Meldingen
Alles wissen

Filteren/klaren van gerstemout

Pagina 4 / 5

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja snap het,na ik heb nu al gemaild om de boel om te ruilen voor distillatiemout(whiskey mout)
Maar los daarvan ben ik niet boven de 60 graden geweest.
En is de gist temperatuur altijd tussen de 20 en 22 graden geweest,in iedergeval niet lager.
Kan hoogstens afhagen van hoelang je het op die temperatuur laat staan voor het weer afkoeld.
En misschien had het schroten beter gemoeten,maar heb nu een vermaler in huis gehaald dus dat zal sowieso beter zijn.
Maar kan je vertellen hoelang je je mout dan rond die 50 tot 60 a 70 graden houd voordat er normaal water bijkomt en afkoeld?
Want die van stookwinkel filmpje mengt het maar even en dan komt er al normaal water bij.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pas op met whiskymout, deze is gerookt en ik begrijp dat je wodka wilt maken. Je krijgt dan wel een wodka met rooksmaak. Wodka is erg neutraal van smaak. De distillatiemout die ik bedoel is echt wel iets anders.

60ºC maischen is een beetje aan de lage kant, 65-67ºC is beter en houdt hem daar een uurtje op. Het is mij niet geheel duidelijk hoe je hebt gewerkt. Heb je gemaischt en daarna gespoeld (met water van dezelfde temperatuur als waarop je maischt)? Of heb je na het maischen alles laten zitten en aangevuld met koud water?

Korrelgist moet je ook gekoeld bewaren, is deze altijd gekoeld geweest? Wanneer korrelgist te warm wordt bewaard gaat hij ook achteruit. Het is een misvatting dat enkel vloeibare gisten gekoeld bewaard moeten worden. 

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja alles mee gemaischt dus schil en al.
De watertemperatuur wat rond de 20 graden ongeveer met aannvullen.
Maar nu is het zondag kan ik alles nog veranderen en aanpassen.
Dus please help en vertel me want nou het juiste om te doen want ik weet nu door alles niet meer wat wel en wat niet.

Voor de vodka te maken.

Hou ik de gerstemout of wissel ik die om voor een andere,zoja welke ?

De gist word goed bewaard.

Ik heb de mout waarschijnlijk te kort op warme temperatuur gehad dus dat zal ik aanpassen.

Moet ik aanvullen met kraanwater rond 20 graden of aanvullen met water rond maischtemperatuur en dan rustig laten afkoelen tot gist erbij kan ?

Vergeet ik nog iets?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb net het filmpje van Jan bekeken maar hij heeft het aangevuld met warmer water en daarna laten afkoelen. Ik denk dat je ook te snel aangevuld hebt met te koud water dus inderdaad te kort op een warmere temperatuur. Dus hier kun je al een minder verwacht resultaat door hebben gekregen. 

Zelf doe ik het met de Grainfather, dus anders en niet per definitie beter! Wanneer je een uur maischt op bv 65ºC en dan het mout eruit haalt en spoelt met water van dezelfde temperatuur haal je nagenoeg alle suikers eruit (en bij whiskymout ook de rooksmaak). Je kunt ook de BIAB methode overwegen; je doet al het geschrote mout in een kookzak en dat gaat vervolgens in je maischpan (moet wel groot genoeg zijn). In een andere pan verwarm je het spoel water. Kookzak na het maischen omhoog trekken en uitspoelen met het spoelwater. Het omhoogtrekken en spoelen zal niet makkelijk zijn want het is een behoorlijk gewicht. 

 

Wanneer je je mout om wilt ruilen zou ik dat enkel voor distillatiemout doen en niet voor whiskymout. 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na die whiskeymout kreeg ik ervoor toen ik zocht op distillatiemout dus vandaar.
Dus als jij mij kan vertellen welke ik dan zou moeten hebben ja of deze gerstmout die ik nu al heb houden?

