Meldingen
Alles wissen

mijn alcohol is zo zoet

Pagina 2 / 2

Berichten: 34
 Ardy
Topic starter
(@ardy)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heren,
Het resultaat was beter!. Zowieso is het Biab mij goed bevallen. Het alcoholpercentage na de eerste stook was ook beter met 48%, de geur en smaak minder zoet.
Het is echter nog niet helemaal hoe ik het zou willen (als dat al mogelijk is). Ik heb in ieder geval het meetstartpakket gekocht om te kunnen meten hoe het met de vergisting gaat.
Volgende keer ga ik ook andere mout proberen denk ik.
Maar eerst RUM proberen uit melasse.
Groeten en heel erg bedankt voor de tips!
Ardy

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik laat alles mee gisten en als het uitgegist is haal ik de bostel er uit en laat het een week bezinken om het vervolgens te stoken.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Dus eigenlijk, als je de mout (of bostel) mee vergist dan hoef je niet te spoelen, toch? Dan verdun je het eerder verkregen suikerwater (wash) niet met spoelwater.

Waarom moet het spoelwater dezelfde temperatuur hebben als bij het maischen?

Ik heb geen grainfather en maisch in een pan. Als ik het commentaar op dit forum zo lees, lijkt het alsof je eerst maischt met water, dit vervolgens aflaat en daarna nog een keer een half uur of uur of zo met spoelwater. Dit spoelwater lijkt dus niet alleen bedoeld om aanhangend suikerwater van het gemaischte mout te spoelen, maar ook als een soort secundaire maischrun om het laatste zetmeel om te zetten. Klopt dat?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je niet spoelt en alles in je vergistingsvat gooit dan zal de gist niet alle suikers om kunnen zetten in alcohol omdat de gist niet overal bij kan (het wordt aha afgesloten). Met spoelen spoel je alle suikers eruit. De temperatuur hoeft niet per se hetzelfde te zijn maar mag ook warmer. Bij bier brouwen ga je uiteindelijk naar een kook toe.

Je maischt je mout in water en dan filter je je mout eruit. Dit kan in de Grainfather makkelijk door de moutkorf omhoog te trekken, met de biab methode idem of je stort het op een filterplaat. Wellicht zijn er nog ander methodes. De bostel spoel je dan met water zodat het volume en de suikers in je wort toenemen. Spoelen duurt zeker geen uur en het is geen secundaire maisch run. Alle magisch stappen doe je met het mout in je maischpan of Grainfather.

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat de gist overal komt waar vocht is dus ook de suiker , de amylase gaat ook door en zal zetmeel blijven omzetten en krijg ik op deze manier meer alcohol in het gistvat ,voor 10% start ik mijn brommer niet. Als het uigegist is laat ik het een week staan en doe de bostel in een kookzak een beetje uitknijpen en gooi het met zak en al in de cenrifuge en vang het vocht op in de emmer vervolgens weer een week laten staan en is het  helder en na drie maanden zo helder als water .Ik denk maar ,ik ben niet aan het bierbrouwen en geef er mijn draai aan.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste stokers

op you tube staat een filmpje van stook tv en die doen de mout in een blender , ze malen het dus tot meel zeg maar, dit wordt vervolgens in het gistvat gedaan ,dan gisten met whisky gist en vervolgens gefilterd en gestookt , het wordt dus niet gemaischt en gespoeld zoals eerder besproken wordt , is dit een juiste manier of is dit ook een van de manieren om whisky te maken ?

Alvast bedankt  

Beantwoorden
Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Koperstoker, het is een mooie manier om heel veel smaak aan je drank te krijgen.

Hij gebruikt hierin handwarm water, persoonlijk doe ik het vaak iets warmer dan mijn kraanwater maar deze methode werkte ook prima moet ik zeggen.

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Freek 

ok als dit een goede manier is waarom zou je dan al die andere handelingen nog doen om een whisky mash te maken ? Dit is toch veel makkelijker ?

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit is een boerenfluitjesmanier om een maisch te maken. Een verkortte manier waarbij je infecties minder complete omzetting accepteert en van de enzymen in je gist toevoeging afhankelijk bent om er nog wat van te maken.

 

In het filmpje wordt ook nog gezegd "Dit is geen maisch maar de mash methode."

Mash is de rechtstreekse vertaling van maisch naar het Engels dus dat is niet correct.

Het levert blijkbaar een  product op dat goed genoeg is maar het blijft een shortcut.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste munckerik

de omschrijving die Andy geeft staat ook op stook tv ,you tube , daar wordt het gemalen met de blender, volgens de maker van het filmpje ,en dat is geen onbekende moet het een goed recept zijn ! 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste koperstoker, de maker van het filmpje is zeker een bekende maar dat wil niet zeggen dat er betere recepten cq methodes zijn 😉

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?