Haha ik heb er nog 1 op voorraad!
Een tap op de zaak is geen goed idee.
Hoy,
bij mijne pilsner wou de gist niet uit de fermenter komen, ik heb het darmpje er moeten aftrekken en met het kraantje pompen zo heb ik het er uitgekregen.
grts.
Dat gebeurt met sommige gisten. Met de MJ 76 Bavarian Lager heb ik het (nog) niet meegemaakt maar met de MJ42 New World Strong Ale wel. Beetje pompen dan komt het vanzelf wel en niet te lang wachten met aftappen zodat het niet een te dikke koek wordt.
Het was na 10 dagen juist voor het afkoelen.
Dat is wel erg lang hoor. Ik tap altijd om de twee dagen zo'n 100 ml af. Na de hoofdvergisting om de 3 a 4 dagen.
Toch zonder suikertoevoeging gemaakt Erik, Start SG 1067, 25 liter. 2 zakjes Mangrove Jacks M31 gebruikt.
Ik weet niet of hij ook zonder suiker doorgaat naar 0.995 maar als dat zo is dan wordt het nog steeds een behoorlijk zwaar bier.
Sinaasappelschilletjes en korianderzaad ruikt heerlijk 🙂
Daar is een mooi start SG!
Als je uitkomt op laten we zeggen 1.012 dan heb je nog een alcoholpercentage van 7,3. Doe daar nog wat bij voor de hergisting en je hebt een mooie tripel. Je kunt ook nog een late suiker gift overwegen wanneer de hoofdvergisting voorbij is. Sinaasappelschillen en koriander is een heerlijke combinatie, zitten ook in mijn witbier met spelt samen met de heerlijke hop Nelson Sauvin Bio.
Op de bbq kunnen we heel wat biertjes laten proeven 😉
Zodra de Dusseldorf Alt klaar is wil ik zsm jouw witbier recept maken 🙂
Ik wilde vrijdag gaan bottelen maar dan komt de inspectie langs dus wordt het zaterdag of zondag.
Chiller heeft het wel moeilijk nu met koelen, ik kom niet onder de 5ºC terwijl het target 4ºC is. Het is maar goed dat de zon schijnt op mijn panelen 🙂
Zit er nog genoeg glycol in je reservoir?
Hier staat hij ook meestal op 4,6 of 4,7 ofzo ipv 4 graden, en soms haalt hij het wel. Op hoeveel staat je chiller ingesteld? De mijne zegt nu dat hij min 4,6 is. (terwijl er nu niets te chillen valt, zonde van de energie haha)
Ik heb hem pas bijgevuld toen ik de andere slangen en koppelingen heb gemonteerd dus ik denk wel dat dat goed zit. Het is ook wel weer warmer aan het worden op zolder. De vorige brouwsels gingen allemaal zonder probleem naar de ingestelde 4ºC. Hij is er wel druk mee want ik heb ook weer ijsvorming op de koppelingen en dat was bij de vorige bierproducties ook niet. Misschien komt het omdat er maar 15 liter inzit? Ik weet even niet of er nu een deel van de koelmantel boven het bierniveau staat.
Volgens mij is dat wel het geval bij 15 liter. Ik denk dat dat de reden is.
Chiller heeft het wel moeilijk nu met koelen, ik kom niet onder de 5ºC
Ik kan nog niet koelen, ik heb hem in de week bij de nachtvorst buiten gezet en s'morgens gekoeld met mijn watervat, en mijn fastferment vat gewoon buiten gezet, en daarna koel gezet.
Ik heb ze beide op 6 graden gekregen en dat is deze week opgelopen tot 9°.
Ik hoop dat dat voldoende is.
grts.
Ik ga dat de volgende keer dan ook maar doen, want ik denk dat het niet goed is voor de dual valve 10 talle keren open en dicht doen.
bij mijn fastferment vat denk ik dat niet te doen de bol is nog maar voor twee derde gevult, en je bent iedere maal 1 liter bier kwijt als je hem leeg maakt.
grts.
Plus dat je makkelijk weer zuurstof inbrengt als je de bol opnieuw bevestigt. Misschien eerst vullen met CO2?
Voor de Dual halve maakt het niet zoveel uit als je meermalen kleine hoeveelheden aftapt zeker niet wanneer je een terugslagventiel aan je waterslot bevestigt.