Meldingen
Alles wissen

Meerder stoken


Berichten: 7
Topic starter
(@mayor)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

 Hoi allemaal,

ik ben nog lerende en misschien heb ik een domme vraag maar ik lees vaak dat er een tweede of derde stook gedaan wordt.

Wat ik mij afvraag is het volgende.

Gooi je opbrengst uit de eerste stook weer in de ketel bij de rest en stook je dan weer alles voor de tweede keer? Zo ook bij de derde keer alles uit de tweede stook bij elkaar? 

Of wat is anders de werkwijze van tweede en derde stook?

 

 

 

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als je een keer gestookt hebt,verdun je het tot 40% je hebt dan wel je voorloop al weg gegooid.en stook je het op nieuw,bij de derde stook doe je het zelfde.en domme vragen bestaan niet,liever bij twijfel vragen dan je ziek drinken.gr.Chris.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee. De rest die na de stook van wijn of bier in de ketel achterblijft wordt spoeling genoemd. Alle gewenste smaakstoffen en alcohol zijn er uit, als het goed is.

Het resultaat (de uitkomst van de koeler) van de eerste stook wordt ruwstook genoemd. De  ruwstoken van enkele keren wijn of bier stoken na elkaar worden verzameld en samen nog een keer gestookt. Dat is de tweede stook. Meestal is dat genoeg: tijdens deze tweede stook wordt het eerste, vies ruikende deel apart gehouden: dat is de voorloop. Vanaf het moment dat de drank lekker wordt, wordt het destillaat opgevangen en bewaard: de middenloop. Nadat de smaak weer slechter wordt, wordt het resultaat weer apart gehouden: de naloop.

Deze tweede stook wordt dan fijnstook genoemd en de middenloop wordt verdund tot het product, dat gedronken kan worden. (Na rijping etc.)

Er kunnen redenen zijn om drie keer te stoken. Dan wordt de tweede stook een soort van halve ruwstook of tussenstook.

 

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@mayor)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus Als ik het goed begrijp stook je de tweede keer alleen het product wat je uit de eerste stook verkregen hebt. Zo ook bij d deerde stook het product uit de tweede stook. Blijft weinig over dan. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@mayor)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Duidelijk. 

bedankt allemaal voor de antwoorden. Weer wat bijgeleerd. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zelf stook maar een keer.ik stook fruit,

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hangt ook af wat je maakt voor product hoeveel x je overhaalt.
De distillatie methode fie je gebruikt.
Ook het type materiaal wat je gebruikt . simpele potstill , alambiek , kolom installatie , Still met secondaire ketel her maakt allemaal uit .
Een fruitstook wordt meestal gedaan in 1 x met verwijdering van voor en naloop.
Whiskey's worden zowel in 2 x , 3x en met een b.v. kirch whiskey of een white whiskey zelf een 4e keer .
Een suikermash doet men vaak 1 x maar is ook beter om ook een 2e maal over te halen
De betere Vodka's worden in 3- 5 x zelfs overgehaald .

Inderdaad bij elke overhaal gebruik je (op een paar uitzonderingen na) hetgeen wat de opbrengst is uit vorige overhaal.

Een van de uitzonderingen waarbij restanten worden opnieuw geïntroduceerd aan de drank is bij rum het gebruik van de burned ale ( ook wel dunder genoemd .) ( let wel op hierover zijn heel veel onzin verhalen en foute
interpretaties .)

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook mijn sugarwash altijd twee keer. De opbrengst van de 1e stook (zonder voor- en naloop) verdun ik met kraanwater tot ongeveer 25%. Ik heb het idee dat deze verdunning meer slechte geuren en smaken verwijdert dan verdunnen tot hogere alcoholpercentages (het wassen van de alcohol). Bij de 2e stook houd ik nogmaals wat voorloop apart en als het destillaat niet meer lekker is, houd ik het voor gezien.  Het resultaat is prima alcohol voor allerlei soorten dranken.  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt 1 ste overhaal tot 40% verdunnen .
Scheelt iets tijd , energie en snellere verzadiging dus ook iets hoger alcohol in 2 e overhaal .
Meer verdunnen kan beneficiair zijn omdat door meer volume je warmte stabieler wordt en daarom zal je waarschijnlijk ook lagere temperatuur houden in vloeistof en de alcohol meer kunnen scheiden .

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@mayor)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt allemaal voor de inbreng. Omdat ik me voornamelijk bezig houdt met Wiskey heb ik wel een aantal dingen opgepakt die bij mij passen.

Ga het doen en uitproberen.

bedankt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?