Meldingen
Alles wissen

Ketel lekt gassen


Berichten: 2
Topic starter
(@ruben)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik heb sinds afgelopen week een 3,5 liter ketel met hoge kolom (zie stookwinkel.nl).

Vanavond heb ik voor het eerst 1,5 liter wijn verstookt. Tijdens het stoken liep de temperatuur in de helm behoorlijk op. Pas toen die op 88 stond was er de eerste 50ml uitgedruppeld. De rest van het resultaat (ongeveer 200ml, waarvan 50ml voorloop) kwam met een helmtemperatuur van tussen de 92 en 97 graden. het is de hele tijd blijven druppelen, ondanks de hoge temperatuur is het niet gaan stromen. Is dat normaal? Is die temperatuur erg? Zo ja, doe ik iets verkeerd? Het hart ruikt en smaakt lekker, en varieerde van 58% tot 25%. Daarna smaakte het niet lekker meer en ben ik gestopt.

Het tweede probleem is dat er tijdens het stoken dampen vrijkwamen tussen de ketel en de hoge kolom en tussen de kolom en de helm. Ik zag wat dampen, de dampen voelden warm aan en roken vrij sterk naar wijn/alcohol. Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is. Hoe dicht ik de kieren handig af?

Alvast bedankt voor de hulp!

Beantwoorden
2 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ruben,

De temperatuur moet je niet naar kijken, deze wordt steeds hoger naarmate het mengsel in de ketel minder alcohol bevat. Het is leuk om naar te kijken maar je kunt er niets mee. Je zal zien als je een sterkere stookwijn hebt, gemaakt van turbogist dat de ketel sneller begint met lopen op een lagere temperatuur, naarmate de alcohol in dat mengsel minder begint te worden gaat de temperatuur ook steeds verder omhoog. Nogmaals, daar hoef je dus niet naar te kijken.

Je hebt een kolom keteltje. Je kunt wanneer je alleen alcohol stookt het kolommetje er tussenuit laten. Wanneer je smaakmakers wilt toevoegen dan gebruik je de kolom wel. 
Als er wat gas ontsnapt uit de kolom kun je een randje teflontape om de rand doen. Maar wat ook heel gebruikelijk is, een papje maken van wat bloem en water zodat je een deegje krijgt. Daar kun je de rand mee afdichten. als je klaar bent met stoken haal je het er weer eenvoudig van af. het is dan een soort brood geworden 🙂

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ruben.. 
ik verloor inderdaad ook wat stook damp bij de overgang van de ketel naar de verhoogde kolom.. en zoals Jan al tipte gebruik ik een deegbolletje van bloem.. om de ketel af te dichten.. werkt super.. rol van het deeg een worstje die je over de overgang van ketel naar kolom plakt en met een natte vinger strijk je het deeg glad..dit deeg bakt uit maar blijft sealen.. en na het stoken haal je het er inderdaad weer makkelijk af..   

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?