Meldingen
Alles wissen

risico's en symptomen drinken geconcentreerde alcoholische drank

Pagina 1 / 2

Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben een beginnende stoker. Veiligheid is vanzelfsprekend belangrijk. Ik heb de volgende vraag: wat zijn de risico's van het drinken van kleine hoeveelheden geconcentreerde alcohol >> 40%, bijvoorbeeld 60 - 85%?

Achtergrond vraag: We weten allemaal dat je geen drank > 40% moet nuttigen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Roken, veel eten, weinig bewegen is ook slecht en toch doen mensen dat. Ik kan me dus niet voorstellen dat van al die honderden stokers op dit forum niemand ooit stiekem een nipje van het begin van de middenloop geproefd heeft. Sterker nog, het zou me niet verbazen als (bijna) iedereen dat wel een keer gedaan heeft. Ik heb gezocht op dit forum naar mogelijke risico's, maar dit niet gevonden (misschien niet goed gezocht). Ook op google is het een hele toer juiste objectieve info te vinden (er zijn wel veel betweters). Er staat genoeg over de risico's van teveel glazen reguliere drank, maar heel weinig over te sterke drank. Zelfs de ethanol chemiekaart is niet scheutig met info. Voor ons stokers lijkt het me toch belangrijk goed op een rijtje te hebben wat de risico's en symptomen inhouden. Let wel, ik heb het over kleine hoeveelheden < 5 ml. Dus dronkenschap hoort hier niet echt bij, lijkt me.

 

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tsja.

Je hebt duffe vragen,

duffere vragen,

en de allerdufste vragen.

 

Je hebt me, want ik heb de tekst echt meer als 5 keer gelezen. Veel verder als "wat een onzin" kom ik echter niet.

 

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het nuttigen van alcohol gaat bij mij altijd gepaard in gezelschap en dus ook met gezelligheid. Dat daarbij wel eens teveel gedronken wordt neem ik op de koop toe. Het proeven van mijn eigen stooksels gaat voornamelijk met mijn neus. Ook dit zou wel eens schadelijk kunnen zijn. Wat ik met mijn mond proef is via mijn rechter wijsvinger, dit is dus ook zeer weinig dat ik binnen krijg. Ook de 90%+ alcohol proef ik op die manier wel eens bij twijfel cd neus of gewoon uit nieuwsgierigheid.
Hetgeen me vooral opvalt is dat ik van mijn eigen likeuren nooit een kater overhoud maar bij dranken die ik bij anderen nuttig, die in de supermarkt gekocht zijn, bijna altijd een kater krijg.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een druppeltje proeven doen we allemaal wel eens en dat kan geen kwaad, niet dat we er veel aan hebben want boven de 50% wordt het toch snel lastig om veel smaken nog te kunnen waarnemen.
Drinken en echt kunnen proeven doen we natuurlijk op drinksterkte tot 50%.
Ik heb een whisky die op 50% is gebotteld en dat is echt de limiet.
Milliliters van hoge sterkte alcohol drinken raad ik een ieder af.
Het is niet nuttig en je wordt er nogal snel lam van.
Ook zal je lichaam je het niet in dank afnemen.
Wat wel heel nuttig is is goed blijven ruiken aan je distillaat, daar heb je veel meer aan.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tsja.

Je hebt duffe vragen,

duffere vragen,

en de allerdufste vragen.

 

Je hebt me, want ik heb de tekst echt meer als 5 keer gelezen. Veel verder als “wat een onzin” kom ik echter niet.

 

Bedankt dat je de moeite hebt genomen voor deze nuttige bijdrage.

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Rob,

Het risico van het drinken van sterke alcohol (ABV>50%) is dat men de tong, smaakpapillen, keel, slokdarm en de maag verbrandt. Bovendien is het moeilijk proeven. Het verdooft de tong en de mond. Tandpijn kan je zo wel effe stil houden... 

