Wat zou het debiet van koelwater moeten zijn voor de copper dome (alambiek) van Still Spirits tijdens een spirit run?
En wat zou de ideale temperatuur moeten zijn op de thermometer die op de arm daarvan gemonteerd zit?
De temperatuur op de arm bij de copper dome blijft oplopen gedurende het proces en kun je niet regelen met stoken.
Debiet van het koelwater: Nooit gemeten maar is afhankelijk van de temperatuur van je koelwater en hoe hard je stookt. Zolang het bovenste deel van je condensor niet meer dan lauw is het wel goed. Komt er warme alcohol uit de condensor te laag. Kwestie van erbij blijven.
Ik gebruik een pomp om water te recirculeren en op een gegeven moment is het teveel opgelopen en moet ik naar een ander vat. Beter dat je dat in de gaten hebt door af en toe een hand op de condensor te leggen dan doordat er op eens damp uit de condensor komt.
Perfect! Bedankt voor jouw antwoord. Ondertussen had ik de handleiding van de copper dome teruggevonden en daarin staat 2.5l/minuut vermeld maar ik denk dat jouw advies beter omschreven is.
Wat de temperatuurmeting op de arm betreft: in welk temperatuurbereik wordt methanol gegenereerd (en dus weg te gooien condensaat)?
Voor methanol kun je een voorstook doen op 65 graden maar je raakt maar een deel kwijt .
Methanol blijft tijdens gehele stook aanwezig omdat het zich deels bind en meekomt met andere stoffen.
Wil je echt de methanol uitstoken zal je een ander toestel moeten gebruiken of toevoegingen moeten gebruiken .
Robbert, zie mijn topic "doet-tie het niet, doe-tie het wel" Mag ik jouw mening daarover horen? Bij voorbaat mijn dank.