Meldingen
Alles wissen

gisting


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wanneer is het einde van de gisting  om de hoeveel tijd kun je zeggen dat er geen blupje meer komt .bij mij komt er gemiddeld een blup om het kwartier.

Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@prins het waterslot is een stank afsluiter en zorgt dat er geen ongedierte of vuil in de gistton komt en dat er toch een druk kan ontsnappen.

Het is geen echte indicator betreft gisting.

Wanneer alle suukets zijn vergist is de hosting voorbij . Met een SG meter bepaal je of er nog suikers zijn . 

Ook kun je met een Co2 detector zien of er nog co2 ontsnapt.  

Een simpel truuk is een lucifer boven oppervlakte van het beslag te houden. Gaat deze niet uit is er geen co2 en in gisting voorbij . Gaat hij uit is er nog co2 vorming en gisting.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

Er moet staan wanneer alle suiker op zijn is vergisting voorbij . 

( Mijn telefoon heeft rare text suggesties en correcties , krijg het niet uitgezet) 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert het gisten is nu ten einde hoe nu verder voor ik het verknal .overhevelen en wanneer kan ik het stoken of moet het nog nagisten hoeveel dagen na overhevelen kan ik stoken

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 151

@prins is de juiste eind sg waarde bereikt of blijft de vlam van je lucifer boven de gistingston branden dan kun je het direct stoken, komt dit niet uit mag ook een paar dagen wachten. Let erwel op dat je de smurrie onderin niet mee overheveld

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@prins wat rummy dummy ook zegt , als de vergisting voorbij is overhevelen naar ketelet achterlaten van drap laagje en afstoken.

Probeer nooit te lang te wachten na einde gisting ! Zodra gisting voorbij is krijg je verzuring en autolyse van dode gistcellen.  Dit kan zorgen voor vervelende bijsmaak die je niet zomaar weer weg destiilleert.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank . vandaag aan het stoken moest wel ff wennen aan de lucht toen ik de deksel eraf trok voor mij nog onbekend is dit wel goed die vreemde lucht die eraf komt .o ke overgeheveld met nog een filterdoek ervoor wil er geen troep bij hebben nu aan het stoken met de kolom met keramische pijpjes erinalcohol percentage is 68 % en ik meet op de brug een temperatuur van 74.3 ik weet totaal niet wat de gewenste temp moet zijn .de uitloop is volgens mij wel aardig goed soms druppels soms een klein straaltje .ik kan de temperatuur prima regelen met een inductie kookplaat. Als ik iets niet goed  doe hoor ik het graag .

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?