Groetjes weer iedereen
Ik heb al een paar keer zelf Gin gestookt ,nu de laatste keer was de Gin iets te flauw van smaak .Dus heb ik bijgekruid met de nodige ingedrienten ,nu de smaak was oké.Maar nu de kleur terug helder krijgen zonder te stoken .Daarvoor heb ik actieve ontkleuring kool gebruikt ik heb de Gin na twee weken gefilterd door papier maar ik heb nog steeds een zwarte waas in de Gin die ik er niet uit krijg en ook niet neerslaat ;Weet iemand raad ?
Groeten
Klaren met vislijm of met caseïne / melk .
bezinksel eruit filteren .
Hey bedankt voor de reactie ikzelf had gedacht als laatste redmiddel klaren met Kieselsol/chitosan.
Vislijm ken ik niet en geeft dit dan geen smaak af ??
groeten
kieselguhr zou ook kunnen .
Maar met Vislijm pak je makkelijk zeer fijn stof als koolstof . vislijm ,caseïne en eiwit zijn wat meer adhesief .
nee vislijm geeft geen smaak .
Yep ik heb eens gegoogeld en vislijm zou perfect gaan .
Het is een zeer goed klaringsmiddel .
En vrij gemakkelijk in gebruik .
Of door twee laagjes keuken papier met daar tussen wit reukloos wc papier.ik krijg daar bijna alles mee helder.
Kan het zijn dat de Gin toch helder is maar dat de fles aan de binnenkant zwart is, flessen met waarin actieve kool heeft gezeten zijn moeilijk schoon te maken...
Ik heb al drie maal gefilterd eerst met keukenrol dan koffiezakjes daarna filterpapier .En nog steeds een waas die ik er niet uitkrijgen en die ook niet naar onderen zakt in de fles 🙁
De fles iedere keer uitgespoeld en goed geschud met een vod in .De fles is een 5L gistingsfles met oortje ,deze zijn goed proper te krijgen.
Ik heb mij gisteren vislijm besteld en ga dit proberen .
Bedankt voor de reactie en groeten iedereen
Als de Gin niet helder te krijgen is drink ik hem zo wel op deze is veel te lekker voor weg te gooien ,Dan heb ik maar een zwarte tong 😉
Een zweem krijgen door koolstof is altijd een kans op .
Gewoon proberen met vislijm te klaren .
komt vast goed .
Voordeel ook van het klaren met vislijm is dat ook de carbon bijsmaak zogoed als verdwijnt . ( koolstof laat ook hele lichte bijsmaak achter ! neem eens actief kool op de tong . )
Koolstof is en blijft een correctie middel / lap middel .
Er zijn veel meer correctie middelen .
en wegen die naar rome lijden .
maar Voorkomen beter .
Ik gebruik uitsluitend houtskool voor karakter aan drank te geven zoals een vat branden vanbinnen voor whiskey of bourbon karakter te geven .
ik hou jullie op de hoogte ik ben benieuwd ,morgen zal ik de vislijm wel hebben denk ik
ik hou jullie op de hoogte ik ben benieuwd ,morgen zal ik de vislijm wel hebben denk ik.
Robbert ik gebruik alleen hout schilfers en blokjes van Stilldragon voor mijn whiskey te kleuren / smaak te brengen.En laat ze rijpen in glazen flessen .Ik heb nog geen whiskey in een vat gedaan en zeker niet gebrand ,omdat ik dacht dat je de drank maar een beperkte tijd kan lageren in een vat ,is het niet??
Als je het vat maar op goede plaats zet . donker luchtvochtigheid 70 - 75 % en temperatuur van 11 a 12 graden kan whiskey jaren liggen op vat . Je lagert ook op iets hoger alcohol percentage omdat er altijd een deel verdampt.
er zijn Whiskey's die 30 - 50 jaar op vat liggen.
Een goede whiskey ligt minimaal 3 jaar op vat .
(Vroeger mocht een alcohol pas na 3 jaar vat lagering pas whiskey heten . )
Je kunt eiken ook wat roosteren in oven .
Een vat kun je Licht roast geven maar ook zwaar branden .
Met beetje huisvlijt kun je zo een gebruikt vat een heel nieuwe kleur en karakter geven waarmee je de smaak van whiskey kunt verfijnen .
( je kunt trouwens ook nieuwe vaten kopen die al gebrand zijn )
Ja bij mij is het probleem de kelder is te warm 15° tot 18°C in de zomer