Telkens ik van mijn cuts proef, ga ik als volgt tewerk: ik neem met een pipet een halve milliliter van mijn distillaat en meng het met een halve milliliter zuiver water (of water voor zuigelingen, dat bevat amper mineralen of zouten) in een lepel. Dit mengsel giet ik onder de tong, wals het in de mond en adem in langs de neus om de geur/smaak te kunnen vaststellen. Daarna spuug ik het uit en spoel de mond grondig met water. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob,ik maak mijn palinka 55% maar daar drink ik een borreltje van bij het eten mischien ook een paar meer,maar ik zet hem niet op tafel bij een feestje dan is het 40% bij het stoken proef ik ook wel een paar druppels tussen door,drank boven de 40% drinken is niet gezond en als je aan het stoken bent niet verstandig om bezopen achter de ketel te zitten,alles wat je doet moet je met verstand doen eten drinken etc.maar het kan echt geen kwaad als je eens een glaasje van 60% proeft een dus.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Toen ik net met de stookhobby begon heb ik na een dubbelstook een keer een slok 75-80% binnengekregen. Ik had twee spa flessen verwisseld. In de 1 zat spa bronwater, ik pakte de andere en herinner me nog de extreme pepersmaak en brand in de slokdarm. Gelukkig kon ik meteen water drinken maar ben met darmklachten daarna wel bij de huisarts geweest. Die kon er weinig meer aan doen en het was wel het leukste huisarts bezoek ooit.(was helemaal teut) Dus weer een tip: altijd etiketteren.  En ja,ik weet het...moonshine hoort in glas en niet in plastic flessen.

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net als Chris stook ik op een Oost-Europese manier en komt het meeste van mijn stooksels niet onder de 52%. Dit is de sterkte die ze in het oosten drinken. ik ken mensen die het al meer dan 50 jaar maken en ook lekker nuttigen in iets grotere hoeveelheden. die lui die gaan nog steeds vliegend door het leven zonder enige problemen. ik zie het probleem nog niet zo van +40% er zijn ook genoeg whisky's die hierboven uitkomen

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Graag gedaan.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Nimrax is mij ook gebeurd kreeg in Roemenie een fles zelfde gestookte in plastic water fles (hebben daar bijna geen glasflessen ) s'nachts had ik dorst en zette die fles voor mijn kop en nam een hele grote slok,vanaf die tijd haal ik de etiketten er af,is ook veilig voor de kinderen,maar die oostblokkers eten meestal bij het drinken en heel vaak stukjes vet spek,ik heb na 6 wkn zuipen ook wel eens last vd.maag maar dat is dan ook niet vreemd.effe pauze en Chris kan er weer tegen,heb elk jr.onderzoek lever is nog heel goed.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is in zoverre een onzinonderwerp omdat er vanaf de dag dat u geboren word er 1 ding zeker is : er komt een dag dat u dood zult gaan.

 

Dat is 100 % zeker.

 

En ik nuttig wel vaak drank die sterker is als 40%. Kwestie van wennen denk ik. Een drankje met slechts 40% mist een beetje de bite die ik in deze hobby zoek.

 

Als ik destillaat proef van 80% of meer spuug ik het echt niet uit hoor. Ik maak er geen gewoonte van om het zo sterk te drinken, wat ik drink is meestal tussen de 45 en de 50%. Een straffe borrel, inderdaad.

 

En wat zijn de symptomen die je daarvan gaat vertonen ?

Nou, reageren op dit forum is er 1 van 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bij mij is hij ook altijd 45% maar ik zeg tegen het bezoek 40% ik heb er nog nooit last van ondervonden en ik drink naar nederl.begrippen best veel.je bent een vent of een vent.gr.??Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik meng mijn wodka van rond de 80% niet maar drink hem wel met verse sinaasappelsap. Proeven doe ik gewoon met mijn vinger alleen iets te vaak want wordt toch wel aangeschoten. Commerciële rum kan ook met gemak 65/75% zijn. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 Dus dronkenschap hoort hier niet echt bij, lijkt me.

 

Waar stoken we dan voor? Ga nu weer 50 ml wodka van rond de 80% mixen met ongeveer 2 dl verse sinasappelsap. Heb ik een lekkere borrel mee. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?