Een tijdje geleden heb ik een whisky gemaakt met een heel bevredigend resultaat. De basis voor de whisky was gerst/tarwe/rogge. De whisky heeft een 10 maanden gerijpt in franse eik. Ik kon de whisky waarschijnlijk nog langer laten staan, maar na ettelijke keren proeven en laten proeven, vond ik de whisky op smaak en besliste ik om te bottelen. Ik had 4 flessen van 75cl. Samen met vrienden en kennissen was er niet veel nodig om de eerste twee flessen whisky te ledigen. Dit vond allemaal plaats medio 2017.
Doordat ik heel wat andere stookprojecten had en mede omdat mijn echtgenote vond dat de barkast wel eens 'herschikt' mocht worden, verdwijnt de whisky achter alle andere flessen en wordt deze 'vergeten'.
Vorig weekend (dus na meer dan 6 maanden) herinner ik me (tussen alle blackouts door 🙂 ) mijn whisky en beslis een glaasje in te schenken. Waar ik 6 maanden eerder nog euforisch was over de smaak, kon mijn teleurstelling vorige zaterdag niet groter zijn. De whisky smaakt flets met een scherpe smaak en leek in geen jaren op de whisky die ik een half jaar eerder dronk. Het kan misschien perceptie zijn, maar ik heb de indruk dat er smaak weg is uit de whisky, niettegenstaande deze donker en koel bewaard is.
Iemand die ooit hetzelfde heeft meegemaakt of een verklaring kan geven ?
Ik heb ooit eens moezelwijn gekocht. Ter plaatse enorm lekker, thuis helemaal niet. De perceptie zal er dus wel iets mee te maken hebben. Zelf heb ik de indruk dat mijn drankjes alsmaar beter worden met te laten staan.
Perceptie is inderdaad een belangrijke factor. Dat heb ik helaas ook altijd met vakantiesouvenirs. Je zegt dat je met vrienden en kennissen de eerste twee flessen soldaat hebt gemaakt. Wellicht kan je hen nu ook vragen om hun mening te geven over de smaak.
De beperkte ervaring die ik heb is met flessen die niet goed sluiten of halfvol of leger zijn. Dat beinvloed de smaak ook. Soms negatief.
De derde is eentje waar ik nog geen ervaring mee heb maar van een belgische site heb overgenomen. Daar staan tips voor kunstmatige veroudering en smaakverbetering. Hopelijk heb je er wat aan.
http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/OUDERDOM-KWALITEIT/ouderdom-kwaliteit.htm
Laatste mogelijkheid is dat iemand je zelfgemaakte whisky heeft vervangen door bocht van de onderste plank.
groeten Catnip
Laatste mogelijkheid is dat iemand je zelfgemaakte whisky heeft vervangen door bocht van de onderste plank.
Haha stel je voor, dat zou een goeie zijn 🙂
Ik ga inderdaad nog eens de mening vragen aan diezelfde vrienden (met het risico dat die laatste 2 flessen tegelijkertijd ook foetsie zijn 🙂
Jonge alcohol heeft gauw neiging te oxyderen . dit kan door zuurstof , door licht maar ook door gebruik van kraanwater ., Kraan water heeft toevoegingen en kan doen oxideren . ik weet niet hoe je de drank op sterkte hebt gebracht of hoe gebotteld . maar smaak verlies is meestal oxydatie ...
Goed afsluiten om zuurstof buiten te houden , Bruin glas en bronwater of gedistileerd water gebruiken zou oxydatie klunnen voorkomen .
Zet de drank au bain marie voor twee uur op 50 graden waarschijnlijk kun je zo de oxydatie iets corrigeren .
Ik gebruik inderdaad kraantjeswater, maar dat heb ik altijd gedaan. De whisky moest niet veel meer worden verdund mijn inziens, kwam uit mijn alambiek aan gemiddeld 60°, heb deze verdund tot 45°.
De whisky staat op een koele donkere plaats in glazen flessen afgesloten met een kurk. Dus ook naar mijn mening weinig invloed van licht, temperatuur en/of zuurstof.
Ik wacht nu eventjes tot volgend weekend, dan kan ik de mening weten van iemand die de whisky 6 maanden geleden ook dronk. Ik hoop dat 't slecht perceptie is van mijn kant, zoniet ga ik misschien alles terug in het rijpingsvatje gieten en de whisky nog wat laten rijpen.
T zou mooi zijn als het perceptie op dat moment is geweest .
het is nooit verkeerd om het wat langer te laten rijpen . Misschien toch wat invloed van het kraanwater . Kraanwater bevat vrij veel zuurstof en ook toevoegingen . Er zijn waterfiltertjes te koop die het water aanzienlijk zachter maken . Wat ik zelf de laatste jaren gebruik voor het op drink sterkte brengen is Bar leduc . kost weinig en het geeft beter resultaat . Ik moet wel zeggen dat can regio tot regio het kraanwater verschilt . Hier in noorden erg hard water . veel kalk o.a.