Meldingen
Alles wissen

Double Snake C Star Vodka TurboGist (mijn 2de suiker wash ervaring)

Pagina 1 / 5

Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag / nu begonnen aan mijn 2de Suiker wash.
Gezien ik ervaring wil opdoen met diversen soorten TurboGist heb ik er een aantal besteld, en de vorige was de VodkaStar van Alcoholtec waar ik mijn ervaringen met u gedeeld heb. Deze ging niet geheel volgens recept maar het eind product mocht er zeker wezen !

Vorige week heb ik de stookwijn uit mijn vergistingsemmer overgeheveld naar 3 10liter emmers zodat ik een nieuwe batch aan kan zetten.

Zojuist heb ik eerst even netjes inhoudsaanduiding aangebracht op mijn gistings emmer (mijn litermaat bleek toch iets minder nauwkeurig dan ik dacht) met behulp van een weegschaal. Dus liter voor liter afgewogen en met behulp van een felle zaklamp het niveau afgetekend met een water vaste stift per 5 liter.

Ik heb nu 3 kilo suiker in een pan opgelost met 1 liter water, en dit aan de kook gebracht, heb verschillende berichten gelezen dat dit wel aan te bevelen is maar ook gelezen dat dit geen verschil zou uitmaken. Ik laat de waarheid maar in het midden liggen en het "voelt" gewoon goed om de laatste liter water toe te voegen in de vorm van deze suikersiroop.

Kortom 20 liter water in de emmer afgemeten, daar 3 kilo suiker gegooid en geroerd tot alles van de bodem was / opgelost was, en daarna de pan met 1 liter water en 3 kilo suiker erbij gegooid. Kortom geheel volgens recept, 21 liter water en 6 kilo suiker.

Nadeel van deze methode is dat de inhoud van de emmer nu begon op 32 graden, en de verpakking duidelijk aangeeft de gist pas toe te voegen bij pas 25 graden, kortom een en ander staat nu af te koelen tot de 25 graden en dan kan de gist erbij.

Kortom in tegenstelling tot de vorige keer, dit keer veel nauwkeuriger gewerkt, en WEL de aanwijzingen van de verpakking geheel opgevolgd. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, volgens de verpakking zou de vergisting 5 tot 6 dagen duren.
We gaan het zien mijn belevingen zal ik hier met u delen!

[geen idee waarom al mijn foto's op het forum ieder keer 90 graden gedraaid te zien zijn terwijl ik ze netjes op de juiste manier upload kan iemand mij hier een tip voor geven hoe dit wel goed gaat ?]

 

 

Beantwoorden
69 reacties
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat ga ik op mijn gemak volgen...

grts DB

 

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meten is weten en een goede methodologie is goud waard. Ik volg dit experiment vanuit mijn luie zetel 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een groot verschil in gewicht zit er tussen al die merken. Alcotec 24 bijvoorbeeld heeft een gewicht van 205 gram en dat is ook voor het vergisten van 6 kilo suiker op 21 liter water. 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

sj44k, Welk cijfer zou jij de Alcoholtec VodkaStar geven ?

en zou jij iets over de smaak kunnen vertellen ?

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gompie doe die vraag ff in het andere topic, zou houden we de zaken een beetje bijelkaar 🙂 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Afkoelen duurde dan toch weer langer dan ik verwachtte 🙂 Maar zojuist de gist erbij gedaan dus qua meting zitten we exact op woensdag 12-7-2018 00:01 met het starten van de gisting.

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kleine update, gisting neemt zijn tijd om op te starten, 8 uur later (exact) even tbb gechecked (time between bubbles 🙂 ).
Waterslot bubbelt 1 keer per 1 minuut 30 seconden a 1 minuut en 45 seconden. Kortom rustig aan maar er gebeurd wel wat 🙂 

Vraag me af of dit nu perse het type gist is of meer de start temperatuur welke nu ruim 10 graden lager ligt dan bij mijn vorige gisting welke aanzienlijk sneller startte (binnen een uurtje of 3 een tbb van minder dan 30 seconden).

