het is een kwestie van gebruik je gezond verstand , en trek je eigen conclusie uit de info op dit mooie en leuke forum.dan is het zeker een hele mooie hobby waar iedereen veel plezier aan kan beleven.
er zijn mensen die het het wel even snel snel willen doen en ze zich zelf helemaal niet inlezen waar ze aan beginnen,en vragen stellen die ze eigenlijk al lang hadden moeten weten voor dat ze aan deze hobby beginnen.
Ik zelf lees heel veel omdat de interesse er is, en door veel te lezen leer je ook een hoop.zouden veel meer mensen moeten doen hier voor dat ze ergens aan beginnen.
ik begrijp heel goed dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien, en daar zijn wij dus voor hier waardoor wij met zijn alle die mensen een beetje in de juiste richting kunnen sturen.
En ja dat betekend dat we soms steeds de zelfde vragen krijgen, omdat ze de moeite niet nemen om te lezen, of om het op te zoeken.
Ik ben zelf ben ook net begonnen en zal zeker ook met vragen komen, maar probeer het meestal wel zelf uit te zoeken, en kom zo dingen tegen waar ik weer een hoop van leer door alleen maar te lezen.
Ik lees ook door de teksten heen en trek er dingen uit die ik zelf belangrijk vind, als je gezond verstand maar gebruikt, en dan is het zeker een mooie hobby die totaal niet gevaarlijk en moeilijk is als je er maar wat tijd in steek.
de een doet het zo en de andere doet het weer anders op zijn eigen manier, als het eind product maar goed is en zelfs dat is voor iedereen verschillend.
zo ga nu weer even van mijn baco genieten proost allemaal.
Raymond was je ook aan het rum stoken? Dat heb ik gemist. Ook melasse van Pino?
En voor de rest maak het niet te moeilijk. Koop een gistvat, turbogist en 8 kilo suiker en zet deze weg op een plek tussen de 18 en 26 graden en je hebt stookwijn. Koop een ketel bij Jan en je bent in business.
Ik heb vele honderden onnodig uitgegeven door allemaal gelul op fora. Schoonmaken met citroenzuur, sulfiet enz enz. Ik las het allemaal wel van Chris ( niet moeilijk doen) maar geloofde het niet. Maar het is wel waar. Gewoon beginnen en in het begin zeker niet teveel geld uitgeven. Allemaal onnodig. Dat geld uitgeven komt vanzelf kijk naar jezelf hahaha.
Net weer bij de gistonnen gekeken en inderdaad ze staan gewoon, zonder een zakje gist toe te voegen, als een gek te gisten. Durfde ik eigenlijk ook niet, niet om het tientje want het zou kosten als het zou mislukken maar gewoon om de teleurstelling. Hoe simpel kan het zijn?
Ik ga zo het ultieme experiment doen. Gewoon een weckketel vullen, alleen gespoeld met water en het residu uit de stookketel ( rum ) en een zakje gist erbij met 3 liter melasse om te beginnen. Geen waterslot alleen een natte handdoek voor de fruitvliegjes en die laat ik buiten staan in de schaduw. Zal het gaan gisten?
Dit is het residu uit de ketel
Ja hoor stukje hout of tempex onder de pan neemt het geen kou van de grond op .
Is het residu uit de ketel echt heel goed uitgestookt? Restalcohol beperkt je gist natuurlijk een beetje. Het gaat zeker gisten, daar hoef je niet over in te zitten.
Inplaats van een zakje gist kun je ook een soeplepel uit een van je andere vergistingsvaten scheppen en hierbij gooien. Dan begint het vrijwel direct. Dat is dan je giststarter.
Bijna 3 liter melasse erbij en zo de sg meten
Maar eerst een Bavaria
Lummel, dat je honderden Euro's onnodig uitgegeven hebt is je eigen verantwoording.
Veel mensen hebben mede door mijn informatie een T500 of Grainfather aangeschaft of een klimaatkast gemaakt.
Zolang ik op het forum zit heb ik zelf 2 zaken toevoegd aan mijn hobby, t.w. een koperen helm en een Tilt.
Er zijn naar mijn weten 2 personen die een eventuele besmetting serieus nemen, Munckerik en ondergetekende.
Vooral bij het brouwen van bier loert de besmetting om de hoek, maar ook bij stoken kan het gebeuren. Bij stoken kan het soms nog hersteld worden, maar bij stoken uit graan dus niet.
Je kunt stellen dat forummers die proberen andere forumleden advies te geven, ter goede trouw zijn en vanuit hun expertise proberen anderen te behoeden voor fouten.
Jammer dat er af en toe zo fel gereageerd wordt.
Sg 1100 tem 25 graden zo het gist erdoor
En wij wensen u een behouden vaart
.
Inplaats van een zakje gist kun je ook een soeplepel uit een van je andere vergistingsvaten scheppen en hierbij gooien. Dan begint het vrijwel direct. Dat is dan je giststarter.
Jammer dat las ik te laat dat was ook een mooi experiment geweest.
Vooral bij het brouwen van bier loert de besmetting om de hoek, maar ook bij stoken kan het gebeuren. Bij stoken kan het soms nog hersteld worden, maar bij stoken uit graan dus niet.
Je hebt volkomen gelijk hoor Betweter, de mogelijkheid bestaat altijd. Als je met graan werkt, vooral mout, is de kans op infectie vrij gegarandeerd
Je kunt stellen dat forummers die proberen andere forumleden advies te geven, ter goede trouw zijn en vanuit hun expertise proberen anderen te behoeden voor fouten.
Zowel dat die info gedeeld mag worden mag ook de andere manier gedeeld worden en het is aan de mensen zelf om te kiezen welke weg ze bewandelen. Alle wegen leiden naar Rome...