Meldingen
Alles wissen

Filteren/klaren van gerstemout

Pagina 1 / 5

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat is nou een goeie manier om je gerstemout gist voor sterke drank te filteren en klaren voor het stoken?
En wat voor apparaten o.i.d heb je daarvoor als je meer dan 1 emmer wilt filteren

Beantwoorden
60 reacties
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En is het gewoon de bedoeling dat het gestookt word in die bruine kleur,of moet dat net zo helder worden als suikerwash.
Want dat zijn even dingentjes die anders zijn dan wat ik gewend ben πŸ™‚

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jij hebt alles mee laten vergisten toch?

Het beste kun je na het maischen e.e.a. filteren zoals brouwers het doen. Dan de boel laten vergisten en alles goed laten klaren. Dat kun je bereiken door het te lageren, sterk koelen. Vervolgens voorzichtig overhevelen. Een conical fermenter (met koeler) werkt erg prettig omdat alle gist naar onderen zakt en je dat tijdens het vergisten steeds kunt aflaten. Wanneer de vergisting over is kun je met de koeler alles een aantal dagen naar 4ΒΊ terug koelen en dan heb je een heldere vloeistof. Ik heb zojuist mijn Christmas Ale gebotteld. Deze heeft 9 dagen staan gisten en ik heb om de dag wat gist afgelaten. Zojuist bij het bottelen prachtig helder bier rechtstreeks uit de fermenter gebotteld.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hmmm moet even kijken hoe ik dat hier ga doen dan,als dat de enigste optie is?
Het is voor sterke drank heh...niet voor bier.
Dus als het bruin gekleurd de ketel in kan en er schone alchohol uitkomt hoor ik het graag

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja nee weet het al,het is zoals ik dacht op deze manier,je kan het gefilterd in de bruine kleur stoken.
Maar ben teveel gewend aan suikerwash dus vandaar mijn twijfels.
Extra info mag altijd :p

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De kleur maakt inderdaad niets uit πŸ˜‰

Zorg dat er zoveel mogelijk vaste deeltjes uit zijn. Dus niet je gistbed verstoren.

Β 

Whisky maken is bijna hetzelfde als bier brouwen maar dan zonder hop en zonder koken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En... wanneer je het in je ketel hebt overgeheveld dan goed de CO2 eruit roeren en anti schuimmiddel gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja inderdaad,maar ik merk wel dat ik even het filterproces moet verbeteren.
Want met 1 emmer wat nu dan een proef was kan het wel.
Maar als ik echt veel in 1 keer wil doen dan moet ik dat wel even goed aanpakken

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar het schuimt nu helemaal niet meer ?
Alle gist/gasvorming is er morgen uit als ik ga stoken,krijg ik dan nog last van schuim met destilleren ?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Distilleren*

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je gaat stoken kan het wel gaan schuimen.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar anders dan normaal met stoken met suikerwash etc.
Want dat stukje mis ik dan even,want dat schuimt dan wel omdat ?
Filter materiaal al gevonden trouwens

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

De ketel niet te vol maken voor tweederde vullen.en letten op de themperatuur hoe hoger het vuur hoe meer schuim.en het mag rustig bruin zijn het komt er helder uit.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thanks komt goed.
Dan red ik me wel?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Deentju,nog een tip laat het door keukenpapier lopen als per ongeluk wat schuim meekomt dan blijft dat in het keukenpapier,en kun je de themp.wat lager zetten.gr.Chris.en sucses

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?