En bij de Jumbo supermarkt verkoopt ze...
En de Deka
Ik heb net een badge van 15 liter gemaakt met die gist dat borreltje toonde , werkt prima , heb het met fruit gedaan , ruikt heerlijk , ondertussen al een deel van verstookt en komt lekkere alcohol uit .. ( ben volop aant experimenteren met gisten )
hou ons maar op de hoogte
Dag Danny, houd ons zeker op de hoogte. Ik ben een tweetaljaar bezig met stoken zowel met alambiek als met T500 en heb hetzelfde probleem. Mijn gestookte zuivere alcohol blijft een rauw onaangenaam kantje houden. Dit smaakje blijft terugkomen na mijn tweede of derde stook en proef je verder in mijn distillaten en likeuren. Ik gebruik turbogist en voeg kool toe bij mij vergisting.
ik heb nog nooit kool toegevoegd.
Maar met bakkersoda 2 a 3 gr toe te voegen voor te stoken is het probleem wel verholpen
en het product dat ik in de topic beschrijf kan je bij de reeds gestookte bij doen en werkt ook . ( ga het is proberen bij een likeur bij te voegen wat verschil dat het dan nog geeft)
De geur is ook veel aangenamer ( ruikt gewoon veel frisser )
Dit weekend is een paar proef konijnen zoeken om te oordelen.
Ik gebruik altijd verse bakkersgist bij fruit,nog nooit mis gegaan ,ik stook hem nu wel twee keer om hem wat zachter te maken en heb nu de kans om hem te verouderen,staat om de dag bij de verwarming en buiten,heb hem op eiken,ga straks eens proeven,is tenslotte vrijdag en ben deze week op controle geweest lever is in zeer goede staat,ik heb wel twee keer gevraagd of het waar is mijn docter weet dat ik zelf stook,dus die vraagd niet meer of ik drink,maar staat versteld dat ik nog zo gezond ben dus roken en drinken is gezond.gerookt vlees kun je lang bewaren.,ook als je het op alcohol zet.??gr.??Chris.V.
Zo ziet men emmer eruit na 10 dagen gisten met bakkergist
Duurt mischien iets langer dan turbo gist,maar ik gebruik niets anders,ziet er goed uit,bubbeld goed.?gr.?Chris.V.
Het probleem zit m niet alleen in de keuze van de Gist . Ook de manier van stoken ..
Via een T500 zal je nooit zuivere ethanol krijgen . er zitten altijd andere alkoholen in.
Ik Citeer een Destill goeroe....
Bij vergisting ontstaat niet alleen ethanol, maar ook andere alcoholen, methanol als het lichtere broertje en iso-amyl alcohol, butanol, propanol etc. als de zwaardere broertjes. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt komen tijdens het distilleren die diverse soorten er niet in de volgorde van hun kookpunt uit. Het is gebleken dat de verhouding van de concentratie in de vloeistof en van de concentratie in de damp afhankelijk is van de hoeveelheid water. Voor ethanol geldt dat bij 10% ABV vloeistof de sterkte van de damp ongeveer 53% ABV is (uit mijn hoofd, kan wat afwijken). De coëfficiënt k voor ethanol is dan 5.3 bij 10% ABV
Als er in een water ethanol mengsel een kleine hoeveelheid amyl alcohol in zit dan is die coefficent k voor amyl alcohol:
20 bij 10% ABV (er is verhoudingsgewijs 20 maal meer amyl alcohol in de damp dan in de vloeistof)
2 bij 40% ABV (er is verhoudingsgewijs 2 maal meer amyl alcohol in de damp dan in de vloeistof)
0.2 bij 90% ABV (er is verhoudingsgewijs 5 maal minder amyl alcohol in de damp dan in de vloeistof)
Amyl alcohol gedraagt zich daardoor in een kolom als een helium ballon in de lucht. Losgelaten stijgt de ballon totdat deze net zoveel weegt als de lucht die verdrongen wordt. Zou je de ballon ver omhoog takelen en los laten dan zakt deze weer terug naar het oude niveau. Ernest Sorel heeft aan het eind van de 19de eeuw ontdekt dat de hoogste concentratie in een kolom gevonden wordt op het punt dat de coefficient k van ethanol en amyl alcohol het zelfde zijn en dat is bij ongeveer 40% ABV.
