Meldingen
Alles wissen

Gist proces duurt erg lang

Pagina 1 / 2

Berichten: 32
Topic starter
(@pothead)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 2 emmer staan met beide 8 kilo suiker  eentje met alcotec en eentje met stillspirits.
Nou staat op de verpakking van alcotec dat het max 5 dagen duurt, die is al 14 dagen aan het bubbelen en de gist van stillspirits morgen ook.
Op zich geen probleem, maar hoe lang mag een vergisting normaal duren?
De temperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden, verder alles volgens het boekje gedaan.
Morgen stoken dus  word helaas al niks.

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoeveel bubbeltjes tel je per minuut in het waterslot? Als het 1 bubbel per minuut is dan is het een slepende gisting. Als je hem een week langer laat staan heb je minder dan 1% meer alcohol in je stookwijn dan dat je nu hebt.

Kun je meten hoeveel alcohol er in zit? Dus niet met de dobber maar een vinometer.

Stook morgen gewoon de emmer die het minste bubbelt gewoon weg en kijk wat je over houdt.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De na-gisting (nog steeds bubbels in je slotje) wil niet per se zeggen dat je het al niet kan verstoken. Mijn advies: ga gewoon beginnen met stoken en wees niet verrast als je er een bejaarden-soos dronken mee kan voeren. Gewoon proberen. Als je stookwijn zuur ruikt is dat een goed teken. Ook nog een indicatie: giet wat stookwijn over je vingers. Blaas ze droog en voel of het plakt. Zo niet is vrijwel alle suiker al alcohol. Tot slot: De refractometer(29 euro) Mocht je er een hebben: druppel wat op een refractometer en je kunt het percentage zien. Succes en proost alvast!

 

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Uit ervaring kan ik zeggen dat het vermenteren van een suikerbeslag wel zeker een maand kan duren. Ik raad je aan om het beslag volledig te laten uit vergisten i.v.m. je stookrendement.

Wanneer er een kraantje aan je vergistingsvat zit, kan je wat proeven en als je brouwsel niet meer naar koolzuur smaakt kan je er vanuit gaan dat de vergisting volledig is afgelopen. 

Ik hoop dat je er wat aan hebt! 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Grappig! Nog even een klein verhaaltje voor het zuipen gaan:

Er lagen eens (vorige week) 2 bananen in de fruitmand. Ze waren al zo zwart dat niemand ze meer wilde. Had ik een stookwijn ton van 3 dagen staan, vol in de hoofdvergisting. Ik die 2 bananen erin gesnippert. Ok, wat gebeurde er:

Zure stookwijn lucht in huis ruikt nu licht naar bananen en heb sindsdien geen klachten meer ontvangen over zure lucht tijdens het stoken. Je proeft het ook licht terug in de moonshine.

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Gewoon stoken..

Na de stook het residu proeven ... Smaakt dit nog altijd zoet...... Dan weer terug in je vat. Wat extra Gist er bij, en een geprakte banaan.

Wedden dat hij weer gaat bubbelen >>>

 

Laat dit 2 weken staan , en je hebt weer een stookwijn tussen 17 en 20%.

Deze weer stoken.

 

Met turbogist is de 8 kg gewoon te veel.

Probeer maar eens .......

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

# bruinekarper....

 

Hoe smaakt koolzuur eigenlijk ????????

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toevallig heb ik van turbo 8kg ( normaal alcotec 48) stookwijn proberen te maken maar het gisten is na drie dagen niet eens begonnen. Het zakje was trouwens 1,5 jaar over de datum. Wat te doen? Gewoon de stookwijn naar 50 graden brengen ( alle gist dood) en alcotec erbij of doen jullie het anders? Ik ben heel benieuwd. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

1,5 jaar over de datum? Komt die bij ons vandaan???

Dan nog kun je hem aan de praat krijgen, een geprakte banaan, een snee brood of een pak appelsap erbij en binnen de kortste keren gaat hij weer flink tekeer.

Het recept zegt wel 8 kilo, maar het is beter te beginnen met 6 kilo, als het eenmaal op gang is doe je de overige 2 kilo erbij. 8 kilo is soms net iets teveel km te kunnen starten. Maar de banaan, snee brood of appelsap doen wonderen!

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Lummel..

Staat je vat "open "? of heb je er een waterslotje op ?

Heb je al eens gemeten ???

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik ben bevangen geweest ( ik denk dat het koolzuurgas was), en ik kan niet zeggen hoe het ruikt.

Ik had mijne emmer met suikerwijn naar de kelder verhuisd, dus goed opgeroerd, ik zet hem neer, ik trek hem open voor een staal te nemen en ik wou gaan ruiken of hij goed rook, HO, HO, HO, Ik voelde het tot in mijn achterhoofd, ongeveer het zelfde als je aan een bus reinigings amoniak gaat ruiken, maar niet zo erg. ( als kind voorgehad nooit meer vergeten), als ik nu aan iets wil ruiken ruik ik eerst voorzichtig aan de stop van de fles.

Opgepast hiermee, wacht een beetje voor je aan de emmer wilt gaan ruiken, tot het gas weg is, een gewaarschuwd man is er twee waard.

Groetjes.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat ken ik, alles in de luchtwegen klapt dicht 🙂 Wel een bewijs dat de gist goed bezig is geweest onder de deksel!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sorry voor de late reactie ik heb de afgelopen 24 uur op bed gelegen met griep. Wat een ellende. Maar het ergste lijkt voorbij.

Nee, de gist kwam niet bij jullie vandaan maar heb ik destijds gekocht toen ik mijn eerste keteltje kocht. Ik heb er overigens nog een zakje van dus ik kan de 6 kg theorie  ook uitproberen. Alsmede de appelsap want heb geen verrotte banaan liggen. Door ongeduld heb ik alcotec 24 en later 48 gekocht zodat deze 2 zakjes bleven liggen. 

-

Er zat een waterslot op en gemeten heb ik niet maar kan wel zien dat er niets gebeurd. En dan heb ik toch nog een andere vraag, waarom kost alcotec 48 rond de € 3,- en deze het dubbele terwijl hij ook nog eens veel langer moet staan. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Lummel,

Ik verkoop de alcotec zelf niet, ik heb eens geprobeerd in contact te komen met die jongens in engeland maar ze zijn zeer slecht in het beantwoorden van vragen. Reactie blijft vaak uit, ik heb er dus zelf geen ervaringen mee. Als het een goede gist kun je die natuurlijk blijven gebruiken.

Ik heb wel verhalen gehoord over de double snake van brouwmarkt die heel erg naar rotte eieren zou ruiken. Maar ook daar heb ik zef geen ervaringen mee. Prestige is eigenlijk altijd goed. Daarnaast hebben we nu ook de gisten van Still Spirits.Deze staan ook heel hoog aangeschreven maar die kosten ook wat meer dan de alcotec gisten.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Jan, 

Ik heb geen idee wat nu verschil tussen de "hoog"  aangeschreven gisten en alcotec. Ik heb wel ruim 92% uit de t500 opnieuw gestookt. Ik heb het keteltje in een bak water gezet en het water naar bijna het kookpunt gebracht. Met deze percentage's komt alle alcohol weer terug (anders als met gewone stookwijn want dan moet ik het water onder druk naar ongeveer 108 graden brengen ). Maar ik vond de alcohol wel zachter en bovenal, ik haalde een ongelofelijke 95 tot 96% op de alcoholmeter.  Maar ja dat doe een keer als experiment. Kijken of ik de 8kg aan de praat krijg en ik meld mijn ervaringen. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?