Vanavond om 18.00 eens kijken hoe het er dan voor staat, dan zijn we weer thuis.

En omdat we toch de temperatuur digitaal en nauwkeurig bijhouden hier het temperatuur verloop van afgelopen dag / nacht (gisting om 00.00 begonnen)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is dit de temperatuur van je studeerkamer of gemeten van je gistvat.

In het eerste geval is de meting van de kamer zinloos omdat het gistvat altijd zelf warmte genereert.

Voor een optimale waarneming van het gistvat kun je beter een Tilt aanschaffen die de temperatuur en sg meet in het gistvat.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Temperatuur, pH, voedingstoffen en hoeveelheid zuurstof beinvloeden de snelheid, mss meer zoals chloor en/of nitraten in het water

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vind het wel erg lang duren voor de gisting is opgestart zelfs de kirsch begon in een uurtje flink te gisten. En ik ben op 18 graden vloeistof gestart. Maar aan de temperatuur van je kamer kan het niet liggen die is goed. Maar het is het resultaat dat telt en je bent niet ongeduldig dus we krijgen vast een goed beeld van deze gist. Blijf dit zeker volgen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is toch niet de eerste keer dat deze gist als slecht bevonden word op dit forum toch? Ik weet dat ik het al meermaals gelezen heb, ik dacht hier

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is dit de temperatuur van je studeerkamer of gemeten van je gistvat.

In het eerste geval is de meting van de kamer zinloos omdat het gistvat altijd zelf warmte genereert.

Voor een optimale waarneming van het gistvat kun je beter een Tilt aanschaffen die de temperatuur en sg meet in het gistvat.

Genuanceerd als altijd 🙂 
Het gaat zoals de grafiek ook duidelijk aangeeft om mijn studeerkamer, maar om de meting zinloos te noemen vind ik te kort door de bocht.
Omgevingstemperatuur en met name fluctuatie hierin heeft wel degelijk invloed op de temperatuur in de gistingsemmer.

En als jij graag 140 euro kapot slaat op een metertje wat ik zelf inelkaar kan flanzen voor minder dan 10 euro ga je goddelijke gang. (Ja ik weet het hij kost 120 dollar maar je moet er nog BTW en verzendkosten bijrekenen vandaar de 140 euro).

Het vat zou ik nauwkeuriger kunnen meten met een sensor van nog geen euro en die bij mijn huidige Raspberry pi te hangen. Maar gezien ik geen  klimaatkast heb of een verwarming lint heeft dat nu nog geen zin in mijn ogen gezien ik het proces niet anders kan beïnvloeden dan de temperatuur aanpassen in mijn studeerkamer. De meting doe ik sowieso al en is puur ter referentie.

(Mocht je willen weten hoe je de Tilt vele malen goedkoper kunt namaken check eens de ESP8266   samen met een MPU9250   Gyroscope/ Accelerometer/ Magnetometer (compass) and BMP280 - barometer/ temperature sensor )

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan me dat niet herinneren en volgens mij gebruikt Nimrax deze gist ook. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het gaat zoals de grafiek ook duidelijk aangeeft om mijn studeerkamer, maar om de meting zinloos te noemen vind ik te kort door de bocht.Omgevingstemperatuur en met name fluctuatie hierin heeft wel degelijk invloed op de temperatuur in de gistingsemmer.

Vind je zelf dat jouw manier van schrijven wel wat genuanceerder is?

Volgens mij kun je niet tegen opbouwende kritiek.

Ten eerste is de temperatuur in het gistvat altijd een paar graden hoger dan de kamer waarin hij staat, zelfs bij een heftige vergisting meer dan een paar dagen later.

Alleen een klimaatkast zal dat opvangen omdat het gistvat warmte afgeeft en de sensor in deze kleine ruimte het gemiddelde zal meten.

De Tilt is helemaal secuur en meet de temperatuur in het gistvat.

In een klimaatkast heb je geen last van temperatuurschommelingen en geen last als het weer omslaat.

Degeen die op dit forum zo'n Tilt hebben aangeschaft zijn er zeer blij mee, maar het staat je vrij om dat niet te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?