Meldingen
Alles wissen

moutextrakt


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ff een vraag  om gewoon spirit te stoken .nu gebruik ik gewoon mout maar is moutextract beter .haalt dat meer alcohol uit de suiker tijdens hetvergisten

Beantwoorden
20 reacties
18 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10644

@prins er  zijn verschillende mouten en mout extracten. Bij Mout en mout extract zijn zetmeel omgezet tot suikers.  Wanneer je meer onbewerkte granen toevoegt moet je deze nog maischen om zetmeel om te zetten . 

Daarvoor heb je wel een diastatisch mout of mout extract voor nodig  . Deze hebben een actief enzym . 

Of je moet amylase enzym uit potje of zakje toevoegen. Maar dit zijn enkelvoudige enzymen. . diastatisch mout werkt beter

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@prins moutextract is voor luie stokers 😆 er is wat werk voor je gedaan. Graan is omgezet in mout en daarvan is weer suiker gemaakt. Of er nog genoeg werkende enzymen in zitten is maar de vraag, misschien bij poeder maar vloeibaar is meestal gepasteuriseerd. Voor een beginnende stoker kan het makkelijk zijn en je kan er ook je SG mee op krikken, maar ik gebruik het alleen om soms een giststarter mee te maken.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rumo dus wat ik al deed gewoon mout gebruiken dat is niet slecht .misschien kan ik er nog iets aan toevoegen dat het gistingsproces nog iets kan activeren. Is mout alleen wel voldoende  ?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@prins Alleen mout is beter behalve als je nog niet voldoende ervaring, tijd of gemakzuchtig bent maar wel meer geld wilt uitgeven. Als ik koffie zet maal ik eerst de bonen maar er zijn mensen die en zakje oploskoffie gebruiken, aan jou de keuze.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rumo nu maak ik meestal voor 6 kg suiker aan daar gebruik ik voor 80 gram gist 10 gram citroenzuur een grote kop mout .is dit wel de goede verhouding. Kreeg te horendat ik teveel gist zou gebruiken maar is dat zo .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Ik gebruik de droge bakkersgist van brugman

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

En ik voeg daar aan toe 1 ltr flevo appelsap en dan voeg ik water toe tot totaal 16 ltr.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 647

@prins als je appelsap toevoegt hoef je geen gistvoeding te gebruiken dat sap is ook voeding. ik gebruik 50 gram gist op 18 liter en ook brugman

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 bedankt.  maar op 18 ltr hoeveel appelsap .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Zit namelijk op de smaak  van de alcohol wat ik nu heb is een beetje scherpe smaak ik wil graag wat zachtere smaak maar heeft dat te maken met het vergisten van je aanmaak .

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 647

@prins 17liter water en suiker zodat totaal op 18 liter uitkom

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 dankjewel. Kan natuurlijk ook 2 ltr appelsap gebruiken en dan aanvullen naar 18 ltr inclusief suikeroplossing

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 647

@prins als je neutraal wil hebben zou ik dat niet doen, denk dat je het dan terug gaat proeven,  weet ik niet zeker maar denk ik, nooit gedaan zelf want 1 liter werkt prima

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 dank

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rinus55 wat is de totale tijd van vergisten en wat is ongeveer het percentage alcohol

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 647

@prins tijd verschilt erg, 6dagen tot 2 of 3 weken, gs meter vertelt je precies  of het klaar is. brugman geeft rond de 10% ongeveer

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2119

@prins Je wil de moutextract alleen gebruiken als gistvoeding? dat kan prima. Voor een neutrale alcohol zou je even de zoekfunctie van dit forum kunnen gebruiken er is namelijk al heel veel over geschreven en het wordt er niet duidelijker van om maar steeds weer een nieuw topic aan te maken en de zelfde antwoorden dan weer te herhalen.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rumo o ke

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10644
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voordeel van gebruik van mout vergeleken met b.v. DAP is dat je wanneer je hoge stook temperatuur hebt geen problemen als zweem of verkleuring van destilaat krijgt . Nadeel is dat je wel een achtergrond smaak kunt krijgen wanneer je mout gebruikt. 

Mout bevat naast aminozuren ook nog coenzym.

DAP geeft minder bijsmaak mits je niet te veel gebruikt. Bij teveel gebruik krijg je ook mogelijk kans op zweem . 

Beantwoorden
Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

bij de volgende aanmaak wil ik inplaats van mout moutextract gebruiken. Nu gebruikte ik een grote beker mout op 18 ltr water en 6 kg suiker en 75 gr gist 10 gr citroenzuur. Maar hoeveel  moutextract moet ik gebruiken  over deze inhoud .

OF kan ik de helft van elk doen .half mout en half moutextract.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?