Een vriend van mij zij als je bak knikkers in je ketel gooit dan krijg je geen verbrande laag.
Het zou dus t aankoeken tegen gaan.
heb t gegoogeld maar kon nou niet echt iets vinden erover wat denken jullie medestokers????
grt willem
Onzin, het werkt wel tegen kookpunt vertraging.
Dacht ik ook al gompie.
Het werkt wel,maar je hoort telkens gerammel.kan ook met stukgeslagen dakpan.alleen dan werkt het als je je stooksel in een wit niet met wasverzachter gewasen kussen sloop of id.doet om dat het fijne spul wat je mee stookt dan op de bodem komt en event nog aanbrand,heb zo zelf gestookt,nu heb ik een rooster op de bodem,maar gebruik nog wel een kussen sloop.rooster is te maken van 10 mm koper pijp event.schroeven dan werkt hij als een trekharmonica,en krijg je hem zo in de ketel.gr.Chris.
Een goede kook winkel verkoopt kooksteentje .
kost weinig . Stukje puimsteen of lava steen in brokjes .
Werkt tegen aanbranden , schuimen en overkoken .
Een stookwinkel heeft het ook maar dan noemen ze het boil enhancers ?
ik dacht al dat moet toch standaard in assortiment zitten . ??
Ik dacht dat t meer was voor een kleine batch en dan tegen droogkoken
Rickske nee dus,tegen aanbranden.
Ik heb, bij zware ladingen, wel een paar keer grint in de ketel gedaan, met hetzelfde doel. Maar het werkte toch niet echt goed.
Tegenwoordig gebruik ik twee ketels aan elkaar geschakeld. In de eerste ketel doe ik dan het dunne sap, de damp van die ketel leid ik tot onder in de tweede ketel, waar ik dan de prut in doe. De damp uit die tweede ketel gaat naar de koeler.
Als ik geen sap heb, doe ik gewoon water in de ketel.
Het is wat omslachtig, maar er is nooit meer iets aangebrand.
alambiek charentais zo is men in Frankrijk verplicht Cognac te maken.
Slim idee,ik heb er een rooster in liggen,maar ik kan goed in de ketel,bij mij brand ook nooit iets aan de pulp zit in een zak en die rust op het rooster.
Sorry William, dat is niet helemaal hetzelfde. De damp uit de ketel loopt door een pijp door een voorraadvat en verwarmt zo de volgende portie. Wat ik heb is meer zoals het stoken van rum. Wat onder moonshiners een thumper heet.
Ja Chris, dat zal ook goed werken. Zolang de prut maar niet op een vaste, hete plek ligt. Een goed roerwerk helpt ook. En ik zag ook een ketelontwerp waar de brander in een tunnel door de ketel ligt, een eindje boven de bodem.
Er leiden veel wegen naar een borrel.
Het is jammer als het aanbrand,je kunt dan alles weggooien,want die smaak krijg je niet weg.maar mijn methode werkt perfect.