Meldingen
Alles wissen

Zelf rum stoken

Pagina 1 / 2

Berichten: 53
Topic starter
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, Ik zit eraan te denken om een distilleerketel te kopen, maar hoe smaakt zelfgestookte rum? Waar kan je het mee vergelijken? Niet elke rum is even lekker namelijk. En kan ik het beste een pot still of een split pot ketel aanschaffen? Mvg Bart

Beantwoorden
21 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 53
Topic starter
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat heb ik gelezen. Er staat daar echter niks over de smaak die mensen ervaren met zelfgemaakte rum. Waar is het mee te vergelijken.

Ik zie daar inderdaad pot still staan. De Portugese alembic fabrikant zegt echter dat je beter een split top alembic voor rum kan gebruiken. Wellicht iemand met ervaring met beide alembic die daar wat meer over kan vertellen?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Onze melasse en rum expert is Pinodestoker.
Als hij je van advies wil bedienen zit je goed 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom is elke commerciële rum anders van smaak?

Juist andere recepten, andere gist, gebruik van dunder, rijping etc

Dus elke rum die men als hobby maakt smaakt ook anders net als de commerciële tegenhanger. En niemand kan zeggen wat jij lekker gaat vinden toch?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Waarom is elke commerciële rum anders van smaak?

Toch de massa productie,denk ik. En van rum uit de slijterij krijg je fikse hoofdpijn. Die van onze leden hoor ik hier ook nooit over....

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toch de massa productie,denk ik. En van rum uit de slijterij krijg je fikse hoofdpijn. Die van onze leden hoor ik hier ook nooit over....

Met goede melasse en goede gist zou het toch zeker goed moeten gaan. Ik stook in ieder geval 2 keer. Ben nu weer 25 liter stookwijn aan het strippen tot gemiddeld 50% en die smaakt al heel erg goed. Tot 70% zou je hem eigenlijk maar 1 keer hoeven stoken, daarna komt er teveel water mee. Maar ik stook de hele handel 2 keer. Scheelt een heleboel tijd. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Retorische vraag Nimrax en het gaat over de smaak niet over neveneffecten

Beantwoorden
Berichten: 53
Topic starter
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de reacties 🙂 Dan wacht ik zijn reactie nog even af.

Niemand dus ervaring met een split top wat rum betreft?

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ken split top niet maar ik denk dat je een kolom op een alambiek bedoeld?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als het deze is dan kan je volgens mij beter geen kolom hebben. Ik heb rum gestookt in een soort van Calvados/whiskey ketel ( geen kolom) , in de t500 en in een gewone ketel met kolom maar de eerste geeft echt veruit het beste resultaat qua smaak. De t500 het minst maar dat is geen verassing. 

Beantwoorden
Berichten: 53
Topic starter
(@nl1bzw)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is niet echt een kolom. Die dikke buis vul je met de wash. De ketel zelf vul je met water. Je verwarmt het dus eigenlijk met stoom.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus er wordt druk opgebouwd anders krijg je nooit de alcohol eruit. Het water moet rond 110 tot 112 graden worden ( althans bij mijn ketel op stoom, stoom werkt overigens heel erg goed) en dat lukt natuurlijk nooit zonder een aanpassing. Bij een laag alcoholpercentage zoals bij rum ( stookwijn ongeveer 9%) begint deze pas te lopen vanaf 103 graden. Alcohol van bijv. 80% kan je wel onder de 100 graden wegstoken. Dan heb je geen druk druk/stoom nodig. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met een alambiek (T500) condensor?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee de gewone reflux t500. Was ook goed maar lang niet zo smaakvol.

 

Dat is ook de reden dat ik met deze ketel ( op stoom) het aandurf om kirsch te maken. Hij kan het, dat heeft de rum bewezen. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?