Voor amyl alcohol is een kolom een doodlopende straat en kan er niet uit totdat de kolom verzadigt is en het aan de bovenkant doorbreekt. Amyl alcohol verhoogt ook het kookpunt en ontmengd al bij een concentratie van een paar procent. Door die ontmenging gaat het kookpunt naar beneden en de vrijgekomen warmte veroorzaakt een dampbel waardoor de inhoud van de kolom er van boven uit kan spuiten.
Hoe voorkom je dat:
- De klassieke methode , veel reflux om de amyl alcohol er uit te spoelen, niet bepaald efficiënt omdat de afname druppelsgewijs gaat.
- Plaats maken voor de kleine hoeveelheid amyl alcohol die in de ketel zit door bijvoorbeeld het monteren van een bubble ball onder de kolom. Ook een grotere diameter kolom in het begin gevuld met RVS sponsen werkt.
- Een aftappunt maken +/- 10 cm vanaf de onderzijde van de kolom en daar de amyl alcohol af tappen.
- Als de amyl alcohol op het punt staat om door te breken (amyl alcohol verhoogt het kookpunt ) naar volledige reflux gaan en de kolom schoon spoelen.
Methanol zit niet in je stook, als je vergist met turbo , maar wel de diverse andere "hoge "alkoholen."
Ik stook zelf met een ander ontwerp , met een Buffer
Dit is wat ik na de stook in mijn buffer heb zitten . Dit gaat normaal mee over de top ( gedeeltelijk ) Stook was een Turbo
Oengabunga dat is leerzame informatie, bedankt..
heel interessant
kan je beetje toelichten wat je bedoelt met buffer
en de andere punten van hoe te voorkomen.
ga zo maar geen gat boren en een kraantje erop zetten
bubble ball wat bedoel je daarmee
Foto's van de Buffer. Deze zit meteen boven de ketel . Reflux wordt hier eerst opgevangen altevorens het weer overloopt in de ketel.
Het bestaat trouwens al langer . De russen zijn hier mee begonnen. Nu moet ik zeggen, tijdens de stook tap ik m niet af .
geur en smaak zijn heel wat verbetert.
Naar smaak toe zou het nog beter mogen.
conclusie na 7 dagen
Reflux wordt hier eerst opgevangen alvorens het weer overloopt in de ketel.
Betekent dit dat alleen de eerste reflux hoeveelheid opgevangen wordt, en daarna
loopt het over, maar dat geeft niet, of zakt het naar de bodem en alleen het overstroomde gedeelte is schoon genoeg om weer in de ketel te gaan ?
Ik denk dat ik weet van waar die smaakt komt.
Er blijft meer smaak in de reflexkolom dan ik dacht of zou geschat hebben.
Dus de stookwijn niet genoeg ge klaart of te vlug gestookt laat meer smaak achter dan we denken.
Heb over 14 dagen iets gestookt als experiment en dat bestond uit pils mout zoals in het filmke van Jan de koude manier van maschen. Had dus gedacht dat ik hier een redelijk neutrale alcohol uit ging krijgen en zeker geen smaken van de mout in het distilaat te krijgen. Dus niet.
Vandaag iets gestookt wat ook heel neurtraal moest zijn en wat kreeg ik . De graan of mout smaak van het vorige distilaat. Eigenlijk verrast dat de refluxkolom zoveel smaken nog afgeeft.
Wel met de grainfaither er onder. Alc % zat wel op 92%.
Aangelegd met water er ik zit heel kort bij generver achtige toestanden.
Nu zit ik met de vraag zou ik de de koperen cups enz is poetsen met azijn en zout of nog lekkere smaak volle drankjes stoken die ik nooit meer kan na stoken omdat er nu een geschiedenis van smaken in de refluxkolom hangt