Wat is nou een goeie manier om je gerstemout gist voor sterke drank te filteren en klaren voor het stoken?
En wat voor apparaten o.i.d heb je daarvoor als je meer dan 1 emmer wilt filteren
En is het gewoon de bedoeling dat het gestookt word in die bruine kleur,of moet dat net zo helder worden als suikerwash.
Want dat zijn even dingentjes die anders zijn dan wat ik gewend ben π
Jij hebt alles mee laten vergisten toch?
Het beste kun je na het maischen e.e.a. filteren zoals brouwers het doen. Dan de boel laten vergisten en alles goed laten klaren. Dat kun je bereiken door het te lageren, sterk koelen. Vervolgens voorzichtig overhevelen. Een conical fermenter (met koeler) werkt erg prettig omdat alle gist naar onderen zakt en je dat tijdens het vergisten steeds kunt aflaten. Wanneer de vergisting over is kun je met de koeler alles een aantal dagen naar 4ΒΊ terug koelen en dan heb je een heldere vloeistof. Ik heb zojuist mijn Christmas Ale gebotteld. Deze heeft 9 dagen staan gisten en ik heb om de dag wat gist afgelaten. Zojuist bij het bottelen prachtig helder bier rechtstreeks uit de fermenter gebotteld.
Hmmm moet even kijken hoe ik dat hier ga doen dan,als dat de enigste optie is?
Het is voor sterke drank heh...niet voor bier.
Dus als het bruin gekleurd de ketel in kan en er schone alchohol uitkomt hoor ik het graag
Ja nee weet het al,het is zoals ik dacht op deze manier,je kan het gefilterd in de bruine kleur stoken.
Maar ben teveel gewend aan suikerwash dus vandaar mijn twijfels.
Extra info mag altijd :p
De kleur maakt inderdaad niets uit π
Zorg dat er zoveel mogelijk vaste deeltjes uit zijn. Dus niet je gistbed verstoren.
Β
Whisky maken is bijna hetzelfde als bier brouwen maar dan zonder hop en zonder koken.
En... wanneer je het in je ketel hebt overgeheveld dan goed de CO2 eruit roeren en anti schuimmiddel gebruiken.
Ja inderdaad,maar ik merk wel dat ik even het filterproces moet verbeteren.
Want met 1 emmer wat nu dan een proef was kan het wel.
Maar als ik echt veel in 1 keer wil doen dan moet ik dat wel even goed aanpakken
Maar het schuimt nu helemaal niet meer ?
Alle gist/gasvorming is er morgen uit als ik ga stoken,krijg ik dan nog last van schuim met destilleren ?
Distilleren*
Als je gaat stoken kan het wel gaan schuimen.
Maar anders dan normaal met stoken met suikerwash etc.
Want dat stukje mis ik dan even,want dat schuimt dan wel omdat ?
Filter materiaal al gevonden trouwens
De ketel niet te vol maken voor tweederde vullen.en letten op de themperatuur hoe hoger het vuur hoe meer schuim.en het mag rustig bruin zijn het komt er helder uit.
Thanks komt goed.
Dan red ik me wel?
Deentju,nog een tip laat het door keukenpapier lopen als per ongeluk wat schuim meekomt dan blijft dat in het keukenpapier,en kun je de themp.wat lager zetten.gr.Chris.en sucses