Meldingen
Alles wissen

Beginnersvragen

Pagina 2 / 3

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja maar die vraagprijs is te hoog. Kan hij hem beter bij Jan compleet kopen als je een boiler en deksel nog eens los moet kopen. 

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@rickske)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee echt, ik houd mn speidel nog even. Heb een aantal (25) bierrecepten die ik jaarlijks brouw met veel succes. De herhaalbaarheid is fantastisch met zon ding. Als jende vergisting ook onder dezelfde omstandigheden uitvoerd heb je een identiek biertje.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@rickske)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus ik begrijp dat jullie die helm niet zo zien zitten? Is dat meer een authentisch dingetje dan functioneel?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De meningen zijn erover verdeeld. Volgens de een is de smaak beter dan bij een reflux. Ik deel die mening niet echt. Daarnaast kost het veel meer tijd en haal je veel minder rendement dan met een reflux zoals de t500. Die haalt alle alcohol eruit. Best belangrijk als je maar 4 procent in je stookwijn hebt omdat je fruit vergist zonder suiker. 

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat snap ik hoor (dat bereik je trouwens ook met een Grainfather wel). Ik gaf het enkel aan als mogelijke optie. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik beschik over een traditionele alambiek en de T500 met refluxkolom.  Sommigen beweren anders, maar reflux haalt hoedanook smaak weg uit je distillaat. Dit kan positief zijn, maar meestal wil je anders. De T500 met refluxkolom gebruiken om whisky , rum of gin te maken vind ik dan ook zonde (of het moet zonder kolompakking gebeuren).  Er zal weliswaar wat smaak meekomen, maar het overgrote deel blijft in je pot achter.  Hoe de T500 met de dome presteert heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar kan ik wel op inhaken. De T500 met dome gaat m.i. iets te hard, dan zou je er een vermogensregelaar bij moeten gebruiken. Ik gebruikte hem (de dome) vroeger op de T500 (zonder vermogensregelaar) en nu op de Grainfather die je op vermogen kunt regelen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zeg ik, de meningen zijn verdeeld. Smaken verschillen nietwaar? Maar met fruit vergisten heb je een reflux nodig want het percentage alcohol is niet hoog genoeg om deze er met een dome uit te stoken. Of je moet strippen, cuts maken en weer herstoken en dat gaat ook ten koste van de smaak. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nou Lummel, ik deel je mening dat smaken verschillen 🙂 , maaareuh.... hoezo het percentage alcohol is bij fruitvergisting niet hoog genoeg ?  Mijn fruitbasisstookwijnen bereiken percentages van 10° à 15°.  Ik heb bosvruchten-, perziken- en abrikozenlikeur gemaakt die er op 80° uitkwam en ik liet doorstoken tot 20°, waarbij het einddistillaat een gemiddeld abv had van 40 à 45°.  Daar had ik geen refluxkolom voor nodig, enkel een eenvoudige alambiek. 

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@rickske)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruik je de kolom dan zonder de pakking als jij er een whisky achtig iets stookt Lummel?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee ook gewoon reflux. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Skoldt, Ik heb nog nooit fruit meegemaakt wat 10 tot 15% alcohol in de stookwijn kan krijgen door eigen suikers. Maar zou best kunnen. 

 

Wat ik wel heb meegemaakt is dat Morellensap 4 tot 6% alcohol aan suikers kan hebben. Granny Smith (appels volgens de boer ook zoiets) maar nog nooit gehoord dat fruit een sg van 1100 kan halen. Want daar heb je het over. Ook deze percentage's lukt nooit met Graan en ook niet met pure melasse voor rum. Tot zover ben ik in de carrière gekomen. 

 

Over het verschil alambiek en reflux. Als de alambiek niks meer geeft zal de refflux er op 25 liter stookwijn nog minstens een halve liter 90% uit persen. Waarom? Ik heb geen idee ben geen natuurkundige of ingenieur. Gewoon proef-ondervindelijk. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Skoldt, Ik heb nog nooit fruit meegemaakt wat 10 tot 15% alcohol in de stookwijn kan krijgen door eigen suikers. Maar zou best kunnen.

Ja hoor het kan ... Het mooiste voorbeeld is ... gewone wijn.

Maar daarentegen breng je ook een belangrijkste nuance aan met de vermelding 'door eigen suikers'.  Hetgeen ik schreef is door gebruik van gepaste gist en toevoeging van suiker om de gewenste abv in de stookwijn te bereiken.  En dit is afhankelijk van fruit tot fruit.  Mocht ik de perziken laten vergisten op basis van eigen suikers dan kwam ik ook maar aan zo'n 5% abv in de stookwijn.  Maar om rendementsredenen ga ik altijd suiker toevoegen.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Precies Skoldt, maar ik hoef geen maximaal rendement. Wil gewoon de fruitsuikers vergisten en het verschil in kwaliteit is enorm. Sterker, een verschil tussen dag en nacht. Heb kirsch gemaakt met alleen sap, dus geen suiker en je weet niet wat je proeft. Heb ik het over de reflux.

 

Krijg binnenkort minimaal 100 liter granny smith sap ( uiteraard niet krijgen) maar die wordt ook zonder suiker vergist. En dan heb je echt een reflux nodig want een alambiek krijgt het er niet uit(althans is mijn ervaring). 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lummel, ik neem aan dat je dan zonder zadels refluxed en weinig koeling gebruikt ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?