Meldingen
Alles wissen

Hulp bij wiskie πŸ™‚


Berichten: 5
Topic starter
(@kevkejuh)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedendag allen,

Ik zou graag willen beginnen met het maken van mijn eigen whiskey alleen ik raak verdwaald in alle informatie wat ik kan vinden op het web. Bij toeval kwam ik op dit forum terecht en ik merk dat ik hier wel mijn vragen kwijt kan πŸ™‚

Ik heb zelf nog geen destilleer ketel want ik weet niet welke de juiste is om te halen ( ik hoef geen overdreven grote ketel te hebben, eerder iets van een tafel/werkbank voormaat)

Ik zou graag mijn eigen Whiskey honey (honing) willen maken, ook hier bij het opzoeken van een goed uitvoerbaar recept kom ik veel verschillen tegen, misschien dat jullie mij hier bij kunnen helpen? iemand die het misschien al een keer gemaakt heeft en tevreden is over zijn/haar resultaat.

Ik hoop dat bovenstaande zo voldoende informatie is bvd,

Kevin

Beantwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een whisky keteltje / alembiek kun je vrij makkelijk aanschaffen bij b.v. stookwinkel Deventer .
Neem niet te klein ! 10 liter kun je leuk mee toe .
whiskey maken lijkt lastig maar is vrij simpel .
Er zijn diverse goede mouten van vrij licht tot vrij aromatisch soorten te krijgen .
hiervan brouw je een beslag en deze vergist je .
Na vergisten hevel je deze in ketel over .
De eerste overhaal doe je tot je 1/3 hebt opgevangen .
spoel ketel en het deel haal je weer over tot je een derde hebt
je zal aan begin een klein deel moeten scheiden . ( de voorloop ) deze is zeer scherp van smaak . ook aan eind van overhaal zal je merken dat de smaak keert van zacht naar zuur scherp . hier maak je ook een scheiding
nu kun je met klaver honing de whiskey iets zoeten en de honing smaak geven .
Maar ook kun je bij het brouwsel na afkoelen en voor vergisten honing toevoegen en meegisten .
ook dan gewoon overhalen en licht met honing na zoeten .

Ook kun je de whiskey door een honing heen distileren .

Je ziet er zijn diverse methodes deze zijn samen met
Smaak specifiek aan de makers smaak en inzicht.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@kevkejuh)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks! misschien enige tips voor een specifieke ketel?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik zelf de 5 liter whisky ketel van de Stookwinkel. Eerlijk gezegd net als Robbert al zegt zou ik bij nader inzien voor de 10 liter gaan.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De 15 liter Whisky ketel heeft deze maand 10% korting als je bij het afrekenen de kortingscode: whisky gebruikt. Dit vanwege een Facebook actie. Deze code staat dus niet op de website vermeld maar bij deze krijg je hem van mij ? maar alleen bij de 15 liter dus. Daar kun je ook 10 liter in doen hoor ?

https://www.stookwinkel.nl/product/15-liter-whisky-alambiek/

Β 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@kevkejuh)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha top! Heeft iemand veder nog tips vkor welke mix ik het beste kan gebruiken? Voor de 15L ketel. Ik zie dat deze veel voorbij komen op de webshop Still Spirits Classic Single Malt whiskey (voor 2,25 Liter) Bestseller

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

je wil een honing whiskey dus daar moet je op aanpassen
Een mix van Rogge en tarwe 1 op 1 .
En persoonlijk zou ik klaverhoning mee vergisten en na distillatie een hint mee geven met honing zodat het niet te zoet wordt

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Kevkejuh , een smaakstofje erbij doen, is iets anders dan door de juiste granenmix een topsmaak te krijgen. Essence toevoegen aan neutraal alcohol is heerlijk, tot je het van top ingrediΓ«nten, zelf maakt, en beter en lekkerder.Β 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@kevkejuh)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Helemaal waar. ik ben nu opzoek naar een recept voor honing whiskey op het forum voor de juiste verhoudingen etc, tot op heden heb ik nog niet echt iets voor een honing whiskey kunnen vinden helaas.

Wel heb ik een interessant recept kunnen vinden van Odin’s Roggebrood Whisky. welke mij ook wel erg leuk lijkt om te proberen. echter zou ik liever willen beginnen met een honing whiskey.

maar goed misschien moet ik maar een recept request gaan posten onder recepten aangezien de bovenstaande vraag al is beantwoord.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je met water , 3 kilo roggemout en 3 kilo tarwe mout een beslag maakt door deze te maischen . Je voegt klaverhoning toe tot je een SG van 1060 hebt . Dit laat je vergisten met een neutraal gist b.v
bakkersgist of mangrove jack westcoast. .na vergisten stook je dit tot je 1/3 van de hoeveelheid hebt .
Je reinigt de ketel . het deel van de eerste stook over stook je opnieuw tot je daar opnieuw 1/3 van over houd . je maakt wel een voorloop en een scheiding voor naloop dan heb je een basis honing whiskey . Met dezelfde honing als wat je hebt mee gegist naar smaak toevoegen en dan op eiken laten rusten
Dit is een basis manier voor een honing whiskey .
Je kunt ook meer whiskeys proeven en proberen te kopieren door proberen de gebruikte smaken te vinden .
Van de winkel whiskey vind je zeker geen exact recept .

( odins roggebrood whiskey ? dat neem je toch niet serieus als whiskey maken ??
Dat is geen whiskey maar iets wat in de verte er iets weg hebt van whiskey.
dan kun je alles uit de kliko wel vergisten en whiskey noemen ! )

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@kevkejuh)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( odins roggebrood whiskey ? dat neem je toch niet serieus als whiskey maken ??
Dat is geen whiskey maar iets wat in de verte er iets weg hebt van whiskey. dan kun je alles uit de kliko wel vergisten en whiskey noemen ! )

haha Duidelijk taal. Top met bovenstaande kan ik wat, ik ga eens het e.e.a. uitproberen. thanks.

Inmiddels is de 15L Whisky ketel al besteld en wat toebehorende.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kijk aan dan ! het begin is er .
Het gaat vast lukken . Munckerik hier op de site kan jou helpen aan perfecte mouten en de gist . ( https://bio-brouwmaat.nl/ )

Een goede klaverhoning vind je vast bij een natuurwinkel .

Ja ik zeg het misschien wat cru maar ik vind maken van fantasie dranken prima hoor . Moet ook ieder voor zich weten . Maar die roggebrood kneierij vind ik absoluut geen voorbeeld van whiskey maken .!
Whiskey is whiskey !

Beantwoorden
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?