Meldingen
Alles wissen

Kweeperen test met verschillende ketels


OptiCase
Berichten: 56
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Vorige week een wash gemaakt van 6kg kweeperen, 500gr suikerstroop, 2kg rietsuiker en afgetopt met 25l water.

Als eerste de kweeperen gewassen, geboend en circa 30 mins gekookt. Stroop en suiker meegekookt. In vergistingsemmer en afgevuld tot 25 liter (water) Pitchtemp voor het gist op ongeveer 23 graden. SN9 wine yeast gebruikt met een alcoholtolerantie van 18%.

Tot grote verbazing bleek er na 1 week vergisten 26% alcohol in te zitten. Terwijl voordat ik het gist erbij gooiden hij een bril waarde van 12 aangaf een een approx abv gehalte van 6%. Naja helemaal top dacht ik. 

De totale wash opgedeeld over drie verschillende ketels om te ervaren wat dat met de smaak zou doen en wat de totale opbrengst zou zijn per ketel. 

Eerst 4 liter wash in koperen alambiek van 10L gestookt. Bleek er lastig om de ketel (met reguleer bare verwarmingsplaat) onder de 95 graden te houden. (lukte telkens niet, ook niet op 600w) Resultaat: 200ml troebel distillaat met een heerlijk sterke kweepeer aroma op 25% abv.

Vervolgens 4 liter wash in een Airstill gestookt. Resultaat: 500ml troebel (met erin soort van vezels) distillaat met een hele zure kweepeer (peer) aroma op 23% abv.

Derde methode 10 liter wash in de T500 met reflux kolom gestookt. Resultaat: 300ml zeer helder distillaat met een hele sterkte fijne kweepeer aroma op 90% abv. 

Conclusie, de airstill vind ik niet geschikt om een fruit (peren) wash in te distilleren want de geur en smaak is echt niet te vergelijken met een koperen alambiek of T500 reflux. De opbrengst van de koperen ketel valt qua volume sterk tegen, mede omdat het lastig is om de temp constant te houden en de boel niet boven de 95 graden te houden. Maar qua smaak en geur wel erg lekker. De T500 in reflux modus, gaf een vergelijkbare geur en smaak sensatie als de koperen ketel. Alleen ook maar 300ml opbrengst op 90%. Dat is verdund naar 40% maar circa 650ml. 

Als ik dit allemaal bij elkaar knikker voor een tweede stook, mag ik hopen dat er een klein flesje overblijft om nog te drinken.

En ja, ik heb het abv gehalte in de wash wel 5x nagemeten of het echt klopte.

Iemand nog tips of aanvullingen op dit proces? 

Beantwoorden
4 reacties
Robbert
Berichten: 10624
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Probeer de verwarming van de alembiek te stabiliseren.  Een gasbrander met verstelbare drukregelaar win je veel mee. 

De t 500 koperen alembiek is een concessie om tussen ketels  en heeft teveel trek om volledige verzadiging te krijgen wat wel mogelijk is met een alembiek , potstill, of Alquitara door ketel vorm wat betere flow geeft .

Waarom suiker toevoegen ? Suiker alcohol is scherp en verdunt de zachtere suikers uit het fruit. 

Immers bij voldoende fruit en inkoken kun je met enkel peer over een voldoende sg beschikken. 

Het is ook voor een fruit vergisting/ destilaat niet nodig om tot 88% of hoger te stoken.  Hoger percentage betekent ook dat je meer foezels en vezels weg stookt die voor aroma zorgen.

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@robbert vandaag nogmaals eea geprobeerd. ik ben voor de gek gehouden door mijn refractometer. Ik mat het alcoholgehalte in mijn wash (die in de reflux heeft gezeten) na en gaf weer 24% aan. Dus ik dacht, dan stook ik die wash nog eens af in de alambiek. 

daar bleek ik hooguit 50ml uit te krijgen op laag alcohol gehalte. Dus voor de zekerheid de wash gemeten met alcoholmeter. En deze gaf 0 aan. Tsja dan is het logisch dat er ook bijna geen opbrengst in zat. 

wel vreemd dat mijn refractor telkens boven de 20 aangeeft (en met tests op andere dranken keurig het juiste percentage). Terwijl de alcoholmeter 0 aangeeft. (Deze heb ik ook getest met verschillende dranken en geen problemen)

kan het zijn dat refracometers aanslaan op suikergehaltes?

uiteindelijk de totale opbrengst van 1l op 40% in de airstill gekieperd en daar heb ik nu een lekker geurend kweeperendrankje van van 50cl op 44%. 

(airstill is wel weer top om zon kleine batch als fijnstook te doen). 

hoe meten jullie je washes voordat ze de ketel in gaan voor de ruwstook?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@opticase Met een alcoholdobber of alcohol refractometer kan je alleen heldere alcohol meten zoals wodka, maar geen wijn, bier, of stookwijn. Het produceren van 26% alcohol in een stookwijn is onmogelijk het zou hoogstens 23% kunnen zijn. Maar dan moet je zoiets als turbogist gebruiken onder de meest ideale omstandigheden en het zal waarschijnlijk niet best smaken.

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 56
Topic starter
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Denk dat daar wel de winst zit inderdaad. Ik stook de alambiek op 2000w tot ongeveer 60 graden. Dan zet ik hem terug naar 1200w om het geheel niet boven de 90 graden te krijgen, maar toch kruipt hij naar 100 graden. Dan merk ik dat het abv heel snel dropt omdat er te veel waterdamp mee komt

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?