Meldingen
Alles wissen

op den goeden weg .....


Berichten: 4
Topic starter
(@maartn)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eenen goedendag  stokers .

Ik ben Martin vanuit het hoge noorden (oet grunn) en na jaren likeurtjes te hebbe geweckt vond ik het wel tijd worden om zelf den alcohol te gaan stoken . Still spirits turbo 500 alambiek aangeschaft en begonnen met een emmer vol claccic 8 turbo yeast etc etc. Dezen zijn al lekker aan het gisten in den emmer .Dit komt wel goed .                                                                                                    Nou heb ik zelf een tuin vol aardbeien gehad waar ik mee wil gaan stoken . Ik ben enkele dingen tegen gekomen hier op de forum , maar dezen warhoofd komt tot de conclusie dat ik met ; plus minus 10 kilo geplette/pureerde/gestampte aardbeien  , 2kilo kristalsuiker opgelost in water , EEN zakje fruit schnapps yeast; EEN zakje pectolase  en den emmer tot 25 liter vul al dicht in de buurt kom voor eens (fijne) stookwijn.                                                                                                                    Als ik er helemaal naast zit "Correct me if i'm wrong"  (dat zou best weleens tot den mogelijkheid kenne behoren)                                                                                                                              P.s. of dit den goeden weg is om vragen te stellen weet ik niet . Zo niet hoor ik dat gaarne.                      en mijn omgang met den p.c. is ook nie echt je van et , mijn excuses daar dan alvast voor.           

met Vrundeleke groetn Maartn.

 

Beantwoorden
10 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@maartn welkom . 

Aardbeien hebben van zichzelf een vrij fragiele aroma  . De pulp kun je daarom het besten ondanks dat de suiker waarde van aardbeien tussen 3 tot 10% zo puur mogelijk houden. Weinig of geen suiker toevoegen en water .

Toevoegen van pectolase geeft meer sap maar ook daarin verlies je wat aroma .

De pulp lagzaam vergisten geeft ook meer smaak dus geef het tijd . 

Je krijgt als het goed gaat een drijvende korst erop . 

Ph van aardbeien ligt heel laag rond 3 -3,5.  Bij vergisten zakt ph dus enige calcium carbonaat of eier schalen toevoegen is aan te bevelen .

Om zoveel mogelijk smaak ook te behouden bij Destilatie kun je het beste gebruik maken van een potstill , alquitara of alambiek .

Beantwoorden
(@maartn)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@robbert  Moi robbert

Bedankt voor dezen info , TOP !!!                                                                                     Als ik dezen uitleg lees valt het kwartje wel wat vlugger . Voor mij zeer duidelijk.                    Daar ik niet zon lezer ben vindt ik het nog al verwarrend wat er allemaal te vinden is op dezen forum . Ik ga hier mee aan de gang en zoek den gulden middenweg  hier in.              Ik ga voor den eierschalen daar mijn buurman nog tot kerst in bezit is van een aantal kippen.  Een flinke bodem bedekt lijkt mij volstaan ???                                                            Ben een geduldig persoon dus dat langzaam vergisten gaat helemaal in orde komen hiero . Ik gaat oe op den hoogte houden qua eind resultaat als dat oe belieft.                      Groetn oet Grunn !!!   

P.s. werkt dit ook zo met frambozen,kersen,bramen want daar heb ik ook nog enkele kilotjes van liggen . Of dezen drie samen gevoegd tot een drie kwart volle emmert??                                                        

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@maartn framboos en kruisbes zijn minder om geschikt om door vergisten en destileren er een likeur uit te maken . Beter om deze in alcohol te macereren . 

Wilde bramen kun je prima vergisten de kweek bramen beter macereren.

Voor dit soort fruit is het altijd inderdaad beter een paar eierschalen of schelpen in gist ton te gebruiken . 

Hierdoor voorkom je dat tijdens gisten PH niet te laag zakt .

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 337

@maartn welkom op het forum .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom Maartn 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@maartn)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@haak  Moi !!

Dank u !!!

Groetn oet Grunn!!!

Beantwoorden
Notna
Berichten: 346
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom Maartn en veel stookplezier gewenst.

Beantwoorden
2 Reacties
(@maartn)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@notna   Moi !!

Het plezier zit er al lekker in met dezen nieuwe hobby van mijn. (hobby 387)                       Dit gaat zekers wel goed komen .

Dank voor den gewenste stookplezier ,TOP !!!

Groetn oet grunn !!!

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@maartn 

mooie hobby die veel tijd kost.Maar ook veel plezier oplevert

 

Beantwoorden
Berichten: 6
(@duinstoker)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

aardbeien kun je beter in de alcohol macaren een week en dan de laatste smaakstoffen met suiker uit de aardbeien halen

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?