Ik gooi zo het kersensap door de koeler van De Grainfather met 3 kilo suiker erbij en een zakje wodkagist en we zijn hopelijk weer op weg.
Ik heb maar van 1 ding spijt, ik had nooit het sap mogen mengen met water ( zoals op dat potstill zakje van prestige stond) dat was weg gegooid geld. Zonde van die 16,00 sap. Zo blijkt maar weer, of je doet het goed of anders kan je het beter laten. Al besef ik natuurlijk ook dat dit komt omdat ik de verschillende kwaliteiten heb geproefd. Een ander was er mogelijk zielsgelukkig mee, en ik op zeker, ook als ik deze vergelijking niet had gehad.
een vraag....
Zit nu in t destillaat ..... BAM ... KERS ????????
Is zit er een kersensmaak aan ?
Ik moet zeggen , uit mn maceraat komt een betere kersensmaak, dan mn destillaat..
Bedoel je een maceraat die je na het macereren meteen drinkt? Of na het macereren nogmaals stookt? (Wat ik dus doe)
Mijn distillaat (striprun) smaakte al erg lekker en kers was voor iemand die niet wist dat het van kersen gemaakt was nog niet direct te herkennen als zijnde kers, maar dat is bij veel Eau de Vie lastig. Al denk ik wel dat ik na e 2e stook, dus wat nu staat te macereren wel een herkenbare kersengeur en smaak zal hebben.
Let op, het kan maanden duren voordat het volle aroma terug naar boven komt. Direct na het stoken ruik je nog niet het eindresultaat. Ook een Eau de Vie moet rijpen, eerst op drinksterkte maken en dan te rusten leggen.
Ik heb de Kirsch van Lummel geproeft waarbij dus helemaal geen suiker was gebruikt, die was trouwens wel na de 1e stook en zonder maceratie perfect van smaak en je proefde de kers wel degelijk. Het nadeel van die methode is dat de opbrengst heel erg laag is.
Klopt de smaak zit er wel degelijk goed in maar het kost echt serieus veel geld als je geen suiker gebruik. Ik heb zaterdag voor de derde keer het sap laten vergisten met 3 kilo suiker. Net gemeten en er zit weer een procentje of 7 in. Dan haal ik deze batch nog een keer over en kijken hoeveel smaak hier nog aanzit. Als de smaak goed is gooi ik het sap wederom gekoeld tot 25 graden met de Grainfather weer op het gistbed van de ton met weer 3 kilo suiker. Kijken of het voor de 4e keer gaat gisten.
Op de ene of andere manier kan ik het idee niet loslaten om de straks striprun van de wodka mee te stoken met de kirsch voor het complete eindresultaat. Het lijkt me een erg lekkere combinatie.
Nee... inderdaad t destillaat ... niet t maceraat.
Ik heb een aantal liter op maceraat gezet ( gewoon Alcohol/kers ) was een super resultaat.
Vandaag mn destillaat gedaan ( van vergiste kersen ) . Moet zeggen , een mooi resultaat qua stook . Smaak zit er in , maar niet zoals bij macereren....
Nu bezig met de overgebleven kersen te ontsappen in een sappan om eventueel te verdunnen / smaak bij te suppleren ..
Ik heb t idee dat hier nog veel alkohol in zit. morgen eens met een vinometer nakijken 🙂
dus je gebruikt t gestookte sap weer opnieuw ? met suiker en gist ????
JAJA .... je hebt nu een grainfather 🙂
Klopt, gewoon stoken en laten afkoelen in de koeler van Grainfather en weer suiker en gist erbij.
Morgen stook ik de derde keer het sap en dan gooi ik het sap ( gekoeld dus tot ongeveer 23 graden) weer terug op de gistbodem van de ton met 3 kilo suiker. Dus probeer het deze keer zonder een extra zakje gist
Is er direct een groot smaakverschil met de 1e keer? Lijk me wel toch?
