Meldingen
Alles wissen

Recepten en veranderingen (Eau de Vie)

Pagina 1 / 2

Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste mede stokers !!

Ik had vragen over ( stookwijn ) / brandy / ea de vie recepten ....

Hoe passen jullie je recept aan ??
Meer water ?? Meer suiker !? Minder water?? minder suiker ??
Ander gist !?

Ik heb nu een paar keer 15 liter gepersten appels met 10 liter suiker water gedaan alleen wil wel eens weten wat er allemaal uit te vallen valt ..
Kwa smaak ... sterkte / toevoegingen .. etc etc.

En als jullie klaar met stoken zijn voegen jullie dan nog dingen toe !? Of is het verdunnen/ de fles in / drinken !?

Groetjes Shawn !

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb er redelijk wat ervaring mee.

 

Wat minder met andere vruchten, vooral pruimen, maar heb ook wel eens mango's en perziken vergist. In elk geval werk ik daar met de vruchten zelf.

Bij appels dan weer niet. Appelsap kost hier in de winkel € 0,89 voor anderhalve liter en dan vind ik het de moeite niet waard om kilo's appels met de hand te gaan verwerken.

 

Ik vergist die vruchten en stook ze in een alambiek omdat ik de vruchtensmaak in het destillaat wil brengen.

 

Daarom voeg ik bij dit soort vergistingen ook nooit suiker toe. Het alcoholpercentage gaat er wel van omhoog, maar de smaak wordt minder. Verder heb ik eens een paar potten appelstroop opgelost in het appelsap, maar het resultaat vond ik niet spectaculair.

 

En verdunnen/aanlengen ?

Zelf gebruik ik altijd gedestilleerd water. Ik heb het ook wel eens geprobeerd aan te lengen met appelsap maar dat werd ronduit niet lekker. Belangrijkste in mijn nederige opinie is geduld. De vergisting niet willen haasten. De opbrengst niet omhoog willen jagen met allerlei kunstgrepen. En ook : zachtjes stoken. Vruchtenvergisting stook ik altijd 1 keer. Rustig aan, ik hoef niet met de bus mee en hoef ook niet te hooien of zo. Gelijk je cuts maken. Voordeel van langzaam stoken is dat wel je percentage omhoog gaat. En de smaak komt goed mee.

 

En ik houdt best van een straffe borrel, maar dit soort vruchtenborrels breng ik toch liever terug naar tussen de 34 en 38 %. Zo helder als wodka. Toch een goede en duidelijk te proeven appelsmaak.

 

De appelsap zelf heeft volgens de verpakking al een toevoeging van vitamine C.

Enige toevoeging aan 15 liter appelsap die ik zelf doe is nog eens het sap van een versgeperste citroen erbij. Een afgestreken theelepel gistvoedingzout. Dan haal ik een halve liter uit de gistfles en warm dat wat op in een pannetje. 3 theelepels wijngist erop, kwartiertje tot 20 minuten laten drijven, dan met de keukenmixer de zaak goed door elkaar kloppen. Dat laat ik weer even rusten, dan nog eens goed kloppen, enzovoorts. Na 1 tot anderhalf uur gaat de giststarter bij de rest in de gistfles, waterslot erop, en dan maar wachten. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb laatst 200kg appels gestookt ik snij de appels in stukken haal de kern er uit gooi er  10 ltr water bij en 10 kg suiker opgelost en 750gr bakkersgist zet het neer op kamer themp.en laat het gisten,als het uitgegist is gooi ik alles in een zak in de ketel,stook het en verdun het daarna met gewoon kraanwater met de zelfde themp tot +-40 43 %.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus voor een 25 liter stookwijn

Is u recept !???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kapisjon,ik gooi die 200 kg appels met suiker en gist als die uitgegist is in een zak in de ketel hoeveel stookwijn dat is 200 kg appels ,ik gooi altijd alles in de ketel.gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kapisjon, jij vraagt je af wat je allemaal kunt doen als je klaar bent met distilleren.

