Meldingen
Alles wissen

Filteren/klaren van gerstemout

Pagina 3 / 5

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vodka yeast van still spirits.
Maar niet boven de 6%?, iedereen gaf aan dat deze gerst goed was.
Want weet zo niet welke mout dat was in dat filmpje van stookwinkel?
Ja kan sowieso het maischen wat langer doen tussen de 60 en 70 graden.
Maar met de viennna 6-9 gerst komt het niet goed dan dus ?
Want heb net 100kg binnen gekregen ?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor het filteren ga ik gewoon zo'n grote filterzak halen waar de mout in kan hangen en uitdruipen na het gisten.
Dat is het makkelijkste gewoon.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan had volgens mij whiskymout gebruikt in zijn filmpje. Met de gerst die jij gebruikt hebt is niets mis, was dat Vienna? Wanneer je een biertje gaat brouwen kom je vaak ook niet hoger dan 6%, meer haal je er niet uit. Wil je een zwaarder bier dan moet je suikers gaan toevoegen. Hoe warmer de gerst tijdens het moutproces is geweest des te meer deze gaat inboeten op zijn diastatisch vermogen. Je kunt beter een distillatiemout gebruiken wanneer je een whisky (wodka, gin, jenever....) uit graan wilt maken waarbij je geen rooksmaak mee wilt krijgen. Die zijn daar speciaal voor. Voor whisky kun je ook beter een whiskygist gebruiken ipv een vodkagist ben ik van mening.

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je helemaal gelijk in maar voordat we hier misverstanden krijgen zal ik even uitleggen wat ik wil vanaf het begin.

Ik wil vodka maken uit een graansoort.
Want ik maak nu net de overstap van suikerwash naar graan,dus leg mij uit welke graansoort ik dan nodig heb desnoods een link.
En of de vodka still spirits yeast daarbij goed is,denk het wel.
Na meer is het niet,leg het em maar uit,en als ik de net binnen gekomen vienna 6-9 gerst de verkeerde is dan ruil ik die helaas wel om.
Helaas om het feit dat het niet 1 kg is die terug moet met de post.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Oh je het was wodka die je ging maken en geen whisky. Dan snap ik de gist ook wel 😉

 

De Vienna is helemaal geen verkeerde keuze enkel je verwachting qua het te bereiken alcoholpercentage is wellicht te positief geweest. Distillatiemout heeft een hogere vergistingsgraad omdat het anders is behandeld zodat de enzymen optimaal zijn bewaard gebleven. (Klik maar rechtsboven op bio-brouwmaat en zoek maar op distillatiemout)

 

En zeker niet vergeten na het maischen goed spoelen zodat je alle suikers eruit haalt.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt?....zal het even bekijken,maar dan zal ik dus moeten omruilen.
Want dan krijg ik geen vodka met de gerstemout 6-9 die ik nu heb dus??? Omdat dat gist percentage te laag blijft

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wellicht snap ik niks van wodka, maar ik heb dan ook een sterk vooroordeel over "goedkope" graanalcohol. Heb gebruik van gerst(emout) is mij voor wodka gewoon niet duidelijk. Niet dat het niet kan maar als het gaat om omzetten van zetmeel naar "suiker" zie ik meer in het gebruik van mais of rijst. Laag eiwit, hoog koolhydraat. Beslag maken van water en meel, kilo mout pas bij 50 graden toevoegen en "uitmaischen" bij 65 graden. In het geheel vergisten, aftappen en stoken.  Graanalcohol, geen moutwijn. Of  nog makkelijker, bij stookwinkel amyloglucosidase (amylase) kopen.

 

Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nogmaals dat zit zo,dat ik in een ander topic vroeg hoe en wat over een graansoort te gebruiken om sterke drank,vodka in mijn geval te maken omdat ik altijd vodka maakte van suikerwash.
Dus nu moet ik even omschakelen.
In dat topic liet ik zien dat ik vienna 6-9 graan wou gebruiken en dat bleek goed genoeg te zijn
Maar nu blijkt na een mislukte stook dat ik daar een andere type graan voor nodig heb dat boven de 10% kan komen.
En dat is niet zo erg,als ik dan maar nu wel weet hoe en wat zodat ik die fout kan herstellen en ik desnoods een grote hoeveelheid vienna 6-9 dan maar weer terug stuur voor de goeie dan dat ik weer tijd en gerst en veel geld kwijt ben omdat ik niet het juiste spul gebruik.
Dus het Munckerik gaf me al info waar ik later even zal uitzoeken hoe en wat.
Maar als je nog een duidelijke een graansoort o.i.d of een andere aanpak weet dan hoor ik het graag.
Het is dus voor vodka uiteindelijk.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Granen bevatten rond 66 % zetmeel (haver: 63 %, gerst :71 %, maïs: 71 %, rijst 75 %). Als dat allemaal versuikerd wordt, heb je met 1,5 kg meel plus mout ongeveer 1 kg suiker. En 1 kg suiker in 5 liter most levert een stookwijn of -bier op van ongeveer 12 %.

Bierbrouwers stoppen de versuikering van de maisch om nog wat mondgevoel te hebben, stokers verhitten niet hoger dan 65 graden om de enzymen ook tijdens de vergisting nog wat door te laten werken.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja dus de gerstemout is goed genoeg,als alles van te voren maar goed gedaan word.
Dus kortom ik kan al mijn gerstemout houden en zal een nieuwe test doen,en dat zou gewoon goed moeten zijn als alles goed gedaan is.
Klopt?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat kan ik natuurlijk niet zien van hier af!

Maar met gerstemout moet je makkelijk 10 % stookbier kunnen halen en als je wodka maakt ben je toch niet zo geïnteresseerd in de smaak. Dus dan maakt de soort niet zo heel veel uit.

En niet te heet maischen, zodat de enzymen heel blijven en tijdens het gisten nog door kunnen versuikeren.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nou dan zal ik een nieuwe proef doen en kijken hoe die uitpakt,bedankt voor de uitleg.?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga denk ik toch zoals munckerik deze gerst omruilen voor distilatiemout.
De gok om zoveel straks weg te kunnen gooien enzo is mij te groot,en sowieso als de smaak ook niet beter is dan al helemaal.
Ik laat wel even weten hoe alles gelopen is

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zegt*

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Deentju met de Vienna mout is niets mis enkel heeft het een minder diastatisch vermogen dan distillatiemout. Vergisten is geen exacte wetenschap, m.a.w. er zijn enkele factoren die invloed hebben op het proces. Ik ben er niet bij geweest hoe je e.e.a. hebt gedaan dus is het moeilijk te zeggen waarom je een minder verwachtte opbrengst hebt gehad.

 

Dat je makkelijk 10% kunt halen zoals Kees22 zegt is theoretisch en dan moeten alle factoren optimaal zijn. Wanneer ik een whisky maak haal ik maximaal 7,8%. De temperatuur waarop een mout afgeëest is, is van invloed op het diastatisch vermogen. Hoe hoger die temperatuur is geweest des te minder wordt het diastatisch vermogen. Ook de vergistingstemperatuur is van invloed, hoeveel actieve gistcellen je hebt enz. enz. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?