Hoeveel liter eindproduct heb je nu uit je 50 liter sap getrokken? Als ik het zo lees heb je uiteindelijk een fantastische totaal opbrengst in verschillende kwaliteiten ?
Ik sta er ook van te kijken dat je nog steeds smaak er uit weet te halen. Ga je het nu nog een keer proberen of is het nu wel mooi geweest?
Ik ben in Amsterdam, dus niet zo vlot met reageren, morgen ben ik er weer ?
Hoi Jan, ik heb inderdaad heel veel cuts gemaakt. Hoeveel precies het allemaal wordt weet ik nog niet precies. Ik weet wel dat je met Grainfather heel nauwkeurig kan stoken ( en dat binnen in plaats van buiten aan klooien). Begin er ook veel voor te voelen om nog ergens 50 liter appelsap te scoren in de Betuwe. En dan is het voor dit jaar wel klaar, veel geleerd maar het moet niet zo zijn zoals chris altijd zegt" Je moet niet voor de kelder stoken".
Om je vraag te beantwoorden, ik ga zo nog een keer het sap vergisten. Bovenop het gist van de ton. Kijken hoe dat uitpakt.
Ik ga (probeer) daar elke dag een kilo bramensap bijgooien. Althans, als ik ze kan plukken want de meeste zijn nog niet rijp in het bos. Slaat het gist niet aan kook ik het sap weer en begint het spel opnieuw.
Nou het beste is er nu voor de 4e keer echt wel af. Smaak is praktisch weg alleen een vaal paars kleurtje is nog wat rest. Toch weer drie kilo suiker op het oude gist gegooid en met de Grainfather ( met koeling) op ruim 20 graden het vat weer vol laten lopen.
En halleluja, zonder extra gist, zonder klimaatkast loopt het waterslot weer als een dolle.
Ik hoopte vandaag een gistton met sap te kunnen stoken maar hij loopt nog als een gek. Dit is de derde keer dat ik sap vergist met het zelfde zakje wodka gist. Weet niet meer of het prestige of still's was maar als het goed is heb ik dat in het topic ergens staan.
Dus geen nieuws onder zon, ga lekker fietsen denk ik en een hapje eten in Den Bosch als we het halen tenminste. Morgen misschien wel stoken want het zal toch ondertussen wel een keer klaar zijn. Oja ik heb ook de melasse 20 liter van Pino vergist, bijna klaar. Maar ook nog net niet. Morgen mogelijk weer verder want heb wel weer zin om te stoken.
hoeveel liter alk heeft dit sap je nu al opgebracht ????? 🙂
Allemaal als eau de vie te gebruiken ?
Hoeveel liter het gaat opbrengen weet ik nog niet. Maar ik laat het sap na iedere stook heel snel afkoelen in de koeler van de Grainfather en pomp het rond de 25 graden weer terug in de gistton waar het zonde extra gist weer gewoon verder gaat gisten. Ik vul uiteraard het restant sap steeds aan met extra suiker. De gistton die ik zo ga stoken zal ongeveer 20 liter sap hebben gehad en 3 kilo suiker.
Na het verstoken is de alcohol en weer wat vocht eruit dus zal straks nog 16 tot 17 liter sap overhebben die ik voor de 4e of vergisten met toevoeging van wat suiker. Ben heel erg benieuwd hoe lang ik dat spelletje kan volhouden. Tot die tijd bewaar ik alles voor een definitieve fijnstook en weet ik wat 42 liter sap kan opbrengen. 8 liter heb ik verkloot door er water aan toe te voegen. Eeuwige zonde en niet eens te zuipen.
Ik spuit wel wat nieuw water er in... Ook voor zuurstof.. Maar de smaak is eigenlijk al wat vlakker... De eerste stook had de beste smaak en geur.. Denk dat ik wat eau de vie of hout ga zetten... Denk dat dit wel wat gaat worden 😉
Klopt met water is de smaak gelijk een stuk vlakker. Dat heb ik met die 8 liter sap op 17 liter water ervaren. Nu ik het sap geconcenteerd hou merk ik weinig van kwaliteitsverlies. Het sap wordt wel steeds dikker omdat er steeds meer water uit is. Dus het houdt een keer op. Maar mogelijk lukt het zo nog een keer.
Ik hoop dit weekend ook mijn kirsch te gaan stoken, mijn kirsch smaakt al goed als striprun, en ik heb er nog een berg kersen in te liggen macereren. De kleur is prachtig nu, maar die is na de stook verdwenen. Ik hoop dan een mooie blanke Kirsch te hebben met een volle kersensmaak 🙂
Ben nu de Grainfather aan opwarmen en er zit ongeveer 11% alcohol in volgens de sg meter. Ben benieuwd hoe het zo smaakt. En nog meer benieuwend of het weer gaat gisten. maar dat weet ik pas morgen wat het heeft veel tijd nodig om gang te komen zag ik de vorige keer.
Ik word nou echt serieus gek, nog geen 2 uur geleden de Grainfather gestookt en het sap weer gekoeld bovenop de oude gistlaag met de pomp van de Grainfather, handiger kan niet, en het waterslot loopt nu alweer. Dit is echt bizar. Althans, had ik nooit verwacht.
Waarom kook je het sap, om te steriliseren?
Mooi dat het weer zo snel opgang komt.
Ik kook het sap niet, ik stook iedere keer de alcohol eruit dan is het sap overigens bijna 100 graden en als alle alcohol eruit is pomp ik het gekoeld weer in ton met 3 kilo suiker en dan gaat het weer gisten. Vrij snel ook.
Ah op die fiets. Hoe vaak kun je dat doen?
Dat ben ik nu aan het uittesten. Maar op een gegeven moment is het vocht in de sap ook op. Je stook namelijk de alcohol eruit maar ook steeds water en dan wordt het per saldo steeds minder. Van 42 liter kersensap ( 8 liter is niet gelukt) heb ik nu nog een kleine 16 liter over schat ik. Weer 10% alcohol eruit en ook het nodige water en dan is het op verwacht ik. Overigens heb ik vandaag wat cuts geproefd en kan niet zeggen dat de eerste stook beter is dan deze van vandaag. wel frisser maar in die van vandaag zit een diepere smaak. In ieder geval beiden zacht.