Meldingen
Alles wissen

Hoe het beste te stoken met deze opstelling

Pagina 1 / 2

mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo beste allemaal.

Ik heb een roggebrood mash staan (ala Odin) die bijna is uitgegist. Is reeds 10 dagen aan het bubbelen. Heb bij de 6e dag even met een vino meter gemeten en kwam al op een mooie 8% dus ik gok starks op zo'n 10%. Nu is mijn vraag hoe ik dit met mijn opstelling het beste kan gaan stoken. Heb een 5 liter snelkookpan opstelling (zie foto's) die ik dus tot 4,5 liter kan vullen. Is het raadzaam om eerst alles als een striprun binnen te halen en daarna alles fijn afstoken? Bij een suikerwash van 19% gemaakt met turbogist kom ik op de eerste stook uit op een liter van 73% en nog een halve liter van zo'n 50%. Wat zal het verwachte percentage ongeveer zijn van deze mash? alvast bedankt voor het meedenken en de info. groet Mauser.

Beantwoorden
23 reacties
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe heb je die kolom aan het deksel bevestigd? En wat is de doorsnede van die buis? Mijn tweede snelkookpan, lijkt nagenoeg hetzelfde als die van jou.. Krijg je in 75% in een keer stoken?

 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De stijgpijp zit vast aan de deksel dmv een knelkoppeling met aan de ene kant schroefdraad. Gewoon te koop bij de bouwmarkt enz. Wel een hitte bestendige pakking aan beide kanten ertussen gedaan. De pijp is 22mm dik en 60cm hoog. Heb er dan een bocht in zitten van 90gr. Na 10cm weer een bochtje naar beneden van ong 45gr. Het laatste stukje is ong 25cm. Dan een knelkoppeling die van 22mm naar 15mm gaat en daar verder met de koeler. Heb bij warmteservice een stuk flexibel koperbuis gekocht van 2 meter met een dikte van 15mm. Kun je daar gewoon per meter bestellen en afnemen. Pas op met buigen van het knikt zo dubbel. Je kunt de buis eerst vullen met bv zout en dan buigen. Dit om het knikken tegen te gaan. Heb in een emmer een gat gemaakt en daar de buis door laten steken door een grote wartel en alles afgekit. Doe voor de koeling ijsblokken met water in de emmer. Die toetjes emmertjes van de lidle of aldi  zijn een liter en echt ideaal daarvoor. Het is wel wat werk met ijs wisselen en roeren in de emmer maar het niets geen slangen of waterpunt nodig. Heb er een kleine elektrische kookplaat onder staan van 700 watt. Beetje aan de lage kant maar werkt verder prima. Met een suikerwash van 19% haal ik een dikke liter van zo rond de 70 a 75% per stook van zo'n 4,5 liter eruit en dan nog een halve liter wat lager. Hopelijk heb je hier iets aan en ben benieuwd naar je bevindingen. groet Mauser

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mauser Hier heb ik zeker wat aan. Hoe lang ben je ongeveer aan het stoken met 4,5L suikerwash? En kookt je wash dan?

 

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik echt rustig aan stook dan toch zeker wel zo'n 5 uur. Maar dan gaat het ook echt met 1 a 2 druppels per sec. Weet niet of het dan kookt heb er geen temp. meter in zitten. Ik zet eerst de pan op het vuur om voor te warmen daarna zet ik hem op de kookplaat op vol vermogen. Zodra het onderste gedeelte van de pijp echt heet begint te worden zet ik hem een stand lager op 4 en als het begint te druppelen op 3 - 3,5. Heb deze opstelling ook gemaakt om eerst te proberen of het zou gaan lukken en ik het ook een leuke hobby zou gaan vinden. Zou wel graag een 10 liter opstelling willen hebben nu , omdat je toch altijd een wash maakt van 20 liter. Maar wel op een elektrische kookplaat en een betere waterkoeler. Dit meer omdat ik gisteren voor het eerst een striprun deed en op vol vermogen stookte. hierbij werd het koelwater aanzienlijk sneller warm.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben wat aan het knutselen gegaan.. Ik heb nu zoiets.

