Meldingen
Alles wissen

mirabellen

Pagina 3 / 3

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK, goed om te weten. Dat werkt wat rustiger.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inmiddels een paar andere vindplaatsen gevonden. Waaronder een met een rijtje struiken die vol hangen en nu nog rijp zijn. De late variant, zogezegd. Heb al 10 kg verzameld.

Heb ze, bij gebrek aan vriezer, met 10 % water aan de kook gebracht en tot moes gekookt. 10 % suiker erbij en iets pectoënzyme (voor de zekerheid). Achteraf gezien is het water overbodig, denk ik. En misschien de suiker ook wel. Geen speciale geur bij het vermoezen, maar wel heel lekker zuur en zoet.

Met droge gist uit de supermarkt gestart. We zullen zien wat het wordt. Morgen maar weer eens verder plukken.

Voordeel van deze struiken: ze hebben niet van die lange doorns zoals sleedoorn, dus je kunt gewoon midden in de struik gaan staan en om je heen grijpen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Anderhalve week geleden de ruwstook gedaan van de 20 kg: de prut in een zeef geschept en het uitlekkende sap in de ketel met de droge prut en nog wat sap in het bijvat. De tweede portie had veel meer pitten, die ik toch maar meegestookt heb. Te lastig om uit te zeven.

Leverde in totaal (samen met de eerdere portie) 8,25 liter van 31 % ruwstook op. Die heb ik in een glazen fles een week in het licht laten staan, in de hoop dat de cyanide gebonden zou worden en dan in de ketel zou achterblijven.

Gisteren de fijnstook. Leverde uiteindelijk ruim 2 liter van 80 % middenloop op. De laatste pot van de middenloop van 67 % stonk heel merkwaardig, die heb ik dus bij de naloop gedaan.

De smaak moet uiteraard nog tot rust komen, maar is al typerend, geloof ik. Met een bitter midden op de tong.

In totaal 30 kg mirabellen plus 2 kg suiker voor 4 liter Mirabellenweinbrand.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Helaas: de struikengroepen waar vorig jaar wat tot veel aanhing, zijn dit jaar vrijwel leeg.

Toen ze bloeiden regende het veel, dus ik vermoedde al dat de bestuiving niet zou lukken. Heb er een stuk of tien gezien, weliswaar vrij dikke, maar dat wordt geen emmer vol.

Nou ja, dan heb ik ruimte voor wat anders.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dez week oogsten we zeker de eerste mirabellen.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Mijn vader wilde graag iets delen over Mirabellen maar hij is geen lid van het forum. Hieronder zijn bijdrage over Mirabellen.


Mirabellen kun je gewoon behandelen als pruimen. De oudste wilde pruimensooert is de wilde kroos. De wilde krozenboompjes vind je nog op het platte land in oost europa  (Polen, Tsechie, Slowakije, Hongarije, Roemenie) vaak in wegbermen. Mirabellen zijn een soort veredeling van deze wilde krozenboompjes. Krozenboompjes kwamen vroeger ook in Nederland veel voor maar zijn nu zeldzaam. Daar zijn de vele veredelde pruimensoorten voor in de plaats gekomen. Overigens is Mirabellendestilaat in noordfrankrijk een dure delicatesse. Je koopt het voornamelijk in de Elzas voor ca. € 35,-- per kleine fles. Ik weet een aantal wilde krozenstruiken te staan in Slowakije. Als we in de buurt zijn rijden we er voor om. Wij maken er jam van. Dus als je ergens gratis mirabellen kunt plukken : gefeliciteerd !

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Super interessant paps van Jan, bedankt voor uw bijdrage!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, leuk bericht.

Ik vind het vreemd dat ze kroos genoemd worden, want onder kroosjes versta ik de resten van de bloesems in appels en peren. En die hebben ze nou juist niet.

De mirabellen die ik weet te staan, staan inderdaad in wegbermen of zo: de stroken onverzorgde grond naast een weg of een gebouw.

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hallo mijn mirabellen zijn nu nog groen maar wat een massa aan de boom ook pruimen en kersen het wordt een goed fruitjaar

kersen al 2 vatjes en pruimen 1 vatje van 25l staat te gisten nu overschakelen op vaten van 60 en 120 liter 

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben nog steeds in rouwverwerking nadat de buren hun massive onderstam-boom met gele kroosjes in stukken hebben gechopped... en dat nog terwijl halfrijpe vruchten er nog in hingen?
Maar 1 maal drank van kunnen maken welke al op was voor het rijpen kon :/ zeer zonde.
Lekker zijn ze zeker, ook goed om soorten jam mee te verdikken zoals andere pruimen door de pectine wat aaardbeien bv niet bevatten?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nooit gehoord van het krozenboompje of kerspruim.

Bedankt voor de uitleg aan je vader.

Er blijkt in NDL nog een boomgaard te bestaan met deze krozenbomen.

https://eetverleden.nl/unieke-krozenboomgaard-vol-kerspruimen/

Ik dacht dat sleedoorn de voorloper van de pruim.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt sleedoorn is ook voorloper van de pruim, zoals de kroosjes voorloper is van de mirabellen. Denk een andere ondersoort maar zelfde familie

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?