Meldingen
Alles wissen

Installatie klaar, de eerste stook !

Pagina 1 / 2

Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inmiddels is de kolom klaar en had ik al een alcotec Vodka star en een Double Snake C star klaar staan om te stoken (geklaard en al).

Gisteren na wat noeste arbeid de condensor afgemaakt, en de hele boel in elkaar gezet om een eerste schoonmaak run te doen met alleen water. Hier werd duidelijk dat een 30 liter ketel goed een uur nodig heeft om op het kookpunt te komen (op vol vermogen 2,2Kw) en viel opeens het kwartje waarom mijn reflux kolom een koelmanagement kolom heet. Teveel koeling op de reflux koeling maakt dat er mooi niets uit mijn condensor kwam lopen. Maar stop de toevoer van water / koeling et voilla de kolom werkt, het eerste gedestilleerde water kwam er rustig uitdruppellen.

Mooi concept werkt, en dus vanochtend de Alcotec Vodka star stookwijn richting de ketel overgeveld (was de 2 de keer) en zonder extra middeltje is deze zeer netjes geklaard, heeft daar ruimschoots de tijd voor gehad (week of 7) maar ik heb een mooie heldere stookwijn in de ketel en 0 gist.

Ook nu duurde het weer even voor de ketel en kolom goed op temperatuur was (zeker anderhalf uur) en na wat testen afgezien van koeling direct op de waterleiding, en een dompelpompje gepakt welke ik nog had liggen. Dit zorgt voor een mooie verdeling van de druk tussen de reflux spiraal en de condensor en zo verspil ik veel minder water dan als ik het zonder het pompje doe.

Uiteindelijk loopt de ketel nu al zeker 4 en een half uur, en heb ik al ruim 3,5 liter alcohol te pakken van boven de 80% (kan alleen meten met mijn refractometer die niet hoger kan meten) de dobbers zijn nog in bestelling.

Ik maak cuts van 200ml tot de 2 liter daarna cuts van 250 en 500 ml omdat ik botweg niet genoeg potjes heb en ik de tails in kleine cuts wil opvangen. 

Lang verhaal kort, het werkt als een malle, en ik ben zo blij als een klein kind 🙂 Foto's e.d. komen later ik moet weer snel naar mijn keteltje 🙂

Beantwoorden
15 reacties
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi om je ketel en je resultaten te volgen. Zeker omdat ik zelf nog met de eerste stap in t zelf stoken moet gaan beginnen. Succes

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Houthakkertje  dank je ! Kan het van harte aanbevelen 🙂

 

Nu een vraagje aan de ervaren stokers, ik heb de stook gestopt toen ik de tail 40% had bereikt, echter ik meet nu mijn resterende stookwijn met mijn refractometer (netjes eerst teruggekoelt naar 20 graden om meetfouten te voorkomen).

En ik meet nu nog 6 a 7 % alcohol in mijn stookwijn. is dit een verlies wat ik moet nemen, of maak ik ergens een fout ? Wellicht de temperatuur van de reflux anders afstellen ?
Ben erg benieuwd hoe ik het meest optimaal gebruik kan maken van mijn stookwijn.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt nog wel even door gaan als je tails (pas) 40% zijn.

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gefeliciteerd met je mooie resultaat, het zal een goed gevoel geven als je naar je ketel kijkt, zeker als je dadelijk met je eigen borrel kunt proosten.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt nog wel even door gaan als je tails (pas) 40% zijn.

 

Ah te vroeg gestopt dus .. damn .. dan ga ik hier morgenavond deze nog een keer aangooien want sonde om dit nog weg te gooien.

Wat is een beetje gangbaar qua rest alcohol in de tails en rest alcohol in de stookwijn ?

@gompie
Hahaha ja ik ben wel erg blij / trots op het resultaat zeker zo voor de eerste keer valt het me niets tegen, met name rustig gestookt en de tijd genomen bijna 6 uur bezig geweest in totaal 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt het ook met een volgende rum mee stoken.

 

Wat echt gangbaar is weet ik niet precies want ik stook met een T500 en als deze stopt is de alcohol op.

Wanneer ik de T500 met alambiek gebruik dan stook ik whisky, eerst de striprun en dan stop ik wanneer de uitstroom 10% is. Bij de spirit run maak ik cuts en stop om en nabij de 30% - 25%. Wat dan overblijft gebruik ik weer in de volgende whisky-stook.

Maar ik begrijp dat jij met een suikerwash cuts maakt en de reden is mij niet geheel duidelijk.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar ik begrijp dat jij met een suikerwash cuts maakt en de reden is mij niet geheel duidelijk.

Dus als de T500 stopt is er geen enkele restalcohol meer in je stook wijn (sugar wash)? Hoe meet hij dat dan ?

 

Reden voor cuts is omdat ik dacht dat dit gangbaar is (dus ook met een sugarwash) maar ik meen op te maken uit jouw reactie dat dit niet nodig is. (behalve dan de voorloop neem ik aan). Behalve dat heb ik dan nu een beetje idee wat een stook met mijn kolom doet.

