Meldingen
Alles wissen

professionele moderne " dunder "

Pagina 9 / 9

McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zelf heel goed resultaat behaald met het recept van @Alchemist (Boeren of Slavenrum) met pruimen en wilgentak. 

@Robbert: Welke bijdrage heeft de wilgentak hierbij?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@mccorner wilg bevat ook zuren  En maltase. 

Carbonzuren / boterzuur.

Beter is  acasia deze bevat ook bifidum bacteriën die helpt bij vorming can boterzuur.  Dit helpt weer bij afbraak , omzetten van stoffen en samen met zwavelzuur weer estervorming.

( Ook kun je delen van beobab boom gebruiken b.v. takken en fruit .  Hoewel dit niet echt aan het Caraïbische in de rum doet denken het is een hele goede vervanger of toevoegen voor Acacia . ! )

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert klinkt veelbelovend; waar kan je (tropische) acacia en baobab verkrijgen zonder naar Senegal te moeten afzakken?  🙂

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@mccorner waar staat dit recept ergens, dan kijk ik er ook eens naar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmm, even snel aan het zoeken geweest maar heb waar ik nu zit een heel slechte internetverbinding. Volgens mij staat het ergens in "Het mag geen single malt whisky heten" van Alchemist. Maar ja, dat zijn een pagina of 70 geloof ik😂

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mccorner speciaal voor jou heeft dat topic al een tijd stilgelegen 🤣 , zal na de zomer weet wat activiteit laten zien daar.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

RUM

 

RUM - BOEREN-/SLAVENRUM - zacht (Robbert)

Deze wordt gemaakt op de Quick&Dirty manier

 

Ingrediënten voor 30 liter stookwijn (voor 50 ltr gistton en ketel):

5 ltr

Rietsuiker Melasse

5 à 10 gr

Calcium Oxide

1 st ong 

450 gr

Gehakselde tak van Acacia (mag ook pseudo) - Hibiscus - Wilg met schors

(deze 3 hebben cellulose onder de bast dat is een soort polysaccharide) 

LET OP: ECHTE ACACIA, niet de pseudo, deze is nl op bijna alle delen giftig

21 gr

Diammonium Fosfaat (gistvoeding)

18 st

Pruimen (gewassen en ontpit)

140 gr

Natte bakkersgist

Water

WERKWIJZE::

Doe de melasse met 4 liter water en de Calcium Oxide in een grote pan

Breng aan de kook en laat enkele minuten koken

Zeef het door een doek/panty in het gistvat

Haksel de tak van de acacia, hibiscus of de wilg met schors en al klein

Kook dit even in water

Doe het compleet (incl kookwater) in het gistvat

SG meten en aanvullen met water tot gewenst resultaat (+ 1090)

Laat afkoelen tot ongeveer 28 graden

Voeg de pruimen en het diammoniumfosf

aat erbij

Voeg de bakkersgist erbij

Beantwoorden
10 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@robbert Juist! Dat is hem 😂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@mccorner  dit een een degelijk en heel oud recept dat iets door de tijd is aangepast wat ik ooit via app heb gedeeld.  Calcium oxide word vaak vergeten maar is essentieel voor goed resultaat.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert Bedankt voor het resultaat, wat is de functie van het calcium oxide aub?

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

En is calcium hydroxide ook ok als toevoeging, dit heb ik standaard ter beschikking.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@kena1979 nee in dit gebruik je calcium oxide

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert calcium oxide reageert normaal sterk met water tot een sterke base; de hoeveelheid waarvan sprake hier (5gr-10gr per 30l > 0.16gr tot 0.33gr per liter) is dan op vlak van PH verhoging OK qua gevolg voor verdere fermentatie?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836

@kena1979, en Calciumchloride wordt bij bier bereiding gebruikt om het bier helder te maken. Werkt bij mijn cider ook goed 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@kena1979  in eerste instantie verwijderen van  onzuiverheden. En zorgt voor betere gist groei en daaruit  betere gisting.

Beantwoorden
(@kena1979)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert, er word gezegd dat calcium oxide in contact met vocht een reactie geeft met temperaturen tot 180°C, is dat een probleem bij het toevoegen in verdunde melasse? In welke volgorde voeg je de calcium oxide toe aub?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@kena1979 in het begin voeg je het toe vooraf verwarmen . Je gebruikt maar zeer weinig in verhouding dus zal geen probleem zijn .

Beantwoorden
Pagina 9 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?