Ik gebruik gewoon water uit de kraan en dat gaat vervolgens het riool in. Dat is natuurlijk niet heel duurzaam, maar voor de prijs van een pompje kan ik heel wat kuub water kopen. 1 m3 water 67 cent.
Lief zijn! Ik ben dankbaar met alle reacties.
sorry dat ik ergens heb opgetrapt maar ik kan zoveel ijs kan ik niet produceren
Yo EVDS3,
Je hebt nergens op getrapt, geen probleem hier. Ik spreek helaas vloeiend cynisme en sarcasme en heb hier een zo goed als lege vijf-laden vriezer staan die een flinke hoeveelheid ijs maakt voor dezelfde kosten als het mij kost om drinkwater in het riool te laten lopen. Dus, om de milieumongolen blij te maken (electrisch rijden, breek mij de bek niet open aub.) valt dit onder de noemer 'duurzaam' bezigzijn 🙂 Wel, het is voorjaar, dan gaat dat nog, kraanwater alhier is ong. 5-7 graden, in de zomer gaat dit echter oplopen naar zo'n graad of 15, dus heb je meer water nodig. Voor een 12 liter mash/stookwijn run heb je ong. 15-20 kilo ijs nodig, gaat helemaal goedkomen hier, en mocht ik te weinig ijs hebben maak ik gewoon wat extra bij de volgende run, trial en error 🙂
Happy distilling, and no offence given, none taken I hope 🙂
Dutch
Dan kun je gelijk je zwembad mee verwarmen. Nadeel van zo koelen is de relatief grote pomp die je er op wil zetten voor een kleine dompelpomp ben je al snel 400 watt kwijt. Daarbij is zwembadwater een groter risico voor je drank dan kraanwater. Ook zal het chloor de oxidatie van je koper gaan stimuleren. In hoe verre dit in de praktijk een probleem is durf ik zo niet te zeggen
Grote voorraad water is mooi maar let wel op hoe je koelt .
De eind koeler mag koud gejaagd worden.
mooiste is dat alcohol tussen 15 en 20 graden is aan uitstroom maar kolom moet je NOOIT te koud koelen .
Wanneer de kolom te koud koelt krijg je geen goede flow waardoor de temperatuur moeilijker stabiel blijft en het percentage gaat fluctueren .. Je krijgt ophopingen dus soort verzadigingen die ineens door koude brug heen schieten en toch vervuilingen meeneemt .
Je zal ook meer energie moeten gebruiken om de alcohol dus vanuit ketel op hogere temperatuur erdoor heen te laten stijgen .
Je neemt door hogere temperatuur meer mee dat je ook weer moet kwijt raken maar ook kans geeft om in kolom als nog te binden aan alcohol .
Uit eindelijk je vertraagd ook extra .
Daarnaast heb je kans dat je kook vocht te heet wordt , meer kans op aanbranden of kapot gaan van smaakstoffen .
Nu is kolom koelwater temperatuur lastig te sturen .
Het doorlussen van het water uit eind koeler naar kolom kan zorgen dat het eater iets is opgewarmd . het mag ook niet te warm worden . want dan zou de reflux niet werken .
Bij puur voor schone alcohol te distilleren is dus niet alleen koeling maar ook flow van belang .
Dank Robbert voor je uitleg. Wel is het hogere wiskunde voor mij. Maargoed dat komt later wel.
Nou dat valt wel wat mee Murmillo.
Paar basis begripjes en beetje logica .
??
Hahaha altijd als jij zegt "valt wel mee" krijg ik hoofdpijn en grijze haren. Maargoed, dat lossen we binnenkort op. 🙂
Er zijn bewijzen van 1600 j B.C. dat chinezen al in stenen kruiken distilleerde .
Vasco daGama kwam al uit India met Simpele stalen en koperen Distilleer ketels . Dan zal het vast jou in deze moderne tijd ook gaan lukken de lekkerste dingen te creëren .
Dank voor het vertrouwen! Haha nu ik nog.
Voor koeling heb ik altijd een bierkoeler gebruikt en dat werkt met een compressor (warmtepomp) Heb een contract voor groene stroom dus milieuvriendelijk.
Groene stroom? Uit een windmolen??? Tijd voor een 'wake-up call, lol:
Wel, er zit een paar honderd ton staal in een windmolen, de energie om dat te delven, te maken en te vervoeren kost zooo veel, dat dat ding moet draaien tot de wieken eraf vallen, en dan nog heb je geen break-even point, lol. Breek mij trouwens de bek niet open over alle giftige zooi die in een zonnepaneel zit, hihi. Tevens produceert Europa niet genoeg groene stroom om alle behoeftes te dekken, dus wij stoken gewoon op stroom van een kolencentrale uit Polen, gebouwd met techniek uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Enough said.
Happy distilling
Dutch
je vergeet te melden dat die grote windmolens ook meer dan een 1,5 ton oliën per jaar verbruiken .
En er zijn mensen met psychische problemen vanwege de slagschaduw van de molens .Lichtval in huis wordt onderbroken door draaiende wieken . Daarnaast geven molens een continu brom geluid Tot soms 50 - 70 decibel in woningen .
Geen stilte meer geeft ook slaap stoornissen waardoor mensen in problemen komen .
Hier wordt inmiddels onderzoek naar gedaan wat dat op langer termijn voor gevolgen heeft .