CO2 is een kleurloos , en reukloos gas dat zwaarder is dan Lucht.. Het verdrijft dus de lucht.
Bij de omzetting van fructose , en glucose naar alcohol komt dit vrij.
Dus als je dit meteen inademt . Heb je in je ademlucht een verhoogde concentratie CO2. Het gebruik van een afhankelijk masker werkt dus niet . Je snuift gewoon de CO2 door t filter door.
Maar als je tijdens het "ruiken "een penetrante NH3 achtige geur ruikt , kan dit alleen een rottingsgeur zijn . Kan niet van suikerwater zijn..
Ik ben vandaag even wezen kijken en ik zie warempel een paar bubbeltjes opstijgen maar lang niet genoeg dus heb een snee bruin brood bij gegooid. Als dat niet werkt kan ik er dan een zakje alcotec bijgooien of moet ik dan eerst de oude gist doodmaken door te koken? 8 kilo suikerwater weggooien is ook zowat en waar moet je überhaupt met die kleefzooi naartoe.
Lummel, hoe warm is het in het vertrek waar je de suikerwash hebt staan?
Het beste is rond de 24 graden.
Ja dat is ook een dingetje. Normaal zet ik de stookwijn tegen de verwarming en gooi er een deken overheen. De ruimte zelf koelt af tot 17,5 in de nacht. Omdat deze stookwijn niet begon te gisten heb ik hem van de verwarming weggehaald om alles goed te bekijken. Daarop heb ik hem niet meer teruggezet dus dagen midden in de kamer laten staan. Waarop hij toch begon zoals ik vandaag kon zien. Maar zoals gezegd, Alcotec begint al na een uur met gisten. Deze deed na 3 dagen nog niks. Voor mij werkt alcotec 48 voorlopig het beste en is nog het goedkoopste ook.
Lummel,
omdat ik dan weer stookwijn op 24 graden wil houden, bier op de hoofdgisting of wil lageren, ik doe dat allemaal in mijn klimaatkast, die is in te stellen van 5 tot 30 graden. Je maakt hem van een oude koelkast. Als je er meer over wilt weten, dan hoor ik het wel. Daarom is mijn stookwijn en ook mijn bier perfect.
Hoi Betweter,
Bedankt voor je aanbod maar ik ben nog lang niet zover als jij en ik ben overigens ook niet zo'n purist. Een procent alcohol meer of minder maakt me niet uit. Maar daar heb je het weer " Daarom is mijn stookwijn en ook mijn bier perfect" . Waarom vind je deze perfect?
Ik beperk me even tot stookwijn want bier lukt mij helemaal niet - je proeft eerst water en later komt er een keer een smaakje. Daar ga ik me niet meer aan wagen daarvoor is de supermarkt uitgevonden.
-
Dus terug naar de stookwijn, wat maakt die in jou ogen perfect? En is het niet zo dat je de alcohol met de goedkoopste stookwijn ( Alcotec ) beter kan krijgen ( als alcotec inferieur zou zijn aan anderen ) als je deze 2 keer stookt dan 1 keer stoken met het duurste gist? Snap je wat ik bedoel? Er leiden vast meer meerdere wegen naar Rome. Maar het doel is iedere keer het zelfde toch, schone, zachte alcohol of mis ik iets?
Ik heb ook wel eens naar lucht happend mijn gezicht in een ventilator geduwd. Zou je echt out kunnen gaan als je bijvoorbeeld 100 liter stookwijn in een afgesloten kamer laat gisten en je loopt erin? Het is wel goed voor plantjes.
CO2 is zwaarder dan lucht dus van zodra je de deur opendraait verdwijnt er heel erg veel. Moest dit een waterput bv zijn waar je via een opening in afdaalt heb je minder geluk...
Hallo Lummel, met gisten van een ander merk heb ik geen ervaring.
Zolang ik distilleer gebruik ik Alcotec 48 en dat is reeds jaren voordat dit forum er is gekomen. Ik ben zéér tevreden met de resultaten en heb geen behoefte om met andere gisten te gaan werken, goed is goed!
Stookwinkel verkoopt ook diverse gisten die inderdaad in prijs hoger liggen.
Hoe hij zijn prijzen calculeert moet hij zelf weten. Iedereen vaart z'n eigen koers.
Dat geldt ook voor het distilleren. Al die fouten die op het forum voorbij komen zijn meestal zaken die voorkomen hadden kunnen worden, zoals de juiste vergistings temperatuur, te weinig suiker, de hygienne of tussentijds de deksel er af halen.
Ik doe volgens mij niets bijzonders, maar probeer wel secuur te werken.
Groet Rob
JohnDoe, CO2 zakt naar beneden en heb je er normaal gesproken geen last van.
Overigens is CO2 zeker niet reukloos, als ik de ruimte in kom waar het gistvat staat, kan ik dat wel degelijk ruiken.
Gelukkig dat je het me duidelijk maakt!
CO2 in zuivere vorm is kleurloos en geurloos, zoals Oengabunga al had toegevoegd aan dit gesprek...
Dag Rob,
Ik heb deze 2 jaar geleden bij de wijkgaard gekocht. Was bij ons vandaan te fietsen en tegelijk een leuk ritje door de Betuwe. Stookwinkel verkoopt ook diverse gisten maar niet alcotec 24 en 48. Ik had snel alcohol nodig om wietolie te maken voor mijn ouders en na kapitalen te hebben uitgegeven aan accijnzen ( terwijl ik de alcohol niet eens opdronk) was ik het zat heb een ketel gekocht op marktplaats ( in eerste instantie om alcohol terug te winnen) maar dus ook gist bij de wijkgaard, alleen geen supersnelle. De man heeft me vreselijk goed op weg geholpen maar je leert het pas door het te doen. Pas toen begreep ik wat hij vertelde.
-
Voor de duidelijkheid, ik raak niet overstuur om € 3,- meer te betalen voor een zakje maar wat is de meerwaarde? Wordt het alcoholpercentage hoger? Neen! Is de productie sneller? Neen. Blijft over de smaak. Maar daar weet niemand antwoord op te geven. Of misschien heeft stookwinkel het al gedaan. De Britten hebben het goed zoals ze het doen anders zouden ze wel reageren op extra verkoopkanalen.
Ik blijf dus voorlopig ook bij alcotec 48 en wie het levert maakt mij niks uit.
Overigens zit ik nu weer aan de limoncello en is geweldig met alcotec 48, wel 3 keer gestookt. Ik heb van vorig jaar een paar likeuren staan die ik 1 keer heb gestookt en die zijn niet te zuipen. Veel te scherp. Althans, toen was ik er blij mee, nu stook ik ze maar weer mee.
Groet,
Gijsbert