 

Zoals ik al aangaf het was mijn eerste stook dus ik heb GEEN IDEE 🙂 mooi is dat ik dacht me compleet te hebben ingelezen, maar dan blijkt het toch net weer even anders of er opeens andere vragen te komen 🙂

 

Doel van mijn stook is zo'n hoog mogelijk rendement uit mijn stookwijn te halen, en met 6% alcohol mis is dus 30% (start percentage was 18%) en dat lijkt mij sonde. Behalve dat wil ik graag een zo'n hoog mogelijk alcohol percentage stoken voor het maken van limonchello (en dat is sowieso nu gelukt) maar is het ook weer sonde om die stookwijn met nog 6% alcohol weg te gooien, dus die ga ik nu morgen nogmaals stoken en alles wat ik daar nog uit kan halen kan dan mooi met de volgende run mee.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij een T500 blijft wellicht nog wat rest-alcohol in de wash maar dat zal echt heel weinig zijn. Een 25 liter wash levert zo'n 4,75 tot 5 liter van gemiddeld 93% op. Ik meet het restant nooit.

 

Cuts worden in de regel gemaakt om ze later te blenden. De voorloop gaat weg (ik maak er mijn ruiten mee schoon) en dan blend je later alles om een bepaalde smaak te krijgen. Bij suikerwash gaat het niet om smaak dus lijkt het mij overbodig om cuts te maken. 

 

Ga je het nog een tweede keer stoken of houd je het bij een keer?

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij een T500 blijft wellicht nog wat rest-alcohol in de wash maar dat zal echt heel weinig zijn. Een 25 liter wash levert zo'n 4,75 tot 5 liter van gemiddeld 93% op. Ik meet het restant nooit.

Dan zit je met je wash haast op 20% en heb je amper tails zie ik dat goed ?

 

 

Cuts worden in de regel gemaakt om ze later te blenden. De voorloop gaat weg (ik maak er mijn ruiten mee schoon) en dan blend je later alles om een bepaalde smaak te krijgen. Bij suikerwash gaat het niet om smaak dus lijkt het mij overbodig om cuts te maken. 

Niet om smaak maar wel om een zo'n zuiver mogelijke alcohol, dus voorloop (heb nu 200ml) en dan de voorloop (ook weer 200ml) neem ik aan dat je deze ook bij een sugar wash hebt en dus appart wilt houden ? Of is dit een verkeerde aanname ?

Ga je het nog een tweede keer stoken of houd je het bij een keer?

Jup, ik snap niet dat ik gisteren met nog 6% restalcohol in mijn wash ineens terug dook naar de 40% wellicht had ik mijn reflux aan moeten passen of meer vermogen moeten stoken. Grootste deel van de stook heb ik op 1200watt gedaan (tot de boel ging lopen op vol vermogen en daarna teruggeregeld).

Gezien er nog ruim 1,5 liter alcohol te halen valt ben ik benieuwd of ik dat eruit kan krijgen niet geschoten is sowieso mis, dus vanavond zet ik de hele boel nog eens aan en eens kijken wat hij doet.

Neem aan dat ik dan ook weer de voorloop moet weggooien ?

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn suikerwash zit inderdaad op zo'n 20% wanneer deze is uitgegist.

 

Bij een suikerwash gooi je een voorloop weg. Hier zullen sommigen een andere mening over hebben. Bij bv een suikerwash gemaakt met de pure yeast van Still Spirits hoef je geen voorloop weg te gooien maar toch doe ik dat. Zo heeft Alcotec ook een gist die heel zuivere alcohol oplevert (ik ken en gebruik deze niet) waarvan je de voorloop niet weg hoeft te gooien.

 

Ik weet niet hoe jouw ketel precies werkt. Ik stook met een T500 en houd de koelwatertemperatuur op zo'n 52 tot 54 graden. Duurt allemaal wat langer maar de kwaliteit gaat in mijn ogen erop vooruit.

 

Wanneer je het restant en het resultaat van je stook van gisteren bij elkaar voegt en dan weer gaat stoken is het meeste van je voorloop er al wel uit. Ruikt het begin onaangenaam dan zou ik het alsnog weggooien. Zo ook wanneer je enkel het restant opnieuw gaat stoken.

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Begin van de avond de ketel nog eens aangezet, en om een efficientie slag te kunnen maken heb ik een aantal problemen geïdentificeerd :

Aansluitingen van de refluxspiraal komen recht naar boven de kolom uit waardoor mijn koelslangen de bocht naar beneden moeten maken, dat is geen succes omdat de slangen langzaam knikken en dat heeft invloed op de doorstroming / koel temperatuur.

Zit nog lengte genoeg op dus dat ga ik modificeren zodat de bocht in de koperleiding zit en de aanvoerslangen recht blijven.

Regeling van de doorvoer van de reflux heb ik nu een kraantje voor met push in connectoren, maar die is verre van nauwkeurig, dus ik moet een beter kraantje zien te vinden om de doorstroming van de reflux koeler beter te kunnen regelen.

Thermometer sensor vast maken op de uitgang van de reflux koeling zodat ik beter de refluxtemperatuur kan monitoren (meten is immer weten).

 

Alsnog een klein litertje uit de ketel gehaald maar lang nog niet alles, dus daar is nog wel winst te behalen. Voor nu ga ik op zoek naar onderdelen alvorens ik een 2de stook ga aanzetten.
 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed dat je nog wat modificaties kunt uitvoeren en dat je weet waar de probleempjes aan te pakken. Succes met de modificaties.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Sj44k

Succes !,mooi dat je aan het stoken bent.... grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed bezig sucses en proost op de eerste borrel.gr?Chris.V

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?