Meldingen
Alles wissen

De juiste refractometer.

Pagina 1 / 2

Thijs
Berichten: 87
Topic starter
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik ben opzoek naar de juiste refractometer. Nu ik binnenkort ga beginnen met het maken van m'n whiskybeslag, zou ik graag de graden Brix willen bepalen. Nu heb ik zowel op Stookwinkel, Brouwland en Brouwmarkt verschillende refractometers gevonden. Allemaal met verschillende schalen.

Nu vraag ik mij zelf af aan welke schaal ik voldoende heb...
Ik hoor graag wat jullie bevindingen zijn!

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Op onderstaande link kun je precies zien bij hoeveel graden brix je in theorie een bepaald percentage alcohol kunt bereiken. 15.9 graden brix kan bijvoorbeeld 10% alcohol opleveren.

Onze refractometer (van stookwinkel dus) gaat tot 90 graden brix, al zal je niet snel boven de 30 nodig hebben 🙂

http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14&page=190&student=704

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij de start, dus voor het gist is toegevoegd, is de Brix gewoon af te lezen. Maar zodra er vergisting plaatsvindt of heeft plaatsgevonden moet je rekening houden met een correctiefactor. De aanwezige alcohol zorgt voor een vertekend beeld.

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
Topic starter
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor jullie antwoord!

Beantwoorden
Berichten: 36
(@stoutekabouter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In de brouwerij gebruiken we altijd de refractometer tijdens het brouwen maar ook tijdens vergisten. Er zijn uitstekende rekentools voor alcohol correctie te downloaden. Bv die van Hans Halberstad (ff Google gebruiken)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt maar je moet er wel rekening mee houden. Helaas is de door jou bedoelde tool niet voor OS-gebruikers.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

Is er ergens een handleiding te krijgen voor de tool van hans Halberstadt, ik snap het niet goed hoe het berekenings programma werkt.

en werkt die tool ook bij wijn, want hij is eigenlijk ontworpen voor Bier.

Mvg

Beantwoorden
Berichten: 4
(@hanveld)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

die is in brix, ik werk in oesle gemakkelijker te vergelijken met dobber.

ik heb het omgezet in die website, met tabel van oesle naar brix ( volgens mij hoe meer je converteerd met tabellen hoe meer fouten).

de berekening komt uit op 1002 en mijn dobber meet 994.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

met de berekening van Hans halderstadt kom ik ook op 1002 uit.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat is de temperatuur van de vloeistof? Exact 20 graden? Iedere graad verschil kan een afwijking geven op de dobber.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee,

deze was 16 graden

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Laat het even lekker op temperatuur komen, als het 20 graden is opnieuw dobbertje er in, misschien klopt de berekening van 1002 perfect.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oke,

niet aan gedacht, ik denk dat er bij mijne dobber ook een tabel was,  voor de waarden om te zetten, effe de handleiding  zoeken, ik laat iets weten wat de uitkomst is.

Bedankt

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens de tabel gaat het verschil nog groter worden, bij 15 moet je er 1 punt aftrekken ( wordt dan 993).

Bij 25°c moet je er 1 punt  bij tellen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?