Meldingen
Alles wissen

professionele moderne " dunder "

Pagina 9 / 9

McCorner
Berichten: 480
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zelf heel goed resultaat behaald met het recept van @Alchemist (Boeren of Slavenrum) met pruimen en wilgentak. 

@Robbert: Welke bijdrage heeft de wilgentak hierbij?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@mccorner wilg bevat ook zuren  En maltase. 

Carbonzuren / boterzuur.

Beter is  acasia deze bevat ook bifidum bacteriën die helpt bij vorming can boterzuur.  Dit helpt weer bij afbraak , omzetten van stoffen en samen met zwavelzuur weer estervorming.

( Ook kun je delen van beobab boom gebruiken b.v. takken en fruit .  Hoewel dit niet echt aan het Caraïbische in de rum doet denken het is een hele goede vervanger of toevoegen voor Acacia . ! )

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert klinkt veelbelovend; waar kan je (tropische) acacia en baobab verkrijgen zonder naar Senegal te moeten afzakken?  🙂

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@mccorner waar staat dit recept ergens, dan kijk ik er ook eens naar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864
McCorner
Berichten: 480
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmm, even snel aan het zoeken geweest maar heb waar ik nu zit een heel slechte internetverbinding. Volgens mij staat het ergens in "Het mag geen single malt whisky heten" van Alchemist. Maar ja, dat zijn een pagina of 70 geloof ik😂

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@mccorner speciaal voor jou heeft dat topic al een tijd stilgelegen 🤣 , zal na de zomer weet wat activiteit laten zien daar.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10011
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

RUM

 

RUM - BOEREN-/SLAVENRUM - zacht (Robbert)

Deze wordt gemaakt op de Quick&Dirty manier

 

Ingrediënten voor 30 liter stookwijn (voor 50 ltr gistton en ketel):

5 ltr

Rietsuiker Melasse

5 à 10 gr

Calcium Oxide

1 st ong 

450 gr

Gehakselde tak van Acacia (mag ook pseudo) - Hibiscus - Wilg met schors

(deze 3 hebben cellulose onder de bast dat is een soort polysaccharide) 

LET OP: ECHTE ACACIA, niet de pseudo, deze is nl op bijna alle delen giftig

21 gr

Diammonium Fosfaat (gistvoeding)

18 st

Pruimen (gewassen en ontpit)

140 gr

Natte bakkersgist

Water

WERKWIJZE::

Doe de melasse met 4 liter water en de Calcium Oxide in een grote pan

Breng aan de kook en laat enkele minuten koken

Zeef het door een doek/panty in het gistvat

Haksel de tak van de acacia, hibiscus of de wilg met schors en al klein

Kook dit even in water

Doe het compleet (incl kookwater) in het gistvat

SG meten en aanvullen met water tot gewenst resultaat (+ 1090)

Laat afkoelen tot ongeveer 28 graden

Voeg de pruimen en het diammoniumfosf

aat erbij

Voeg de bakkersgist erbij

Beantwoorden
17 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 480

@robbert Juist! Dat is hem 😂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@mccorner  dit een een degelijk en heel oud recept dat iets door de tijd is aangepast wat ik ooit via app heb gedeeld.  Calcium oxide word vaak vergeten maar is essentieel voor goed resultaat.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert Bedankt voor het resultaat, wat is de functie van het calcium oxide aub?

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

En is calcium hydroxide ook ok als toevoeging, dit heb ik standaard ter beschikking.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@kena1979 nee in dit gebruik je calcium oxide

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert calcium oxide reageert normaal sterk met water tot een sterke base; de hoeveelheid waarvan sprake hier (5gr-10gr per 30l > 0.16gr tot 0.33gr per liter) is dan op vlak van PH verhoging OK qua gevolg voor verdere fermentatie?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864

@kena1979, en Calciumchloride wordt bij bier bereiding gebruikt om het bier helder te maken. Werkt bij mijn cider ook goed 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@kena1979  in eerste instantie verwijderen van  onzuiverheden. En zorgt voor betere gist groei en daaruit  betere gisting.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert, er word gezegd dat calcium oxide in contact met vocht een reactie geeft met temperaturen tot 180°C, is dat een probleem bij het toevoegen in verdunde melasse? In welke volgorde voeg je de calcium oxide toe aub?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@kena1979 in het begin voeg je het toe vooraf verwarmen . Je gebruikt maar zeer weinig in verhouding dus zal geen probleem zijn .

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 388

@robbert, ik was van plan om een vaatje melasse stookwijn te maken met acacia. Nu weet ik dat Acacia giftig (  voor al voor paarden schijnbaar) is.
In het recept hierboven staat eerst dat je pseudoacacia , dus de Robinia “valse Acacia” gebruikt kan worden en 2 regels verder: LET OP de echte gebruiken niet de pseudo. 
Nu groeit hier bij mij in de straat alleen de pseudo. Ik kan natuurlijk gewoon weer met Hibiscus of Wilg weer wat maken dan blijf ik hopelijk in leven, maar toch een mens wil soms wat anders.

wat nu??

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864

@bewust ook ik liep daar tegen aan, ben nu nog niet verder gekomen dan de wilg 😟

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@bewust van alle acacia's zijn de bloesem en nectar te gebruiken.  Als je niet zeker weet welke de acacia geschikt is kun je gewoon bij diverse  kruiden winkels , internet en smart shops acacia bast kopen .  

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@rumo daar staat ook bij dat het voor thee is dus dat kan je inderdaad gebruiken.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 388

@rumo , vanmiddag een zakje Calciumoxide binnen gekregen van de Etsy, had ik ook wel een beetje Acacia bast gelijk mee kunnen laten komen van de Etsy.  Dinsdag besteld en vandaag in huis en dat vanuit Lissabon.    Best snel.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1864

@bewust O waarom laat je kalk helemaal daar vandaan komen? Dat verkopen ze toch ook hier in iedere doe het zelf zaak.

Beantwoorden
Berichten: 45
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nu ik dit zo lees krijg ik de kriebels:) 

Ik krijg nu weer  de neiging om een mimosa hostilis drankje te maken.. men neemt de juiste hoeveelheid mimosa poeder en lost deze op in een volledig basis mixje..tot de ph op 0 zit, zo komt de dmt vrij. U gooit daar zuivere alcohol op en dan ontrek je de dmt van de wortel. Vervolgens mix je dat met een mao remmer en maakt de ph weer basis. Dan kan u dat in ieder gewenst drankje stoppen om even een aantal uren met de goden van de natuur te praten😙

Let wel..het is een enorm sterke smaak die gecamoufleerd dient te worden en de werking zeker niet onderschat moet worden. Maar verder een leuk experiment voor degenen die diep in het 🐰 hol willen kijken 🙃

Mvg, Nico 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 45

Met basis bedoelde ik ph 12 en daarna maak je het met zuur weer neutraal naar ph 7 Voor de geïnteresseerde;)

Beantwoorden
Pagina 9 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?