Uhm dat maischen,is het dan het beste om de gemaischte mout niet mee te gisten,omdat je het hebt over uitspoelen.
Dus dan lijkt het mij dat je aleen een bruinwater overhoud zonder die gerstbrij er nog allemaal bij en dan gist erbij,klopt?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet of er aanbieders zijn die distillatiemout verkopen, zelf verkoop ik het wel maar dan enkel in de biologische vorm  https://bio-brouwmaat.nl/product/distillatiemout-bio-25-37-ebc/

Voor wodka zou ik geen whiskymout gebruiken. Met distillatiemout kun je wel weer whisky zonder rooksmaak maken 😉

 

Jan gebruikt een andere methode in zijn filmpje, ik weet niet of het beter of slechter is. Whisky en bier maken scheelt niet zozeer van elkaar dus ja je hebt dan een bruin water (de mash dus of het wort zoals ze dat bij bier brouwen noemen). Dat wordt ivm infectiegevaar snel gekoeld tot de temperatuur waarop je het gist wilt toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja maar met deze gerstmout die ik nu heb ga ik de 10 a 12% niet direkt halen,dus die sowieso omruilen voor een andere ?

En die wort,is het nou beter om alles erin te laten...of kan je ook alles maischen en dan de sort spoelen met zelfde temp water ,en dan eruit laten zodt je dus een mash neer zet te gisten met aleen overgebleven bruinwater incl suikers en de gist erbij?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Munckerik,
Toevoeging: ja denk sowieso dat ik bij dat filmpje van jan te kort heb gemaischt en daarna indd naar gisttemperatuur heb gebracht waardoor het dus geen goeie mix is geworden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vrees dat je met geen enkele mout 10 en zeker geen 12% gaat halen. Maar je kunt het proberen. Ook denk ik dat je goed moet zoeken naar een leverancier die distillatiemout verkoopt.

Waar heb je je mout gekocht?

 

Ik laat altijd de boel vergisten zonder vaste graag deeltjes, kan niet zeggen wat beter is maar dit bevalt mij prima.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Huh maar dan snap ik et even niet meer.
Je kan wodka maken van o.a suikerwash en ook de graanwash.
Hoe zit dat dan als dat niet de 10% minimaal haalt?
Want 6% is veelste laag toch voor het stoken,dus hoe word dat normaal gedaan dan?
Want ik snapet nu niet meer.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Graan levert veel minder suikers om te vergisten dan kristalsuiker, rietsuiker, glucose/dextrose ...... enz. Je kunt ook wodka maken van aardappels, er zijn vele manieren.

 

6% Is niet veel te laag om te stoken maar je wilt liever een hoger percentage. Er zijn mensen die oud bier stoken en daar zit maar 5% alcohol in. Misschien haal je wel 10% als je alle omstandigheden optimaliseert maar ik vrees dat je daar niet aan gaat komen. Jan meet zijn percentage met een vinometer en die staat niet bekend om zijn accuratesse. Beter meet je met een hydrometer of refractometer (en bij gebruik van een refractometer moet je wel weten hoe je de correctiefactor toepast anders heb je er nog niets aan).

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat met die refractometer komt wel goed.
Ik zal straks thuis even kijken wat ik ga doen.?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja en snap em al wat,het gaat vast wel lukken als alles goed is,maar omdat het gist percentage sowieso laag is i.v.m dat het voor bier etc bedoeld is.
Krijg je er veel minder uit,dat is maar net waar je vrede mee hebt

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De rekensom van Kees22 is ook wel erg positief hoor. Ik ga er b.v. vanuit dat gerst gemiddeld 63% zetmeel bevat. Dan heb je nog te maken met het zogenaamde brouwzaalrendement en de vergistingsgraad, allemaal factoren om rekening mee te houden. 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja precies,en daar heb ik me aardig op verkeken,ondanks dat het maischen etc beter had gekend.
Dus ik laat de gerstmout terug sturen en ik zal even terug naar de tekentafel om het zo te zeggen.
Maar ben blij met alle nieuwe info?

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?