Hoy Chris ik zal er eerst eens van proeven voor ik er suiker bij doe ,bakker gist heb ik nog wel liggen maar wel gedroogde geen verse ,
Bedankt voor de info π
Β
Vandaag eens een vruchtje opgeraapt van een boom in de buurt. Na enig zoeken denken we dat het mirabellen zijn. In elk geval zijn ze erg lekker!
Eens kijken of ik ze mag oogsten: ze staan in een tuin maar er wordt al jaren niks mee gedaan, volgens mij.
Hoe is het met jouw mirabellen afgelopen?
Kun je net zo doen als pruimen.laat ze wel goed rijp worden ivm.suiker.worden zoeter.plastic zijl bij de gamma,die je bij het schilderen gebruikt rond de boom leggen en boom schudden dan hoef je niet te plukken en de rijpste vallen er af.op je zijl.
chris zo doe ik dat ook maar bij mij zijn die eerst in september rijp
Dan kun je ze dan stoken.vat binnen zetten.of op andere warme plaats.hoef maar 4 weken te vergisten.zo doe ik het ook ik mag van Adriana rustig twee vaten van 80 ltr. In de keuken zetten.heb wel eens een dure pers verknoeit vat liep over.maar de drank was goed.?zij doet gelukkig niet moeilijk,ontdanks dat ze niet van rommel houd,ze stimuleerd mij zelfst.komt zelfs met 200 kg druiven naar huis.en koopt suiker op vooraad.
Uiteraard heb ik op internet wat rondgezocht. Eerst om er achter te komen dat het mirabellen zijn en vervolgens wat meer over soort en ras. Ze zijn inderdaad erg vroeg, maar dat kan van het ras afhangen: de eerste eind juli-begin augustus en de laatste in september-oktober. Dat zal allemaal wat vroeger worden, nu alles warmer wordt.
De truc van het zeil was ik ook al tegengekomen. En verwerken als pruimen ligt voor de hand. Probleempje: de boom staat in een tuin en ik ken de bewoners van het huis helemaal niet. En wat er over de heg valt, valt op een trottoir, dus daar kan ik niet zo maar een zeil spannen of neerleggen.
Eerst maar eens kijken of de oogst een beetje de moeite waard is.
Gewoon aan de eigenaar vragen en in ruil een flesje er van beloven.vaak vinden mensen dat leuk,zo krijg ik als het goed is pruimen in ruil voor een paar flesjes.
Kees 22 mijn mirabellen heb ik om de 2 jaar en die worden blauw/ geel op het einde maar zijn super zoet ideaal om te stoken!!!! vorig jaar had ik in totaal 1700l in de tonnen zitten dit jaar geen 300l denk ik alleen de appels en peren gaan goed de rest niet ! mss nog wat pruimen spijtig maar dan gaan we wat anders stoken
Beloven vind ik geen goed idee: voor hetzelfde geld mislukt alles en dan moet je je in allerlei bochten gaan wringen.
De boom moet dringend onderhouden worden, volgens een bevriende tuinier en aan de binnenkant, in de tuin, zag ik vandaag geen mirabellen meer. Nog wel aan de buitenkant, maar ook niet veel meer. Vandaag 1,1 kg geraapt, morgen en overmorgen geen tijd. Dus dat wordt geist maken of zo. Misschien inleggen in alcohol. Maar lang geen eau de vie.
Maar lekker, lekker!
bij mij staat de T500 een mengeling van pruimen en mirabellen aan het branden en ik wil deze week de rest van de 100l branden
Β
Na de regens van zaterdag hing er geen vrucht meer aan de struik. Ca 300 gram geraapt.
En toen ik naar huis fietste zag ik een paar struiken met rode mirabellen staan, en een met nog maar halfrijpe gele er achter. Het verhaal is dus nog niet over. Moet nog wel bedenken hoe ik die ga oogsten: met een zeil eronder en schudden of met een trap eronder en plukken.
laatste mirabellen stookwijn is in de T500 morgen om 6h00 beginnen we te branden en dan nog 3 x 120l van ander fruit te gaan en dan is alles van vorig jaar weg
Β
Laat jij je stookwijn zo lang staan? Of hou je het fruit in de vriezer?
keess22
Β ik had vorig jaar 1700l fruit in de vaten staan en ja 1 jaar in de vaten kan geen kwaad komt nog een prima en lekkere drank uit
gr erik
Β
Ik heb ze ook wel eens langer laten staan word soms zelfs beter.