Meldingen
Alles wissen

Filteren/klaren van gerstemout

Pagina 2 / 5

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Yo bedankt zal ik rekening meehouden

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

tegen schuimen zijn anti schuim middelen die je kunt toepassen .
Maar simpel een paar druppels sla olie toevoegen voor het stoken . Dat voorkomt ook het schuimen .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goeie tip,was ik vergeten.Robbert?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hangt natuurlijk van de ketel en het bier af, maar ik zou zelf mijn 10-literketel maar met 5 liter vullen, als het de eerste keer was. In een eerder leven met een eerdere ketel kwam wel eens de thermometer uit de kop van de stijgbuis zeilen!

En rustig stoken helpt ook wel.

Een klein beetje overgeven is geen probleem, maar verstoppen van stijgbuis, brug of koeler wel.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een stookbier/wijn hoe helder ook schuimt veel meer tijdens het stoken dan een sugarwash, dit vlgens mij vanwege de aanwezige eiwitten en zetmeel.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt heren voor de info ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Met name de eiwitten. Iedere zee-aquariaan kent de eiwitafschuimer. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Precies, want als alles goed is gegaan is het zetmeel omgezet in suiker ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Sterker..... de suiker is vervolgens weer omgezet in alcohol 🙂

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nu net 15 liter mash gestookt.
Maar heb er met moeite 0.25 liter uit gekregen,en het was helder maar werd daarna wazig.
Het heeft 3 weken staan gisten en ging opzich vanaf het begin al langzaam met gisten vandaar ook 3 weken.
De geur is wel goed,maar er gaat iets niet goed met het gisten.
Normaal was het toch 5 kg mout erin?,en ik had 6 voor de zekerheid maar misschien was dat net teveel voor het gistproces om daar een hoog percentage alchohol in te maken.
Na misschien klinken deze problemen bekend en weet ik waar de fout ligt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je hebt niet gemaischt? Maischen zorgt ervoor dat je een hoger rendement kunt halen. Welke gist heb je gebruikt? Had je 6 kilo op 25 liter water? Dat is zeker niet te veel mout. Wat voor soort gerstemout had je gebruikt? Had je je alcoholpercentage voor het stoken gemeten?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Huh jawel...eerst geschoot daarna gemaischt en daarna gist en water erbij op juiste temperaturen en roeren en laten gisten voor zowat 3 week.
Hmm na was 22 liter en 6 kg gerst,en de eerste paar uur ging wel vlot met gisten maar de dagen daarna 10 belletjes per minuut ofzo en na 2 week nog steeds.
En nee ik kon percentage niet goed genoeg meten zonder refractometer die komt nog,dus ik ging er met wat ik zag en rook na 3 week wel vannuit dat ik op zn minst 2 liter eruit zou krijgen.
Maar zo te zien is het niet echt boven de 5% gekomen als je dit zo ziet.
Dus nu moet ik weer een proef doen en alles beter doen,maarja ben je weer 2 week verder dus leuk om te weten waar het aan lag.
Misschien dat als deze 4 a 5 week had gestaan dat ie goed was geweest maar dat is niet de bedoeling.

Beantwoorden
Berichten: 11
(@nils)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nils
filteren met filtermedia die in zwembadfilters worden gebruikt werkt ook best goed. ik gebruik glasparels vitro sphere nano. werkt perfect in zo’n filterbuis ipv koolstof. geen smaakverlies, alleen ongewenste vaste deeltjes worden er uit gefilterd. gebruik het expirimenteel nu ook voor de stookwijn van vodka. het lijkt er beter op te worden, maar moet nog wat vaker testen voor een zeker resultaat

www.pooltopper.nl/category/851/zwembadfilter/filterzand-en-andere-media-voor-zandfilter.html?0=4262&gclid=EAIaIQobChMI06ilz9fO

Beantwoorden
Berichten: 11
(@nils)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je bv pilsmout hebt gebruikt moet je niet verwachten dat je ver boven de 6% uit gaat komen. Op welke temperatuur heb je gemaischt en voor hoe lang?

 

Dat het in het begin snel gaat met vergisten dat is de hoofdvergisting, daarna volgt de nagisting en die gaat minder heftig en duurt wat langer. Welke gist had je nu gebruikt?

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?