Meldingen
Alles wissen

hoeveel keer moet ik stoken


Berichten: 12
Topic starter
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ja ik bezit een still en mijn vraag is moet ik twee maal stoken of mag ik met lagere percent alcohol werken of is dit stom ,wil likeuren maken ,iemand die me enige raad kan bezorgen.met dank

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook altijd maar een keer meng het daarna tot 40%,ik maak er likeuren mee,en drink het zo.ik moet er wel bij vertellen dat ik op de oude premitieve wijze stook.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook vooral neutrale alcohol. Dat heet in het Russisch watertje. Ik stook dat altijd twee keer. Dubbel overgehaald heet dat in het Nederlands.

 

Als je je destillaat meerdere keren overhaalt dan gaat de smaak van de grondstof er steeds verder uit. Dat is niet iets wat je per se moet willen. Helemaal als je likeuren wilt maken. Dan wil je juist dat de smaak van de grondstof mee overkomt, en doet elke keer extra overhalen dus geen goed.

 

Ik stook vooral watertje. (wodka)

Een goede goede wodka smaakt naar niets, dat zou je dus ook wel drie of vier keer over kunnen halen.

 

Om er dan smaak aan te geven zou ik er wat ranja door kunnen mengen.

Dan smaakt het ineens naar aardbeien of sinaasappels.

Dat zal echter een likeurtje worden waar je vies zat van zult worden. Misselijk, draaierig, kotsen, van de wereld. en de volgende dag een kater van hier naar Tokio.

Ik maak nooit likeuren.

Als ik het zou doen dan zou ik de smaak uit de grondstof halen. Ik heb de kunst ook maar afgekeken van anderen, die maakten vooral slibovitsj. Alcohol gestookt uit vergiste pruimen. Ik weet niet of we dat likeur kunnen noemen, de pruimensmaak is in elk geval duidelijk terug te herkennen in het destillaat. Dat wordt bereikt door vooral langzaam te stoken. Je moet zoiets de tijd geven. De ambachtelijk bereide slibovitsj die ik daar proefde daar zat toch een duidelijke pruimensmaak aan.

 

Enkel gestookt.

Ga je dat meerdere malen overhalen dan stook je die smaak er alleen maar uit.

Het werd inderdaad "slechts" 50-55% wat niet zo heel erg sterk is volgens de hier geldende standaard. Daar was het echter ze best of ze best. Enkel gestookt.

 

Het is dat wat mij leerde dat het voor likeuren het beste is om het enkel over te halen. Dat neemt de smaak van de grondstof het beste mee. Het toevoegen van kunstmatige smaakjes naderhand bezorgt u een brouwsel dat de drinker niet goed zal bekomen.

 

Om smaak het beste mee over te halen dient er vooral langzaam gestookt te worden.

Het is met name dit wat in onze maatschappij totaal weg gemanaged wordt.

Het vergisten mag ook wel enige tijd nemen.

 

Als ik dan op dit forum lees dat men een week al lang vind duren dan verbaast het mij niet dat er vragen opkomen als "scherpe smaken in mijn destillaat". Nee, dat dank je de donder 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt maat

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@wally)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt ervoor 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Quiriijn en wally ik stook ongeveer13 jaar ik heb een keer mijn bocht 2keer gestookt ik vind dat het de smaak niet ten goede komt,ik stook het meeste fruit,mijn spul komt er uit als water en de smaak is voor mij en mijn vrinden goed,waarom nog een keer stoken.ik hou het zo wie so al niet bij,ik verstook per jaar ongeveer,750 a1000 kg fruit,als ik alcohol wil stoken koop ik 100kg suiker,nee ik ben een moonshyner,en dat blijf ik,er zijn best mensen die na een perfect product streven mijn zegen maar ik persoonlijk vind dat het ook naar moonshyne moet smaken.ik heb cognac van 1000$gedronken,lekker maar geen moonshyne,denk niet dat ik geen smaak heb ik hou ook van een cubaantje,en heb 30 jr.met kunst gehandeld,maar bij elke schilderij hoord een goede lijst,zo ook bij moonshyne.gr?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

en heb 30 jr.met kunst gehandeld,maar bij elke schilderij hoord een goede lijst,zo ook bij moonshyne

Wat is dan die vermeende goede lijst van jou "moonshine"?

Als ik jouw inzendingen lees op alle topics geeft mij dat nou niet bepaald het gevoel dat je de nodige zorg en moeite besteed aan al jouw brouwsels.   

Het ergste vind ik nog dat je de mensen die wat willen leren, allemaal kul verkoopt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

betweter,als ik niet voldoende zorg en moeite zou besteden aan mijn brouwsels was ik allang de pijp uit,mijn persoonlijke mening is dat moonshyne ook naar moonshyn mag smaken,het hoefd van mij niet naar een perfecte wisky te smaken,dat is ook wat ik er het leuke aan vind.het moet voor mij een beetje een ruwe bolster hebben,anders koop ik wel een fles jd.je mag van mij rustig zeggen dat ik kul verkoop,dat is jou mening,maar als ik troep zou stoken dan denk ik niet dat ik nooit de kans krijg om het een jaar te rijpen.ik heb hier hobby stokers gehad die verwonderd waren dat ik op deze primitieve wijze zo iets stook,met nederige groeten.?Chris.v

 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een eenvoudige installatie van ongeveer 15 liter. 25 kg stookwijn (8kg suiker + turbogist) stook ik in twee keer. Dan de boel weer bij elkaar, aanvullen met water tot ongeveer 35% en dan heel rustig een 2e keer stoken. Ik heb dan ongeveer 5,5 liter Wodka van ongeveer 70%. Een mooie basis voor van alles en nog wat.  Verdund tot 42% noem ik het Wâldka. Russen die zeggen kenner te zijn vonden het prima spul. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Waldstoker, het is pas "echte" wodka als je er nog 5 gram suiker p/ltr. alcohol aan toevoegt.

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ga ik ook eens proberen. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

He waldstoker lijkt mij wel lekker,heb net een glaasje van mijn pruimen geproefd ik krijg dorst van al dat schrijven.en als die russen het lekker vinden dan vind ik het zeker lekker.ga zo door.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En het fijnste is fles en glaasje in de vriezer, de Wâldka daarna als stroop drinken.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo brave jonge met jou kan ik praten,zit nu lekker aan de palinka,leker pruimensmaak,deze week heb ik een beetje feest,kleine geboren van mijn inwonende schoonbroer en zus,heb ik weer een smoesje om te proeven.gr.?Chris.v en hou t zo.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?