Meldingen
Alles wissen

Controleren met een alcoholmeter?

Pagina 1 / 2

Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo Heren, ik vroeg mij af wanneer ik gestookt hebt. kan ik de inhoud van de t500 controleren met een alcohol meter? voor de stook meete ik de stookwijn op 10% alcohol nu dat de stook klaar is meet ik de inhoud op 0% alcohol. klopt het dus dat de alcohol wat in de stookwijn was volledige is gedistilleerd? ik weet dat wanneer de t500 minder alcohol per minuut produceerd, de stook klaar is. maar ik wil het eigenlijk ook controleren met een meet instrument. alvast bedankt voor de reacties.

Beantwoorden
21 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Josbos, dit is al vele malen eerder aan bod gekomen; stookwijn is niet te meten met een alcoholmeter, daar zijn andere instrumenten voor nodig zoals, hydrometer, refractometer of vinometer. Dus ook de 10% die je vooraf gemeten hebt met een alcoholmeter klopt niet ?

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je meet bij voorkeur met de refractometer de dichtheid van je stookwijn vooraf en achteraf.

dan pak je de grootte waarde en haalt er de kleinere waarde vanaf.

even simpel.

vooraf 1100

achteraf ( na destillatie dus ) 1000

1100-1000 is 100

100x0.135 is 13,5%

 

je stookwijn was dus vooraf 13.5% alcohol.

als je na destillatie een soortelijk gewicht van 1000 had betekend het eigenlijk dat er weinig tot geen alcohol meer in zit.

nu kun je doorrekenen.

stel je hebt 10 liter stookwijn van 13,5% en je doet niet aan scheiding van voorloop enz maar alles bij elkaar dan zou je in theorie 1,35 liter alcohol van 100% moeten hebben.

dat gaat je trouwens niet lukken want 100% lukt niet, 

ik hoop dat ik de berekening geheel correct heb uitgevoerd.

Een refractometer is zo duur niet.

ik heb de meten is weten set van stookwinkel gekocht.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar hoort wel een opmerking bij. Met een refractometer kun je heel simpel het start SG meten. Zodra de vergisting opgang is kun je niet de SG-waarde die de refractometer  laat zien overnemen. Dit komt doordat er suiker en alcohol in de oplossing zit. Je dient dan een correctiefactor toe te passen.

 

voorbeeld van zo'n berekening: https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/  

 

Zelf houd ik altijd voor SG berekening 0,13125 aan ipv 0,135 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daar wil ik dan nog een kanttekening bij gaan plaatsen.

Je meet bij voorkeur met de refractometer de dichtheid van je stookwijn vooraf en achteraf.
dan pak je de grootte waarde en haalt er de kleinere waarde vanaf. even simpel. vooraf 1100 achteraf ( na destillatie dus ) 1000 1100-1000 is 100 100×0.135 is 13,5%

Je dichtheidsmeting, even onafhankelijk van hoe je die doet gaat uit van de S.G. waarde voor en na de vergisting, je noemt hier na de destillatie wat verwarring zal opleveren. De formule werkt als volgt;

Potential alcoholgehalte = (S.G. waarde vóór vergisting) - (S.G. waarde na vergisting) * 0,135

Niet de waarde na destillatie.

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maar dan met het getal van Erik natuurlijk, we houden het op een typefoutje.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt.

dat tussen haakjes is ook verwarrend gebracht door mij.

normaal meet je het sg enkel voor en na het gisten.

dan weet je hoeveel alcohol er in de stookwijn zit.

ik kende enkel de ,135 en niet de lagere waarde.

eigenlijk....

het sg na vergisting is van belang, is die 1000 of 990 dan weet je dat er gestookt kan worden.

tijdens destillatie zie je vanzelf wat eruitkomt en is het de temperatuur vd kolom die bepaald of je klaar bent.

 

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

??????????

Ik snap er niks van. Noch van het Nederlands, noch van de berekeningen.

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ja ik had ook z'n meten is weten set gekocht. maar de refractometer is wat mij betreft abracadabra. want als ik de waarde meet voor fermetatie en na 5 weken meet ik de waarde opnieuw (dat zal de fermetatie eigenlijk allang klaar moeten zijn zeker als je een warmte riem gebruikt en de juiste aantal kg suiker en water en een zakje classic 8 gist) meet ik de zelfde waarde. dus vandaar dat ik dacht om te meten met een alcohol meter. maar ik begrijp dat een alcohol meter geen nut heeft.

de inhoud van de t500 heeft nog steeds een licht gele kleur en het ruikt en smaak took nog steeds het zelfde als voor distilatie. kan dat een indicatie zijn dat er nog steeds alcohol in zit? de rede waarom ik hem voortijdig hebt gestopt was. omdat ik de vorige keer door had gestookt en blauwe alcohol kreeg. ammoniak dus en het was best een gedoe om de reflux schoon te maken.

ik heb ook een vinometer, kan ik die gebruiken om een meeting te verrichten? zo ja hoe deze vinometer te gebruiken?

bedankt voor de input tot zo ver heren.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als de refractometer na 5 weken hetzelfde aangeeft dan is er iets niet goed. Heb je hem geijkt met water van 20ºC?

Vinometer is prima om stookwijn mee te meten. Hij is niet heel nauwkeurig maar geeft een redelijke indicatie. Hydrometer is ook prima te gebruiken voor stookwijn zowel bij start, tussendoor als einde van vergisting.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vinometer gebruiken:

 

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik zal de refractometer ijken met 20C water.
moet ik dan een bepaalde waarde kunnen zien?
of enkel plaatsen in 20C is voldoende?

@gompie bedankt voor de link. ik ga het gelijk even bekijken

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb even googled en zie dat ik een hydrometer heb en geen refractometer.

als ik na 5 weken de zelfde waarde meet met een hydrometer waar kan het probleem aanliggen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met water van 20ºC moet hij precies 0 aangeven.

Zorg dat de refractometer op kamertemperatuur is en het water ook dan is het goed.

 

Klein nadeel van de Vinometer is dat wanneer er (nog) suiker in de oplossing zit het resultaat niet helemaal correct is. 

Beantwoorden
Berichten: 72
Topic starter
(@josbos)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik snap wat u zegt over de vinometer. maar dat gaat geloof ik over exacte waardes. maar als ik enkel kan meeten over er nog alcohol aanwezig ben ik tevreden. of er een verschil van 5% is. dat maakt mij niet heel veel uit. echter moet ik wel vermelden dat ik van uit ga dat de on nauwkeurigheid 5% is. heeft u een idee wat de on nauwkeurig is? u heeft het over niet helemaal correct en niet heel nauwkeurig. dat lijken mij kleine marges

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?