Rusland houdt op het moment veel “onnodige” import naar binnen tegen, en voeding blijft grotendeels binnen. Aangezien Rusland tegenwoordig de graanschuur van Europa is, (USA heffingen etc) komt de prijs van granen ,oogsttijd Juli 2020, onder dru te staan. Donny maakt ruzie met China , lees;Azie, dus als rijst als chantage wordt gebruikt, blijven alleen de frietaardappelen over. 😉 😉 . De concluenten verhogen alvast om het niet op te laten vallen. En omlaag ; Nooit, Jamais. De boeren zullen later minder krijgen, maar dan nemen zij gewoon meer winst. Iemand nog een paar miljoen liggen , om een mouterij op te starten?
Gisteren zijn de verpakkingen SafSpirit C-70, HG-1 en M-1 binnengekomen. Helaas waren de verpakkingen C-70 en HG-1 heel kort houdbaar of zelfs iets over de datum. Ik kon certificaten van Fermentis krijgen die aantonen dat e.e.a. langer houdbaar is maar ze gaan helaas terug en ik weet niet wanneer ze weer komen ?
De M-1 is wel op voorraad nu.
Meteen meegepakt toen de melding binnen kwam. Nu nog toegang krijgen tot de brouwapparatuur en dan kunnen we de geleden schade qua stilstaan weer goed gaan maken.
Goede keuze Erik.
Erik ik heb geduld ik hoor graag wanneer de verse er zijn .
Oh gelukkig maar Robbert. Ik baal er wel goed van.
Fermentis heeft voor alle gisten een verlengde houdbaarheidsdatum van een jaar en daar hebben ze certificaten voor. Als webwinkel wil ik dit zo niet aan mijn klanten verkopen en daar hebben ze wel begrip voor.
Ik las net dat de engelse belastingdienst overspoeld wordt met accijnsvergunning aanvragen omdat de brouwers tijdens de lockdown zo enthousiast zijn gaan brouwen dat ze direct commercieel willen gaan. Erik, merk jij ook dat er klanten zijn die deze stap willen gaan zetten? Ik fantaseer er wel eens over maar ik houd het gewoon lekker voor hobby. Gisteren de Dubbel Bock geflest ?
Ik merk wel dat er meer gebrouwen wordt maar heb nog niet gehoord dat ze commercieel willen gaan. Ik denk ook dat een veel brouwers zijn die, zekere wanneer ze een geslaagd biertje hebben gebrouwen, minimaal even spoelen met de gedachte om commercieel te willen gaan brouwen. De eerste stap is vaak naar een huurbrouwer gaan en als het gaat lopen investeren in eigen ketels en fermenters. Ook ik heb dat overwogen. Merk nu dat ik zelf minder aan het brouwen ben en dat is best wel jammer.
Hoe is je eerste impressie van de Dubbel Bock?
Ik heb er nog geen goed beeld van, ik heb veel hop gebruikt, het wordt sowieso een krachtige smaak. Percentage rond 8%. Later komende week zal ik er een uitschenken.
De Saison heeft maar liefst 8,5% met de bottelsuiker meegerekend. Hoger dan bedoeld. Ik had wat meer spargewater moeten gebruiken. Maar hij is erg lekker. Geworden denk ik, en bijna droog vergist tot 1002. Je hebt niet door dat het zo'n zwaar bier is. Maar ook deze moet ik nog voor de 1e keer uitschenken. Heb alleen het jongbier nog maar geproefd.
Dan heb ik nog een meibockje genaakt met weinig hop, 6,5% en een beetje zoetig. Voor de dames die niet van bitter houden. Drinkt heerlijk weg met heel romige schuimkraag
Beide bocks zijn ondergisters, en vooral bij de dubbelbock vind ik het bijzonder dat hij zo hoog is geworden.
1.002 Is inderdaad erg laag, was de M76 Bavarian Lager toch?
De Saison gaat haast naar de tripel toe. Lekker droog bevordert de doordrinkbaarheid ?
De 1002 is de Saison, dat was met Saison gist. Ik weet het nummer niet uit mn hoofd 😉 bovengister, constant op 26 graden. Mn warmste vergisting ooit 🙂
De Bockjes waren beiden met Bavarian lager inderdaad. Waarbij de meibock al stopte bij 1016 en de Dubbelbock bij 1006. De meibock is ook redelijk zoet gebleven.
Saison is M29, staat er bekend om dat deze ver door gaat net als de M31.
Wil je een nog warmere vergisting? Dan ga je voor de M12 Kveik.
French Saison Bio, een goddelijk maar gevaarlijk bier. Na 1,5 flesje voel ik hem al aardig en dat heb ik niet snel. Maar wat is hij lekker! Een tikkeltje cloudy, fris, moutig en een klein zuurtje. Heerlijk stabiel schuim. Zo lekker dat ik net nieuwe bierglazen heb besteld waar ze mooi tot hun recht komen. Echt een feestje om te drinken ??
Lijkt wel cloudy als wit bier. Mooi.
En dan hebben we nog de Dubbelbock Bio. In werkelijkheid donkerder dan de foto. De zon staat hier op het raam.
Toen ik het jongbier proefde was ik bang dat hij te bitter zou worden. Nu heeft hij een prima bitterheid en een zoetje van de niet vergistbare suikers. Het is een ondergister met de Mangrove Jacks M76 Bavarian Lager. Een lekker romige schuimkraag. Echt een Bockbier. Ik denk dat ik deze opzij ga zetten voor de herfstdagen. We hebben immers ook de Meibock nog. Die mag mijn vrouw vanmiddag gaan proeven. Minder hop en minder alcohol.
Mijj recepten zijn in de Grainfather recepten te vinden onder stookwinkel. De recepten zijn niet zo mooi uitgewerkt als die van Erik, maar de hoeveelheden mout en hop kloppen. Alles komt bij Bio Brouwmaat vandaan. Ook als in het recept een gangbaar mout of hop staat heb ik van Erik een vergelijkbaar Bio Mout/Hop gebruikt.