Meldingen
Alles wissen

mijn alcohol is zo zoet

Pagina 1 / 2

Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goede morgen,

Sinds een paar weken heftig aan het stoken. Het resultaat is nu 6 liter van 60% na een beetje aan te lengen.

Ik heb mout gebruikt met als doel whisky. Nu heb ik alles door een koolstoffilter gehaald om de extreme zoete mout geur en smaak te verwijderen. De alcohol blijft echter heel erg zoet.

Wat kan ik doen, ik wil dit niet in mijn nieuwe eiken vaatjes gooien.

Zou ik het nog een keer door het filter halen? Verdwijnt de zoetheid bij het lageren?

Ik heb al iets in potjes gedaan met wat ex bourbon snippers en dat was zo mierzoet dat ik het heb weggegooid 🙁

Ik hoop op jullie tips. groeten,
Ardy

Beantwoorden
25 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Was je mash wel helemaal uitgegist? En als deze niet helemaal is uitgegist vraag ik me ook af of de suiker wel mee komt wanneer je stookt. 

 

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi, Ik hoop het wel. Mijn mash had een week gestaan en bubbelde niet meer. Daarna heb ik het door een kookzak gefilterd en gestookt. eerst zat er een heel muffig, moutig en zoet luchtje aan en die verdween na de eerste koolstof filtersessie. Maar ik blijf het een heel zoete smaak vinden. Het tweede destillaat was gemiddeld 75%. zou daar dan nog steeds suikers in kunnen zitten? Zo ja, zou dan een derde keer overhalen helpen?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een week is wel heel snel om volledig uitgegist te zijn. 

Hoe heb je je mash gemaakt?

Nu is het zo dat de smaak van alcohol door iedereen anders wordt ervaren, de een vind het wat bitter en de ander licht zoet. Ik weet niet wat jij mierzoet vindt maar in mijn perceptie klinkt dat als vreselijk zoet.

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat het zo zoet is heb ik ook eens gehad, het bleek dat ik de verhouding suiker/water niet goed had gedaan, de gist was dood voor dat het geheel was uitgegist.

Om wat ervaring op te doen heb ik alles geprobeerd om die weeïge zoete smaak te verwijderen, maar helaas na 6 x stoken en 2 x kool filtering had ik weinig meer over en was het nog steeds zoet, al was het wel wat minder. (reflux stook)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dus mag je/ik hieruit concluderen dat de suiker dus gewoon meekomt met het stoken!?

Volgens mij was de vergisting dan ook nog niet klaar en/of je had heel veel onvergistbare suikers in je mash.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leg eens uit hoe je de wort gemaakt hebt voor de whisky.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Precies, daar ben ik ook heel benieuwd naar.

 

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb vijf kg mout gemalen. Dit met heet water (ong 80C) gemengd tot een beslag en afgevuld met warm water van ongeveer 50C.

Dit laten afkoelen tot 30C (af en toe roeren) en toen de gist erbij.

Die heb ik laten hydrateren en toen alles nog eens omgeroerd en de deksel erop met waterslot. Bij elkaar 23 liter per keer in de vergistingsemmer.

Om de twee dagen even omgeroerd.

Na een week gebeurde er niks meer.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gemalen dus niet geschroot?

Zelf zou ik het geschrote mout een uur op ongeveer 65 graden maischen. Na het maischen zou ik het goed spoelen. Wanneer het aan het gisten is zou ik ook het deksel niet meer van het vat afhalen.

Tevens zou ik ook mijn start SG en eind SG willen weten (dus meten) om te weten of eea al wel uitgegist is. Wanneer je tussentijds roert en de hoofdvergisting is overgegaan in de navergisting kan het best lang duren voordat er weer druk opgebouwd is en je waterslot weer gaat borrelen.  

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

HI, Ik heb een moutmolen gekocht en gebruikt. is een blender beter?

Ik heb geen speciale spullen voor het maison. Kan dat gewoon in ene grote pan met een thermometer?

wat bedoel je met spoelen, wat spoel ik?

Hoe meet ik SG? met een soort refractometer? Ik heb nog niet alle apparatuur die de meeste stokers hebben waarschijnlijk. Hoor het graag.

Bedankt alvast voor alle tips!

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Met een moutmolen schroot je je mout. Zorg ervoor dat de opening tussen de walsen plusminus 1,2 mm zijn. 

Je kunt heel goed in een pan maischen en met een thermometer controleren of de temperatuur goed is. 

Wanneer je 5 kilo mout gebruikt zou je dat in een liter of 12 of 15 liter water kunnen maischen. Na het maischen moet je de mout uit je pan halen..... 

Heb je wel eens van de BIAB methode gehoord? Brew in a bag. Je maischt dan je mout in een zak in je pan. Je tilt je mout na het maischen omhoog en je spoelt alle (rest)suikers uit je bostel of draf. Dit spoelen doe je tot je gewenste aantal liters.

SG kun je met een refractometer meten maar ook met een hydrometer (een dobber).

 

Deze methode is een methode en zeker niet de enige.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Oh ja, en je spoelwater moet ook (ongeveer) dezelfde temperatuur hebben. 

 

Beantwoorden
Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK dat ga ik meteen proberen. Ik heb een grote kookzak. Misschien een domme vraag, maar als ik het uitspoel na het maischen, dan vang ik dat water op... dus dat wordt 12-15 liter PLUS het spoelwater.Hoeveel kan dat maximaal zijn als ik 5 kg mout gebruik? Pas daarna komt de gist erbij (als het wat afgekoeld is). en dan langer laten staan. De meter voor SG heb ik nog niet.

Deze manier is natuurlijk heel anders dan ik eerder deed (gist erin en met mout en al laten vergisten.) Ik ben heel benieuwd! 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het spoelwater vang je inderdaad op want daar zitten de suikers in. Er blijft altijd water achter in je bostel/draf. Een beetje afhankelijk van de grootte van je pan kun je meer of minder mout gebruiken. In mijn Grainfather gebruik ik 6,5 kilo en start ik met 21,1 liter mash-water. Ik gebruik dan 10,6 liter sparge-water om te spoelen en houdt dan 23 liter mash/wort over. Je kunt dus met 5 kilo ook meer water gebruiken om te starten. Ongeveer 3 x zoveel water als mout om te starten.

Gist er pas bij als het afgekoeld is tot zo'n 30 graden. 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?