Heb gezocht op het forum en hoop dat deze vraag niet dubbel voorkomt.
Ik heb 250 ml 96% alcohol weggezet met verschillende kruiden en wil daar een likeur van maken.
Ik wil het zoeten met suikersiroop en uitkomen op 500 ml likeur met 40%. Om het te verdunnen moet er water toegevoegd.
Maar hoe wordt er verdund? Eerst de alcohol met water tot het gewenste percentage en daarna de suikersiroop.
Of moet je eerst de suikersiroop toevoegen en verdund deze de alcohol al?
Hoi Bombadil, ik "huw" zo'n soortgelijke setting door na verdunning van de alcohol met water en doe dat in een waterkoker. Tijdens het opwarmen voorbij de 50 graden doe ik er dan mijn suikersiroopje bij en daarmee zakt het alcohol percentage ook nog wat.
Ik voorspel dat je op een mooie 35-38% uitkomt. Ik maak ook veel gebruik van suiker bakken met water in een pannetje ( caramelliseren )...erg lekker. Geen id of je kruiden er tegen kunnen maar ik blijf dan doorverhitten tot het kookt bij 78 graden en dan meteen de koker uit en au-bain marie laten koelen. Space is the limit 😉
Â
thx.
Als ik nu 204 ml alcohol (96%) en 294 ml water samenvoeg krijg ik een mengsel van 40% 500 ml. Dit is dan zonder suikersiroop.
Moet ik nu eerst de suikersiroop toevoegen bij de alcohol en daarna het water tot aan 500 ml. Er wordt dan minder water toegevoegd. Maar kom dan wel precies uit op 500 ml. En is dan het percentage wel 40%
Of moet ik eerst de verdunning maken en daarna de suikersiroop. Dan kom je op meer dan 500 ml uit .
Â
Ik zou de suiker eerst in je water doen en dan de rest samenvoegen. Ookal denk ik niet dat een andere volgorde veel kan verpesten. Dit wordt sowieso een succes. Na toevoeging van stoffen in je moonshine is je exacte alcohol percentage moeilijker percies te meten. Hierom mijn eerdere inschatting 35-40. Waarbij ik moet zeggen dat het verschil niet te proeven is.Â
Â
ja maar moet ik nu wel of niet rekening houden met de volumetoename als de suikersiroop is toegevoegd.
de suikersiroop neemt ook volume in en heeft dit al invloed op het percentage?
volgens mijn berekening is het
206 ml alcohol (96%) + 294 ml water = 500 ml 40% (zonder suikersiroop)
moet ik danÂ
206 ml alcohol + 100 ml suikersiroop + 194 ml water = 500 ml likeur (40%)
dus suikersiroop + water = samen 294ml
of moet het zijn
206 ml alcohol (96%) + 294 ml water en daarna 100 ml suikersiroop ( wordt dan wel samen 600ml)
Â
m.a.w verdunt de suikersiroop het mengsel al.
Ik proef je frustratie, En je hebt een prof.lab.nodig om er echt achter te komen hoe het op de procent nauwkeurig is. Mijn forumgenoten hebben mij van mijn "controle gefreak"en ook smetvrees afgeholpen en eigenlijk is de boodschap: Experimenteer, ik zou zelf gaan voor je 600ml recept. Meer volume,meer smaak en teut word je er toch gerust wel van.
Â
bombadil, Natuurlijk dien je eerst de suikerstroop in het warme water te mengen.
Met het totaal van water + suikerstroop kun je onderstaande formule gebruiken om er achter te komen hoeveel alcohol je nodig hebt om het gewenste percentage te bereiken.
Hupsekee, goed antwoord Bet ! Ik ook weer nog wat bijgeleerd. Top!
Ik maak naar smaak, overtref mezelf vaak en dit forum is goud.
Â
Als ik een likeur wil maken met bv 200 gram suiker/liter dan vul ik een literfles eerst met 200 gram suiker en voeg dan alcohol (waaraan al smaak zit van sinaasappel, citroen of wat dan ook) van een iets hoger percentage toe dan wat ik wil. Dan laat ik mijn kinderen een half uur schudden met de fles en klaar is Kees. Werkt prima en is eenvoudig.
Â
Ik warm 200ml water , en los daar 200G suiker in op..
Dan heb ik dus ook al 200ml water voor de verdunning van de alcohol
Even laten afkoelen, en dan bij de alcohol.
Alleen vind mijn Misses 40% veel te veel....
Langzaam aan ben ik al gezakt naar 25% voor mn likeuren ..
Â
Â
Â
idd 40 procent is erg veel. maar ieder zijn ding. ik los altijd de suiker op.
mvg gerdy
Hoi Bombadil
als je uit wilt komen op een halve liter zou ik eerst 175 gram suiker in een maatbeker doen en dit dan afvullen tot de 294 ml.
hierna verwarmen om de suiker op te lossen, af laten koelen en vervolgens mengen met je alcohol.
je zou dan op de gewenste hoeveelheid en sterkte uit moeten komen.
ongeveer 40%.
Â
groet
pastislover.
Â
p.s. Uitgaande van 350 gram suiker per liter wat bij veel likeuren de standaard zo een beetje is.
Â
Wel ik ben ook gezakt naar de 25% vind dit lekkerder drinken 😉
Nog maal, eerst suiker oplossen en dan de alcohol verdunnen met de suikersiroop.
vul je eerst aan met water tot die halve liter dan heb je al ongeveer 40% en als je daar dan nog de suikersiroop bij doet wordt het percentage weer een stuk lager.
de sterkte van je drankje is afhankelijk  van de hoeveelheid alcohol en de toegevoegde hoeveelheid vloeistof die je er bij doet.Â
M.a.w.Â
0,5 alcohol 96 %+ 0,5 suikersiroop = 1 liter drank van 48%.
hopelijk is dit antwoord duidelijk genoeg.
Â
Patislover.... Zogezegd zo klaar als een klontje suiker... grt DB
Â