Vandaag mijn refractometer binnen gehad, dus even testen, pakte een fles whisky kwam bij de refractometer uit op even 40 % en bij de alcohol tester ,dus zo,n ding in een maatglas ook op even 40 %, en het zelfde gedaan bij een fles supermarkt rode wijn, refractometer 20% en in het maatglas 7 a 8 %, heeft iemand enig idee waar dit verschil vandaan kwam , o ja test refractometer, water =0
Een alcohol dobber is niet geschikt voor wijn, te weinig alcohol en de aanwezigheid van (onvergistbare) suikers geven geen bruikbaar resultaat. Ook de meting van wijn met een refractometer moet gecorrigeerd worden.
Wat geeft dan een bruikbare meeting, of is er een corrigeer factor, of hoe meten we dat
Heb je al een vinometer ?
Er zijn omreken tools maar wanneer er suikers in de oplossing zitten moet je ook weten hoeveel suiker het is. Dus eigenlijk niet meer op een eenvoudige wijze te meten. De Vinometer is een aardig alternatief maar ook hier weer, suikers geven een verkeerd beeld.
Vino meter is benadering .
Wil je exacter bepalen gebruik je burettes voor titratie en een proef distillatie in een kleine kolf .
Nee hoef het niet speciaal te weten , maar ik vroeg me dit af waar het verschil vandaan komt, moet toch nog wat spul halen , neem gellijk zo,n meter mee, meten is weten ,dus thx we worden steeds wijzer hier