Nee eigenlijk niet, althans de 2e keer kon ik het niet echt herkennen al heb ik net het sap gemeten en geproefd dat wordt dus 3e keer stoken en het leek me dat de smaak minder is als de vorige 2 keer. Morgen weet ik het. Maar ik vermoed dat deze wat scherper wordt.
heb met de sappan nog 2 Liter er uit gehaald ( uit de kersen voordat ik ze weg heb gegooit )
Resultaat nog altijd 7% alcohol..
Ideaal voor af te slappen. Nadeel is wel dat je dan kleur geeft aan de eau de vie .. Niet meer blanke alcohol. Ben benieuwd.
ik laat mn keteltje lekker afkoelen. morgen wat suiker en bakkersgist er bij ..... kijken of hij weer aan gaat 🙂
Ik vond wel , dat ik een goed resultaat had gekregen, van mn kersen .....:-)
Hij bleef maar lopen . Niet verwacht.... bij 40 % heb ik besloten mn naloop in t vat te doen ... voor een nieuwe stook
AC/DC heeft er al over gezongen ..... DUNDER ....... of was t nu thunder ?
Hoeveel kersen heb jij nou in totaal gebruikt want dat kan ik niet zo gemakkelijk terugvinden. Ik zal ook nog even in het kort zeggen wat ik heb gedaan want het is een lang verhaal geworden
50 liter sap gekocht. 2 keer 21 liter vergist met en zakje wodkagist van prestige en een keer 8 liter sap met 2 kilo dextrose. De laatste was een flop. Of wat is een flop, het verschil in kwaliteit was heel erg groot. Maar die 2 van puur sap waren geweldig. En deze zijn inmiddels gestript en staat klaar voor de 2e keer stoken.
Ik heb van die 42 liter ruim 30 liter sap overhouden en opnieuw vergist met 3 kilo en gestript.
25 liter sap overgehouden en weer 3 kilo suiker en een zakje prestige wodkagist. En deze ga ik zo strippemnen welllicht doe ik ook nog een definitieve fijnstook tenzij deze strip ook goed smaakt dan gaat er weer 3 kilo suiker bij en laat ik het verder gisten.
Kleine update. Ik ben nu aan het stoken zoals ik hierboven heb beschreven. Temperatuur stookwijn nu 94 graden en temperatuur op de thermometer 2 graden lager. Ik stook op dit moment op 50% vermogen en de eerste meting alcohol was 58%. Dus de eerste keer van minder dan 7% stookwijn ruim 50% opgewaardeerd.
De smaak is zacht en fruit is te herkennen maar die overduidelijke morellensmaak is weg. Maar nog steeds erg lekker. Maar gaat nu richting wodka.
Draait nog steeds heel mooi, zit nu - en dat is verdomde interessant voor jou Jan- zit nu op 45% vermogen te draaien en ondanks dat er al flink wat alcohol uit de stookwijn we is loopt tie lekker door, ik denk nu zo langzamerhand richting het eind.
Ik heb cuts gemaakt van ongeveer een liter en in de laatste liter is de alcohol gemiddeld nog steeds 48%. Smaak toch best wel goed hoor.
Ik ga nu even een cut draaien van 250 ml om te kijken hoeveel procent er nog uit komt op deze 45% vermogen. Ik had niet verwacht dat de grainfather daarop zou blijven doorlopen, jij wel?
Bijzonder, weer gemeten.
Temperatuur sap in de Grainfather 97 graden. Temperatuur in de condensor 95 graden, alcohol net gemeten en zit nog op 38%.
Smaakt zacht en je ruikt de morellen goed alleen niet mee zoals de eerste 2 keer. Maar zeker meer als 8 liter sap gebruiken met suiker en de rest aanlengen tot 25 liter. Doe ik nooit meer.
Nog steeds kraakheldere alcohol, niks mistig aan en het vermogen nog steeds op 45%.