Meldingen
Alles wissen

Hydrometer vraag


mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal. Ik heb een hydrometer aangeschaft om daarmee het sg te kunnen aflezen van een suiker mash. Nu lees je veel over een begin sg van 1050 en eind sg van 990. Waar lees ik dit af. Zie wel een streep van 1000 staan en zit daar dus nu onder. Zoals op de foto te zien is staat hij nu op 30. Is dat dan 1000 min 30 is 970 ? Heb een foto bijgevoegd. Het staat nu al 10 dagen te pruttelen ip een alcostar 25L gist en gisteravond met de vinometer al 16% gemeten. Het smaakte nog lichtzoet dus is er nog rietsuiker aanwezig. Bedankt alvast. Groet Mauser.

Beantwoorden
4 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Nu staat hij op 1030

grts

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die 90 boven de 1000, dat is 990, tussen de 1000 en de 990 dat is  992, 994 enz.

een tijd geleden, intrepeteerde ik het ook verkeerd boven de 1000 zat ik juist maar onder de 1000 dacht ik dat die 90 900 was, met alle leuke discusies tot gevolg.

grts

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het aflezen levert ook nog wel eens verwarring op. Waar lees je de juiste waarde? Is dat waar de vloeistof de hydrometer raakt of lees je het af ter hoogte van het dal van de vloeistof. Meestal is dat dus het dal tenzij bij de gebruiksaanwijzing expliciet vermeld staat dat het is waar de vloeistof de hydrometer raakt. (in het geval van jouw hydrometer Mauser, denk ik dat het de raaklijn is).

 

 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erg bedankt voor de snelle info allemaal. Hij staat dus nu op 1030 en zou nog een eind moeten zakken. Heb helaas het begin sg niet kunnen meten omdat ik de meter deze week pas binnen kreeg. Zoals gelezen moet het dus ergens uitkomen tussen de 990 en 1000. Wel vreemd is dat het al een 10 dagen staat te pruttelen en al een 16% is en dan nog zoveel rest suiker bevat. Moet zeggen dat de gisting ook moeizaam op gang kwam en eigenlijk niet echt wild tekeer is gegaan. Bubbelt nu nog met een bubbel per 3 seconden ongeveer.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?