dat is op eenmalige basis berekend... na verloop moet ik enkel nog eens de filter vervangen om de x aantal jaar, dus pakt 45 euro filter per 2 jaar
en dan zijn er ook nog 2 vaten, dus een sterilockfilter per keer per vat... kost alles x 2
Neen niet helemaal, maar zoals ik al zei ieder zijn manier, en hoewel het misschien niet de goedkoopste oplossing is, is het wel een hele mooie oplossing !Β
Even terug naar het onderwerp, nog 4 daagjes en dan is de vergisting klaar, wanneer ga je stoken want ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat !
Β
Kijk!!! DAT is pas een klimaatkast! V 3.0!! whahaha
Ik zet ze bij een raam en duw tuinslangen in de waterslotjes en hang de uiteinden uit het raam.... Maar erg creatief dit zo...! Top!!
Β
Hihihihi. Doet me weer aan vroeger denken. Ik mis hem ( af en toe, vaker minder dan meer) maar toch!Β
Neen niet helemaal, maar zoals ik al zei ieder zijn manier, en hoewel het misschien niet de goedkoopste oplossing is, is het wel een hele mooie oplossing !Β
Even terug naar het onderwerp, nog 4 daagjes en dan is de vergisting klaar, wanneer ga je stoken want ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat !
Β
ik heb meestal tijd op zondag en donderdag, dus ik dacht op beide dagen een vat te starten zodat ik 7d later kan stoken op dezelfde dag... dus deze zondag en volgende donderdag π
Hihihihi. Doet me weer aan vroeger denken. Ik mis hem ( af en toe, vaker minder dan meer) maar toch!Β
I feel ya brother π
ik heb meestal tijd op zondag en donderdag, dus ik dacht op beide dagen een vat te starten zodat ik 7d later kan stoken op dezelfde dag... dus deze zondag en volgende donderdag π
En ik laat men vaten bijna een maand staan π
ik heb geen idee wat ik doe hoor... π
ik dacht als het borrelen stopt mag je stoken?
en met die classic 8 turbo yeast zou het op 5 (25Β°C) a 10 dagen (16Β°C) uitgeborreld moeten zijn...
momenteel is m'n min temp over alle tijd van zondag tot nu 22.6 graden en m'n max temp 24.9... dus ik veronderstelde wel op een week er te zijn...
ik dacht als het borrelen stopt mag je stoken?
Wel dat is een mistverstand, koolzuur zit na de effectieve vergisting nog steeds in de wash dus het borrelt (heel langzaam) verder. De gisting zal wellicht voorbij zijn, dagje vroeger overhevelen (residu op de bodem laten zitten) in een andere emmer en dat klaren. Eventueel met een klaringsmiddel. Wanneer geklaard kan je stoken (anders krijg je nare gist smaken)
Wanneer geklaard uiteraard terug overhevelen zodat de residu op de bodem niet evengoed in je ketel beland
Nou jongens PureBelgian is aan de beurt... Gaat het weer een beetje?
Β
Β
hehe... uitstekend..!
schitterend Β
Erg leuk gr.?Chris.V
Β
- ik dacht wel gewoon te klaren in dit vat.... niet goed? eerst overhevelen al om te beginnen?
- komt er eigenlijk nog veel stank bij het stoken zelf?
Nee geen stank, je ruikt het wel als je direct na het stoken de ketel opent.De walm die daar uit komt stinkt echt. Tenzij je morellensap hebt vergist dan ruikt het lekker π
Β
Je kunt de ketel anders laten afkoelen en daarna wegspoelen.