Beste Allen,
Nog niet zo lang geleden troste eigenaar geworden van een oude kleine weide met een hoop oude pruimenbomen erop. In de plaats van alles weg te kieperen (want heel wat mooie exemplaren die een worm bevatten wanneer je ze opent), zou ik er de missie van willen maken ermee te gaan stoken.
Momenteel zon 20kg ontpit ingevroren. Alle tips mbt aanschaf basismateriaal en evt lectuur zijn welkom !
Olivier
Hey Olivier,
Als je wil beginnen met stoken, zoek dan even op youtube naar tutorials van StookTV (van dit forum)
Het eenvoudigst om mee te beginnen is een suikerbeslag laten uitgisten en vervolgens het twee maal stoken. Een goed overzicht is een tijdje geleden gemaakt door Nimrax, je kan hem zien shinen in volgende filmpjes:
https://m.youtube.com/watch?v=PViuLSrvyoU
https://m.youtube.com/watch?v=RPXf_rMHnwo
De tutorials van StookTV kan je op de volgende link vinden:
https://m.youtube.com/channel/UCoANNG_GBUMZUleUSOiAMgw
Voor het vergisten en verstoken van fruit moet je eens zoeken op het forum wat ChrisV allemaal schrijft.
Cheers
welkom Olivier,
Het is belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je zelf wilt. net als wat lambiek zegt is informatie inwinnen heel belangrijk, kijk youtube van voor tot achter uit en lees online en op dit forum wat er allemaal besproken wordt. een goede site waar veel info op staat is homedistiller.org. daarnaast is de keuze van de ketel ook belangrijk. ben je handig en wil je hem zelf maken of zeg je liever ik koop er eentje. hierbij kun je keuze maken tussen vele verschillende vormen en toevoegingen. ikzelf heb maar een simpele 'pot-stil' en doe alles zo eenvoudig mogelijk. hoe het precies geregeld is met andere soorten ketels, kolommen, reflux en koelers en de smaak en kwaliteit/ kwantiteit die ze afgeven kunnen andere hier op het forum meer over vertellen.
Hartelijk welkom op ons forum Olivier.
Ik vraag me af of ik je niet al ken. Heb je soms een broer die Adriaan heet ? Mooie plek hoor
Chris is de pruimenstoker van stookforrum.nl !
Zoek op trefwoord in de zoekfunctie op Palinka , dan vindt je precies wat je moet doen om van pruimen een Stookwijn te kunnen maken, enne de pitten hoef je er niet uit te halen ,dat is veel te veel werk ! Gewoon laten staan in een groot vat, kapot maken en laten fermenteren , pitten zakken dan vanzelf naar de bodem , de pitten moeten niet in de stookketel mee !
Succes
Alvast hartelijk dank voor de waardevolle reacties!
Heb idd al een en ander bekeken op YouTube. Hoe je zelf een ketel bouwt, is wel interessant en het toeval wil dat in deze oude hoeve nog een mazoutbrander staat om te slopen. Mij kennende is dat echter wel een hele klus die lang zou duren. Wil ik wel voor gaan, maar dan eerder in een tweede fase.
Zal idd eerder kiezen om nu een goedkope nieuwe of occasie installatie op de kop te tikken om te kunnen starten.
Heb ooit de distillatie van BIERCEE in Wallonië bezocht en heb daarvandaan al erg veel geproefd en WoW wat een smaken hebben hun groottes van kers en ook hun abrikozendistillaten. Zou fantastisch zijn zoiets voor mekaar te krijgen, de eau de vie is iets minder mijn ding denk ik.
Dank je!
Nope, geen broer en eerste keer op dit forum! De foto is wat ongelukkig gekozen want de eigenlijke weide staat er niet op merkte ik nadien. Gaat om een tiental pruimenbomen en nog wat Andere variëteiten die ikzelf pas geplant heb.
Supertip!
Zoals hierboven gezegd zal het zelf bouwen eerder iets voor tweede fase zijn.
Zou me idd veel werk besparen.
Maare... de wormen in sommige exemplaren dan geen probleem? Allemaal ongesporen fruit he...
Wormen zijn een “bron” van eiwitten. Dat kan tijdens een vergisting voor nare smaken zorgen. Zelf zou ik het fruit goed controleren en sorteren alvorens het te vergisten.
Welkom Olivier,ik stook alleen fruit,gisteren nog 50kg druiven gestookt en moet nog 150 kg,die wormpjes stook ik gewoon mee ,ik was het fruit niet gooi het in het vergistingsvat en mix het tot pulp,pitten liggen later op de bodem.hoe het verder moet heb ik al op het forum gezet,gr.?Chris.V.
Lambiek ik heb in Roemenie abrikozen gestookt,daar zaten zoveel wormen in het was net een dierentuin,het barste ook van de fruitvliegen heb alles gewoon meegestookt,niets negatiefs gemerkt aan de drank,ik stook het met een gerust hart mee.niet te bang zijn.gr?Chris.V.
Chris, brrr het gedacht alleen al... Daarin ben ik een echte vegetariër ?
Cheers
Lambiek het word gekookt en wat er uit komt is steriel,dus geen probleem voor de volksgezondheid.wat denk je wat in onze voeding zit? gr.?Chris.V.