Meldingen
Alles wissen

Check op methanol? inzenden gesloten. Na 2e lab analyse

Pagina 1 / 8

Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De meeste stokers zijn ervan overtuigd dat hun stooksel nauwelijks methanol bevat. Voor de ‘buitenwacht’ is dit niet zo zeker. Het eerste wat je te horen krijgt als stoker is immers meestal ‘daar kun je toch blind van worden?’. Om dan te reageren in de trant van ‘ we are not yet blind and still alive’ is wat magertjes. Dus moeten we volgens mij wat doen aan de bewijsvoering dat stoken veilig is.
Ik heb met een mbo-lab-opleiding de afspraak kunnen maken dat studenten 2 monsters per week door zo’n gaschromo-ding halen. Kosteloos.
Diegenen die hun stooksel willen meten, kunnen een monster van 50 milliliter naar mij sturen. Doe een pm naar mij en ik geef je mijn huisadres. Zet op het etiket van het monster je forumnaam, type drank en aantal keren gedistilleerd.

Wie het eerst komt, die het eerst maalt: in totaal kunnen 15 monsters van leden van dit forum gemeten worden.

Op dit forum publiceer ik de meetuitslagen zodra ze binnen zijn (dus 2 per week , exclusief de vakanties en onvoorziene omstandigheden).
Aan het eind van de rit, wordt een samenvattend rapport gemaakt en op het forum gepubliceerd. Kieken wat het wordt!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor zover ik kan nagaan, gaan de volgende mensen meedoen:

  1. Sjaak
  2. Murmillo
  3. Marca
  4. Duiker
  5. Catnip
  6. Kees 22
  7. Botteboer
  8. Robin K
  9. Alchemist
  10. Maasjoerts
  11. Guzzi
  12. Lespaul
  13. nog beschikbaar
  14. nog beschikbaar
  15. Gereserveerd voor:  (een commercieel slijterij product, liefst incl. fabrieks specificaties?)

=========================================================================

De stook gegevens die doorgegeven zijn door de deelnemers:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. Alchemist:

Samenstelling “Whisky” genaamd IJdele Hoop versie 1.2;

  • Rookmout                                           250 gram
  • Peated Mout                                     500 gram
  • Whisky Mout                                     3250 gram
  • Destillatie Mout                                                550 gram
  • Zuurmout                                            450 gram
  • 20 liter Kraanwater (19°D)
  • 1 Pakje Still Spirits Whisky Gist

De toevoeging van het Zuurmout is gedaan om de pH tijdens het maischen (o.a. enzymatische omzetting van zetmeel naar vergistbare suikers) naar 5,5 te brengen.  Vergisting heeft 17 dagen geduurd, alcoholpercentage van 8%.

Het stoken is tweemaal uitgevoerd, eerst een overhaal om alle alcohol over te krijgen. Volume is driemaal verkleind. De tweede overhaal is op smaak gedaan, de voorloop met zure smaak (o.a. door gevormde acetaten) is weggegooid en na de omslag van smaak ben ik begonnen met alles op te vangen. Hiermee doorgegaan tot een alcoholpercentage van 12% over kwam en de rooksmaak begon te verdwijnen. Uiteindelijk was er na verdunning tot een 48% alcohol, iets meer dan 2,5 liter overgebleven. Dit is aan het Amerikaans eiken blootgesteld voor een 4 weken. Sample is opgestuurd naar Snurrebreut. 22-10-2019.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beantwoorden
112 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk geregeld ?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo benieuwd, erg goed plan..

 

Beantwoorden
Berichten: 40
(@duiker)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

, bij deze laat ik weten dat ik van jouw aanbod gebruik wil maken. Ik stuur je een PB.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed bezig Snurrebreut!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooi ben benieuwd naar de uitslagen.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stuur je een PB snurrebreut!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk snurrebeurt. Ik ga je ook pmen 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb net wat kweeperen gestart, die staan bekend om hun pectine. Als ze uitgegist en gestookt zijn, zal ik me weer melden.

Is controleren op methanol in stookwijn trouwens ook te doen?

Overigens maak ik me niet druk over wat welke goegemeente dan ook ergens over vindt. Is meestal toch dom gelul.

Beantwoorden
Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Helaas...alleen distillaat

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Snurrebreut

graag wil ik meedoen, heb je een PB gestuurd als ik het tenmisnste goed gedaan heb

gr Sjaak

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Medestokers

Even iets tussen door, ik heb appels vergist zonder suiker te gebruiken om zoals ik zelf denk meer smaak te krijgen.

Nu is mijn vraag, krijg ik op deze manier meer Methanol in mijn alcohol of wordt het met suiker juist het percentage lager.

gr Sjaak

Beantwoorden
Berichten: 193
(@marca)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het klopt dat als je de appels zonder suiker vergist de smaak beter uitkomt. Als je suiker toevoegt voor de vergisting verdun je het aandeel smaak. Tevens geeft de suiker een scherpere smaak aan je destillaat.

Dit geeft ook deels gelijk antwoord op je vraag: Je verdunt hier dus ook het aandeel methanol mee. Als jij de pitten niet mee vergist en de voorloop weggooit zal je sowieso weinig methanol in je destillaat hebben

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En als je vooraf even kook over appels doet zal er minder methyl geproduceerd worden .
Maar je zal altijd een minimum aan methyl houden .
Bij omzetten heeft gist altijd bijproduct waaronder methyl .
Des te beter gist milieu des te minder bijproduct .

Beantwoorden
Berichten: 150
Topic starter
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deelnemers methanol test:
Beste mensen, ik merk dat soms de pm het niet goed doet bij mij.

Ik heb hen een pm gestuurd met adresgegevens.

Er is dus nog ruimte voor meer geïnteresseerden.

Geef dat svp aan, hier onder in dit topic,
dan doe ik je een pm met adresgegevens toekomen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?