Meldingen
Alles wissen

3 beginnersvragen over m'n ketel


Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Terwijl mijn aller eerste sugermash staat te pruttelen ga ik me voorbereiden op m’m eerste keer stoken. Super spannend!! Ik heb 3 vragen:

1 – Ik heb zo’n elektrische kookplaat bij de ketel gekocht, maar ik lees niet erg goede berichten hierover (dat het tergend lang duurt). Kan ik de sugarmash even voorverwarmen voordat ik ga stoken? (wellicht met een inductie converter?)

2– Moet zaken als bijvoorbeeld jeneverbessen, kruiden, Raschigringen en dergelijke in de kolom gooien? De gaten onderin zijn nogal groot, valt niet alles daar doorheen? Ik neem aan dat dat ding wat ik in mijn hand hou (op de foto) er weer op moet?

3 – Moet de alcohol gekoeld worden met stromend water? Of kan ik de koeler gewoon met koud water vullen? Het is echt heeeeel lastig om stromend water te hebben op de plek waar ik kan stoken. 🙁

Beantwoorden
7 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op vraag 1 kan ik je geen antwoord geven want dar heb ik geen ervaring mee.

De kolom is inderdaad bedoeld voor de raschigringen en/of de smaakmakers. Je kunt er een fijnmaziger zeefje overheen doen of de kruiden in een hopzakjes doen.

Alcohol dient met stromend water gekoeld te worden anders wordt het water snel te warm.

 

Succes.

 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij gaat een electrisch kookplaatje wel werken hoor, hangt allemaal wel af van het vermogen van je kookplaatje en de inhoud van je stookketel, in principe is langzaam niet erg want dan heb je meer controle over het stoken.

Als je alleen een suiker wash gaat destilleren om alcohol te krijgen dan moet je nu nog geen kruiden en bessen toevoegen, wat wil je precies maken ?

stromend water werkt wat beter, als je koelwater niet stroomt maar stil staat dan wordt het rond je condenser warm en condenseert het slechter of helemaal niet

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

of de kruiden in een hopzakjes doen

Is dit hetzelfde als de 'kookzakjes' die ik in de winkel zie? 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hi Fastback,

Als je alleen een suiker wash gaat destilleren om alcohol te krijgen dan moet je nu nog geen kruiden en bessen toevoegen, wat wil je precies maken ?

Ik ga nu nog niks toevoegen bij het stoken van de sugarmash. Maar ben alvast over de toekomst aan het dromen 🙂 Alhoewel ik volgens mij wel al de raschigringen kan uitproberen.

Volgens mij gaat een electrisch kookplaatje wel werken hoor, hangt allemaal wel af van het vermogen van je kookplaatje en de inhoud van je stookketel, in principe is langzaam niet erg want dan heb je meer controle over het stoken

 

Ik heb eens een filmpje gezien waarin de stoker de mash eerst in een waterkoker deed. Dacht dat misschien een oplossing was voor een te langzaam kookplaatje.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk het wel maar dat kan Jan beter beantwoorden.

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hou nu al inderdaad een logboekje bij. Probeer zo veel mogelijk de parameters in de gaten te krijgen die invloed hebben, zoals de temperatuur van de ruimte, het recept van de mash, e.d. 

Vind dit trouwens een super goed forum! Er is zoveel informatie te vinden en iedereen is erg behulpzaam. Je voelt de passie! 🙂

Beantwoorden
Berichten: 28
(@macsaor)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het geluk dat ik een vat van 500 liter water heb staan met een vijverpomp en een koel terugvoer idee met pcv buizen langs een muur voordat het weer in het vat terugstroom. En dat werk perfect

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?