Er van uitgaande dat je een mooie schone alcohol hebt gedistilleerd, staan er vele mogelijkheden bij "RECEPTEN". rechts op het forumblad.

Vele recepten worden gemacereerd, oftewel laat je de ingrediënten die je wilt gebruiken lange tijd in alcohol trekken, zodat alle smaak in de alcohol komt.

Natuurlijk kun je ook met een alambik distilleren, maar deze wordt gebruikt door mensen die fruit willen stoken.

Ik zou zeggen, lees je eerst in en mocht je vragen hebben, dan zijn er op dit forum altijd mensen die je verder helpen.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is distilleer alleen met een 12 liter alembiek ketel en fruit. (Appels)
Maar er praten hier dus mensen over minder suiker waardoor je alcohol percentage lager is maar de smaak naar voren komt ( wat ik wel wil ) en over verschillende gistsoorten en de gevolgen daarvan

Vandaar mijn vraag hoe je een recept aanpast want :
15 liter appels en 10 liter water met 5 kilo suiker en een zakje gist

en niet hoe ik een likeurtje maak of smaak aan zuiveren alcohol geef

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kapisjon, ik distilleer zelf met een T500, waar ik 4,75 liter van 94% alcohol p/keer mee distilleer.

Van appels laten vergisten met wijngist krijg je appelcider, die je weer kan stoken in een alambik tot Calvados.

Van suiker erbij heb ik nog nooit gehoord.

Appelcider heb ik een paar keer gemaakt van 25 liter appelsap (zonder conserveermiddelen, anders gaat je gist dood), maar stoken tot Calvados nog niet.

Ik ben het wel van plan omdat in de toekomst te gaan doen .

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kortom 25 liter geperste appels ( of ander fruit ) een een zakje gist zal al voldoende zijn .. en komt de smaak dan ook zeker ten goede !!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@targa)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kapisjon . Heb je een recept voor mij. Hoeveel appels, nog water bij ? e.d. welke gist en hoeveel.

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat komt zeker goed. Als je er suiker bijdoet wat vaak gebeurd, dan krijg je een hoger percentage alcohol, maar je krijgt een scherper distillaat. Als je je sap laat vergisten zonder extra suiker dan krijg je een lager percentage alcohol, dus minder opbrengst na distillatie, maar een veel betere smaak.

Ik gebruik 1 zakje champagnegist op 25 liter sap. Mag ook meer of minder sap. Champagnegist is een droge korrelgist, een theelepeltje zou al voldoende moeten zijn. Het is dus niet zoals de turbogisten dat je het hele zakje moet gebruiken. Mag wel maar hoeft niet 🙂

Verder helemaal geen toevoeging nodig. Als je niet wilt distilleren maar gewoon cider wilt gaan drinken dan is het lekker om 1 of 2 citroenen in je vergistingsemmer erbij uit te knijpen. Als je gaat stoken dan is dat overbodig

Na het stoken heb je eau de vie waar je inderdaad weer Calvados van kunt maken

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je geen citroenen in huis, dat kun je er ook een afgestreken eetlepel citroenzuur bij doen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan, er is werk aan de winkel om wat zaken in voorraad te nemen, zoals citroenzuur en sulfiet en als je geinteresseerd bent heb ik nog wel een lijstje van schoonmaakproducten

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Citroenzuur staat in de shop, sulfiet nog niet.

Lijstjes met wensen mag je mij altijd mailen, dan ga ik op zoek!

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pfff, zie mezelf al lopen met 25 liter appelsap, gemaakt van diksap (8 x geconcentreerd) dat je ook gewoon in de supermarkt kan kopen voor minder dan 5 euro per liter. Omgerekend is het even duur als het allergoedkoopste sap, maar het scheelt een hoop sjouwwerk. En als je het minder verdunt, krijg je ook nog een sterkere appelsmaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik haal gewoon 5 kratten appels bij de plaatselijke fruithandel vrijdag ... klokhuis eruit ...door de sap centrifuge ... gist erbij en als gefnuikt gegist is in de ketel ..

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?