Meldingen
Alles wissen

Smaak verbeteren na het stoken

Pagina 1 / 6

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heren en Dames,

Ik heb geprobeerd het zelf uit te zoeken maar heb toch echt even de kennis van het forum nodig?.
Ik stook dus met alambiek en ik weet dat er dan een bepaalde bijsmaak aan kan blijven zitten etc.
Maar ondanks dat ik het best goed doe met stoken,wil ik toch kijken of ik de smaak neutraler kan krijgen want je proeft gewoon een soort van de ketel of gist smaak.
En dat drinkt toch minder fijn dan een fles wodka die gewoon bijna smaakloos is.
Want nu los ik het op met mixen of drank maken die redelijk zoet is waardoor je er geen last van hebt,maar neem je het gemixt met cola of puur ja dan is die nasmaak niet fijn.
En nu ga ik van de stookwinkel een emmer doen met turbo gist incl klaringsmiddelen voor en na.
Maar ik heb nu nog 30 liter staan op 40% met die nasmaak en wil graag weten wat ik daar nog mee kan doen om die smaak neutraler te krijgen zonder het weg te gooien of opnieuw te moeten stoken ???

Info.

Stook standaard met alcoferm turbo gist 8.
Alambiek ketel met water filter reflux.

Beantwoorden
76 reacties
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Luchten voor 24 uur of 4x 5 minuten in ultrasoon reiniger / door actieve kool halen / nog een keer stoken met 2 gram natriumbicarbonaat per liter.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

als het beslag is uitgegist, helder is geworden, en rust heeft gehad voor het stoken een maal over hevelen in een schoon vat zonder de gistlaag uit van de bodem. na het hevelen een dag wachten, dan in de ketel en opnieuw in de ketel zonder de gezonken gisten mee te hevelen. dat scheelt een hele berg

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

probeer ook een keertje andere gisten uit, elke gist geeft wat anders qua smaak

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar hij heeft nu 30 liter 40% staan, zou dat niet 3 liter moeten zijn ??

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik met fruit stoken gewone bakkersgist,ik heb probleem niet.probeer een de drank door een paar laagjes keuken papier met daar tussen wc te zeven mischien helpt dat.gr.Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Woow oke mijn melding voor reactie's staat uit blijkbaar dus zie nu net de reactie's.
Dus maar ik zal even reageren.

Kijk ik ga inderdaad 1 deze dagen even een emmer proberen met turbo gist van stookwinkel in combi met actievekool en dat andere filterspul wat erbij hoort.
Dat komt wel goed..maar nu zit ik met 30 liter wodka terug gebracht naar 40% maar waar de nasmaak toch nog niet fijn is.
Kan ik dat nog neutraliseren zonder weer opnieuw te moeten stoken.
Dat zeven met keukenpapier zal ik sowieso nog even naar kijken bedankt....maar zijn er nog andere optie's met actieve kool of zulk soort?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jazeker, de ez filter van Still Spirits. Werkt supereenvoudig en is ideaal voor wodka van 40%

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

+1

Deze heb ik ook en werkt erg goed 🙂 ...

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Woow oke mijn melding voor reactie’s staat uit blijkbaar dus zie nu net de reactie’s.
Dus maar ik zal even reageren.

Kijk ik ga inderdaad 1 deze dagen even een emmer proberen met turbo gist van stookwinkel in combi met actievekool en dat andere filterspul wat erbij hoort.
Dat komt wel goed..maar nu zit ik met 30 liter wodka terug gebracht naar 40% maar waar de nasmaak toch nog niet fijn is.
Kan ik dat nog neutraliseren zonder weer opnieuw te moeten stoken.
Dat zeven met keukenpapier zal ik sowieso nog even naar kijken bedankt….maar zijn er nog andere optie’s met actieve kool of zulk soort?

Ow beter!... nooit geweten, die zal ik even bestellen dan ?.....thanks????

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat bijsmaakje / geurtje is vaak afkomstig van aanwezige Zwafelwatersof . ( H2S gevormd tijdens het vergisten door ontbinden van afgestorven gistcellen ) . Met goed fracties scheiden kun je de bijsmaakjes voorkomen . Max behaalbaar is 96% alcohol dat wil zeggen dat per liter nog 40 ml " vervuiling "aanwezig is . meestal is een aantal keren overgieten en beluchten afdoende of door actief kool filteren help ook vaak . Maar soms lukt het niet dit laatste kwijt te raken . Wanneer je niet wil her distilleren en toch dat laatste stukje bijsmaak of geur aan de alcohol neutraliseren wilt kun je sulfadex mengen door de alcohol en dit uitfilteren na paar dagen . Denk er wel aan dat in sulfadex zilverchloride waarvan je de restant moet neutraliseren .
Er is nog een alternatieve methode om alcohol te ontdoen van geur en smaak .

Door met een simpele ozon generator de alcohol te beluchten verdwijnen de laatste geurtjes . laat hierna de alcohol een uurtje staan zodat de laatste ozon afbreekt en verdwijnt .

(Dit trucje wordt Bij enkele hele dure Prestigious vodka soorten
ook toegepast )

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat bijsmaakje / geurtje is vaak afkomstig van aanwezige Zwafelwatersof . ( H2S gevormd tijdens het vergisten door ontbinden van afgestorven gistcellen ) . Met goed fracties scheiden kun je de bijsmaakjes voorkomen . Max behaalbaar is 96% alcohol dat wil zeggen dat per liter nog 40 ml ” vervuiling “aanwezig is . meestal is een aantal keren overgieten en beluchten afdoende of door actief kool filteren help ook vaak . Maar soms lukt het niet dit laatste kwijt te raken . Wanneer je niet wil her distilleren en toch dat laatste stukje bijsmaak of geur aan de alcohol neutraliseren wilt kun je sulfadex mengen door de alcohol en dit uitfilteren na paar dagen . Denk er wel aan dat in sulfadex zilverchloride waarvan je de restant moet neutraliseren .
Er is nog een alternatieve methode om alcohol te ontdoen van geur en smaak .

Door met een simpele ozon generator de alcohol te beluchten verdwijnen de laatste geurtjes . laat hierna de alcohol een uurtje staan zodat de laatste ozon afbreekt en verdwijnt .

(Dit trucje wordt Bij enkele hele dure Prestigious vodka soorten
ook toegepast )

Ja overgieten/filteren na het gister doe ik ook,en is ook straalhelder.
En ik stook met waterfilter als reflux,dus stook dan eigenlijk al 2 keer en het is voor de rest ook zeker goed aleen ja die geur en nasmaak.
Maar bedankt voor de info ik zal er even naar kijken ?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Robert, verwijdert de ozongenerator alleen nare geurtjes en smaakjes of ook geuren en smaakjes die je graag wilt behouden? M.a.w gebruik je het alleen als je schone alcohol/wodka wilt?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ze zijn in iedergeval al snel prijzig,en bij sulfadex vind ik aleen sulfatex.
En dat spreekt me niet echt aan om er doorheen te gooien.
Dus de EZ Filter lijkt me een mooie oplossing

Beantwoorden
Pagina 1 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?