- 3 liter uit 25 liter de stookwijn gehaald, niet geklaard (vond het er helder uitzien, lag een cm dode gistcellen op de bodem). Stookwijn was 15%.
- De stookwijn opgewarmd in een grote pan tot ongeveer 55 graden.
- De kolom gevuld met de raschigringen.
- Alle naden dichtgemaakt met brooddeeg.
- Ik heb de binnenkant stookketel niet schoongemaakt of iets dergelijks.
- Om 21:30 uur 's avonds elektrische kookplaat aangezet. De eerste 10 minuten kwam er rook vanaf de draaiknop en rook het naar plastic. Dit werd later minder.
- 23 min » de ketel is heet en de kolom begint aan de onderkant ook steeds warmer te worden.
- 48 min » de helm begint ook warm te worden (temp opgelopen tot 40 graden).
- 57 min » in negen minuten is de temp in de helm opgelopen tot 72 graden. De eerste druppels komen eruit!
- 1:03 uur » meting uit eerste borrelglaasje (voorloop) » refractometer geeft 80% aan (hoger kan deze ook niet...).
- De alcohol in het eerste glaasje is lichtblauw! 🙁
- 1:12 uur » eerste borrelglaasje vol (34 ml), tweede eronder. Ketel druppelt ontzettend mooi.
- 1:22 uur » derde borrelglaasje eronder. De alcohol in het tweede borrelglaasje is nog steeds lichtblauw.
- 1:31 uur » vierde borrelglaasje eronder. Alcohol in derde glaasje nog steeds lichtblauw (is wel iets transparanter dan de eerste twee).
- 1:38 uur » meting met refractometer » nog steeds 80%.
- 1:43 uur » vijfde borrelglaasje eronder. Alcohol in vierde nog steeds heeeeeel licht blauw.
- 1:52 uur » jampotje eronder geplaatst (waarin ik eerste de inhoud van het derde, vierde en vijfde borrelglaasje heb gegooid).
- 1:54 uur » alcohol uit het vijfde glaasje was niet meer zo heel blauw.
- Om 23:40 uur 's avonds heb ik kookplaat uitgezet. Twee uur bezig geweest. Morgen moet ik gewoon weer werken ?
- In totaal 166 ml destillaat gestookt (waarvan ik de eerste 34 ml weggegooid heb).
- De volgende ochtend heb ik de stookwijn gemeten, er was nog 8% alcohol aanwezig (was begonnen met 15%, heb dus 7% opgestookt).


Ik denk koper van de ketel,niet drinken,is giftig,je had de ketel niet schoongemaakt.dus denk ik dat het daar aan gelegen kan hebben,dus!!!! NIET DRINKEN.aleen drinken als het echt helder is.gr.?Chris.V
Thanks ChrisV, ik ga het inderdaad niet opdrinken. Ik ga het nog een keer proberen, nadat ik de ketel heb schoongemaakt. 🙂
Gezien je een refractometer gebruikt en je % niet weet kan je niet zeggen of het goed was. Koop een betere alcoholmeter 😉
Alkalische wash + overmaat stikstof = ammoniak + koper = blauw
Zoals Chris zegt, niet drinken, is giftig!
Ik heb die andere alcoholmeter (zo'n dompelaar). Maar ik kwam erachter dat ik geen smal glas of iets dergelijks had waarin de dompelaar helemaal in past. Deze ga ik aanschaffen.
Alkalische wash + overmaat stikstof = ammoniak + koper = blauw
De koper ga ik schoonmaken voor de volgende stook. Maar uit jouw formule begrijp ik dat het destillaat alleen blauw wordt bij een alkalische wash én een overmaat van stikstof? (dus dat alleen schoonmaken het probleem niet oplost?)
Ik zou de ketel zeker schoonmaken hoor. Maar ja voeg wat extra (citroen)zuur toe, heb je een pH meter? Indien zo, mik je pH van de wash richting 5, geen exact nummer, 4,5 is ook goed
Ik ga een pH meter kopen.
Mijn wash is uitgegist. Kan ik er dan nog steeds citroenzuur bij gooien?
Tuurlijk kan dat nog. Beter vooraf maar om blauw distillaat te voorkomen mag dat zeker nadien.
Ik kom verschillende uiteenlopende meningen tegen over het schoonmaken van een koperen ketel. Mag ik jouw mening weten JohnDoe?
Eerste keer azijn stoken, op gemengd met water. Alles goed naspoelen (backflush) en de eerste stook nadien best water, kleine hoeveelheid als in anderhalf liter. Zo is zeker alle smaak verdwenen van de azijn. Zo zou ik het doen allesinds
Zo heb ik het ook gedaan en werkt perfect .
JohnDoe, CaPo70 & ChrisV,
Nadat eerder deze week mijn eerste stook er lichtblauw uitkwam (en ik door meerdere mensen gewaarschuwd werd om het vooral niet te drinken) heb ik vanavond geprobeerd met azijn mijn ketel schoon te maken. Ik heb het idee dat dit niet helemaal goed gegaan was.
Wat heb ik gedaan:
- Eerste heb ik alle onderdelen een half uur in een warm bad gedaan, met wat citroenzuur (van een verse citroen).
- Na het half uur heb ik de binnenkant van alles waar ik bij kon met de zachte kant van een schuursponsje geboend.
- Ik heb anderhalf liter water en 110 ml schoonmaakazijn op het fornuis aan de kook gebracht en overgegooid in de ketel, waarna ik de elektrische kookplaat op max gezet heb.
- Na 24 minuten was het 85 graden in de helm en kwamen de eerste druppeltjes.
- Na 43 minuten was het 90 graden in de helm, en kwam er heel af en toe een druppeltje uit.
- Na anderhalf uur was het nog steeds 90 graden inde helm en had ik een kleine 60 ml water opgevangen. Ben toen gestopt omdat het er niet naar uit zag dat er veel meer dan dat ging gebeuren.
- Het kleine beetje water ruikt erg naar koper (niet naar azijn)
- De materialen roken bij het afbreken wél licht naar azijn. Ik heb helaas nu geen tijd om direct nog een stook met schoon water te doen om de geur er weer uit te krijgen.
Misschien dat mijn elektrische kookplaat niet krachtig genoeg is om water te koken?
Aanvulling: het water + de azijn die ik tijdens het afbreken uit de ketel goot was blauw. Net zo blauw als de borrels van m'n eerste stook.
Dus, los dat ik misschien geen water kan destilleren met mijn ketel, is de ketel tóch schoon geworden tijdens deze schoonmaak-sessie.
Beste Sven,
Ik heb gewoon een liter water met een beetje azijn in de ketel gedaan en daarna op de hoogste stand ( kookplaatje 1500W ) en gewacht tot de eerste druppels uit de ketel kwamen , let wel dit duurt wel even 😉
Toen uitgezet , ketel geleegd en toen alles goed schoongemaakt met warm water en sponsje, de leidingen heb ik gewoon goed doorgespoeld met heet water.
Simpel maar doeltreffend, daarna mijn eerste stook gedaan en prima resultaat.
Succes, maar komt goed !
Ik denk ook dat je het probleem opgelost hebt.sucses.gr.?Chris.V