Goedemorgen allemaal
als eerste allemaal een fijne kerst en een goede jaarwisseling toegewenst
Ik heb een vraag er blijft een zeer sterke lucht aan de alcohol hangen ook na 2 keer stoken moet ik het dan gewoon nog een keer stoken of zijn er andere manieren
Er kunnen meerdere redenen voor zijn, eerst meten of je wel degelijk een hoog percentage alcohol hebt. Indien van niet heb je teveel naloop opgevangen. Ook de voorloop "stinkt".
Ik hou er gewoon mijn vinger even onder en dan even op de tong, is het branderig dan is het goed, indien niet is het naloop.
Het is een kwestie van traag te stoken en afzonderlijk op te vangen, zeker indien de ervaring beperkt is. Voorloop in een glas opvangen, nadien met een glazen kan, als je een zekere hoeveelheid hebt pak je een tweede kan. Heb je altijd de eerste kan die goed is..
Ik meet zelf het suikergehalte (voor en na) dus ik weet ook de tijd dat er de beste alcohol uitkomt door ervaring en door tabellen die je op het net kan vinden. Je moet het hart vinden, en de rest eventueel voor volgende stook.
Als je 2 keer stookt zou het prima moeten zijn. Je kan verouderen door de flessen in 60 à 65 graden aux bain marie voor een uurtje te zetten (open!). Dat maakt van "slechte" alcohol geen goede maar het zal wel minder scherp ruiken.
Er zijn ook mensen die actieve kool gebruiken, daar heb ik geen ervaring mee.
ps: Ikzelf laat de aux bain marie methode best wat warmer worden en ik laat een dopje verdampen...