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb ook eerst begonnen op een elektrische kookplaat,nadeel is dat er een ntc inzit.wat bescherming voor over verhitting van de kookplaat. jong dat gaat helemaal niet vooruit,toch zeker niet op een 10 liter pot. ben direct op gas over gestapt gaat veel vlotter. maar idd men moet veel meer opletten voor brandgevaar. we zijn ook geen kleine kinderen die niet weten wat we doen. dus het is gewoon opletten. ik dacht dat ik 25L suiker water om tover in vier uur dacht ik. in vier liter en een klets van +/- 88 graden. maar ik zal het dit wekend duidelijker weten . heb een emmer staan te borelen.

mvg,gerdy

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hebt wel heel erg veel wikkels in je koeler zitten. Weet niet of dat echt wel nodig is en of het zo gaat werken. Je moet er voor zorgen dat je wel een goede flow naar beneden hebt en het lijkt erop dat dat in jouw'n koeler niet echt het geval is. Zelf heb ik maar een wokkel van 3 lagen zoals je op de foto kunt zien en die zitten ook een beetje in het midden zodat er rond om koeling is.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat idee had ik al.. Maar ik dacht; hoe meer hoe beter. Ik ga het minimaal tot de helft reduceren. Bedankt voor je tip!

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lijkt een 10liter of grotere koelemmer. Indien zo kom je heus toe met 3 a 4 wikkels in je spiraal. Met zoveel, als nu, zorg je voor ophoping omdat het niet snel genoeg kan weg vloeien. Bij afkoelen kan dit een probleem geven

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk dat je daardoor ook meer druk in je pan ontwikkeld waardoor de alcoholdamp door de druk steeds sneller door je koelspiraal heen gestuwd wordt waardoor je geen goede koeling meer hebt.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vind het prachtig mooie foto's.

 

En hoewel ik zelf met een vol roodkoperen alambiek stook heb ik nog wel een snelkookpan liggen hier die ik amper gebruik (goede bouillon!) en ook nog wel wat leidingwerk leert het me toch wel weer wat.

 

Het enige zinnige wat ik eraan toe te voegen heb mauser is dat je nooit enige druk van betekenis zult ontwikkelen (pun intended) in je pan. Dan zul je echt zoveel zoveel warmte in het proces moeten gaan invoeren dat je moet gaan denken aan een acetyleen-zuurstof snijbrander nr 7 eronder.

 

Het is wel zo dat in principe druk ontstaat uit de warmtebron onder de pan. Maar in de koeler condenseren de dampen. Daardoor daalt de druk en zal er in de pan nooit enige druk ontstaan van enige betekenis. Net zoals je die acetyleen-zuurstof snijbrander nr 7 uit kunt maken met een kopje water eroverheen te plenzen.

 

Goed bedacht, mooi gemaakt, complimenten hoor.

Even rekenen, wat schatten

...

Ik stook op gas, koperen alambiek.

Om 15 liter stookwijn er dubbel door te bloazen naar goed 3 liter neutrale wodka van 45 % heb ik echt niet meer als 40 - 50 liter koelwater nodig. = kraanwater bij mij, dus geen ijsblokken. Ik werk ook met een roodkoperen koeler, het temperatuurverschil van onder naar boven laat zich dus goed met de hand voelen. Het water wat er uit komt is best wel heet dan, ik zal het eens meten. 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn handige kennis heeft dit ervan gebakken..

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mannen, ik heb een soortgelijke opstelling maar dan van 35mm incl reflux condensor en een dichte final condensor. Ik kan het jullie aanbevelen. Kolom is 80cm hoog. Vulling van koperen ringen en rvs wol onderin. Ik haal makkelijk 92%. Top temp is met de reflux zeer eenvoudig stabiel te houden.
Groeten.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?