Meldingen
Alles wissen

Molasses wash klaren

Pagina 1 / 2

Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookgenoten,

na 3 weken mn Molasses wash laten klaren, en diversen keren afhevelen drijven er nog steeds vaste deeltjes in de vloeistof.

Ik heb dan ook maar besloten om er een alcotec klarings middel tegenaan te gooien.

Mijn nadeel met het klaren zal ook wel zijn dat ik het niet koel weg kan zetten.

Maar als je ziet hoeveel gist ed resten ik er al uit heb gehaald, dat is echt bizar.

Morgen gooi ik het erin, en na een dag of 2 hoop ik toch echt alles op de bodem te hebben.

Wordt vervolgt.

Beantwoorden
21 reacties
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar hoeveel invloed heeft je klaringsmiddel op de smaak ?, en hoeveel invloed hebben die laatste resten invloed op je smaak ?... die kleine deeltjes blijven toch gewoon achter tijdens het destilleren ?

Beantwoorden
Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het klaringsmiddel zakt naar de bodem en gaat niet mn ketel in.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het 10 dagen laten bezinken, vanmorgen geheveld en de slang 5cm van de bodem gehouden. Zag er zich zich aardig uit, al is het lastig te zien in de zwarte massa....
Onderin, die laatste 5 cm zie ik duidelijk lichtbruine drap van de gist.

Twijfel wat ermee te doen.... nieuwe melasse en rietsuiker erbij of maar opnieuw beginnen?..

Oja en dan hebben we ook de dunder variant nog...zucht?

Beantwoorden
Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De vergiste Molasse is inderdaad zo donker als de nacht.

Ik heb alles in een transparante fles zitten en wanneer ik op mn telefoon de zaklamp aanzet dan zie ik allemaal kleine vlokjes drijven.

Ik dacht ook na 3x afhevelen dat ik alles eruit had.

Maar helaas als je dan goed kijkt dan weet je beter.

Beantwoorden
Berichten: 6769
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of je de dunderpit gaat gebruiken of niet, je kunt op je oude gistbed gewoon weer nieuwe melasse gooien. De smaak schijnt iedere generatie beter te worden. Dan hoef je dus ook geen nieuwe gist er op te gooien.

Beantwoorden
Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Naar wat ik begrepen heb is het geen goed idee om gist mee te koken in je ketel.

Dan schijnt het gist smaken los te laten die je echt niet in je distillaat wilt hebben.

Misschien is dat wel die vieze/gist smaak waar veel mensen over klagen, en dan de turbo's de schuld van geven.

Ik heb met mijn stookwijn altijd alle gist verwijdert door een klaringsmiddel te gebruiken, en dan de tijd nemen om goed te laten klaren, en dan afhevelen zonder prut mee te nemen.

Daarna distilleren met een goede reflux kolom, en geen genoegen nemen met minder dan het beste resultaat.

En dan willen ineens al je vrienden je brouwsels "bewonderen", zeg maar rustig: lekker opzuipen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Probeer het eens door keukenrol te filteren.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb plooifilters in huis, maar ik probeer het nu eerst met klaringsmiddel.

Wellicht de volgende emmer eens proberen, maar mijn ervaring is dat die filters zelfs met stookwijn zooooo langzaam doorlopen echt niet normaal.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Probeer een panty,werkt mischien,ik persoonlijk hou niet van middelen.gr?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik lees ook wel eens dat je een schep Dunder in je vergistingsemmer kunt gooien, weet t niet precies maar iets met de lacto-bacterie.. Iemand dat wel eens gedaan?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, de gistcellen breken open wanneer je gaat stoken en dat veroorzaakt een vieze bijsmaak. 

Beantwoorden
Berichten: 385
Topic starter
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag de 2e emmer met vergiste Molasses afgeheveld, en ik moet zeggen weinig tot geen rotte eieren geur te bekennen.

Zoals ik ook al op internet had gelezen zijn de meeste zwavel dampen met de CO2 uit het waterslot meegekomen.

Nu alles gistvrij krijgen voor de strip runs.

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

gewoon een weekje laten staan ,kraantje open opvangen in emmers lekker spetteren is de koolzuur er ook uit er blijft 3 liter achter in het gist vat waar dus ook de gist in zit . Het deksel hoeft er ook niet af .Ben je klaar met stoken en de alcohol is er uit ketel aflaten koelen 30c suiker en melasse er in lekker roeren en vervolgens in het gist vat gooien , zo ga ik het morgen doen

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

30c ??

Wat is dat?

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?